Kanta-Häme Hämeenlinna

Vuoden sopimuspalokuntana palkitussa Hämeenlinnan VPK:ssa uskotaan valoisaan tulevaisuuteen

Suomen kahdeksanneksi vanhin sopimuspalokunta kilpailee nuorten vapaa-ajasta.
Palokunnantalo on Hämeenlinnan VPK:n koti. Kuva: Tomi Vesaharju
Palokunnantalo on Hämeenlinnan VPK:n koti. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan VPK on valittu Suomen vuoden sopimuspalokunnaksi.

Sopimuspalokuntien liiton tekemän valinnan perusteluissa kehutaan ennen kaikkea palokunnan aktiivista nuorisotyötä ja jälkivahingontorjunnan kehittämistä.

Erityisen kiitoksen saavat myös palokunnan veteraanit, Vanhemmat herrat, palokunta-arvojen vaalimisesta.

Hämeenlinnan VPK:ssa ollaan uudesta tittelistä hyvillään.

– Olemme tehneet jo vuosikymmeniä pitkäjänteistä työtä ja yrittäneet nähdä VPK:n kokonaisuutena, jossa on harrastajia kahdeksanvuotiaasta 87-vuotiaaseen. Vapaapalokunta on paljon muutakin kuin sen hälytysosasto, VPK:n puheenjohtaja Juha Hirvonen sanoo.

 

Vaikka Hämeenlinnan VPK onkin Suomen kahdeksanneksi vanhin sopimuspalokunta, on seuran nuoriso-osasto täynnä. Nyt joudutaan usein jo myymään ei oota toimintaan mukaan haluaville.

– Meidän etunamme on se, että toimimme kaupungissa. Maalla nuoria on vaikeampi saada mukaan, Hirvonen huomauttaa.

VPK:n kilpailuvalttina on Hirvosen mielestä harrastuksen edullisuus. Palokunta tarjoaa nuorille tärkeitä perustaitoja eli ensiapua, alkusammutusta ja avun hälyttämistä. Näistä avuista on hyötyä myös arkielämässä.

– Nuoriso-osastoon mahtuu enimmillään mukaan 25 nuorta. Tulijoita on enemmän kuin voidaan ottaa, Hirvonen sanoo.

 

Hämeenlinnan VPK:n puheenjohtaja Juha Hirvonen on ylpeä VPK:n valinnasta vuoden 2020 sopimuspalokunnaksi. Suomessa. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeenlinnan VPK:n puheenjohtaja Juha Hirvonen on ylpeä VPK:n valinnasta vuoden 2020 sopimuspalokunnaksi. Suomessa. Kuva: Esko Tuovinen

 

Suomessa ollaan oltu huolissaan sopimuspalokuntien lähtövalmiuden heikkenemisestä, mutta myös harrastajien ukkoutumisesta.

Juha Hirvosen mielestä Hämeenlinnassa ei tarvitse olla huolissaan ainakaan harrastajien harmaantumisesta. Sen sijaan lähtövalmius on joskus hankalaa, sillä työpaikoilta ei ole aina helppoa lähteä kesken päivän.

– Meidän lähtövalmiutemme on kymmenen minuuttia. Hämeenlinnan keskustassa se onnistuu, mutta maaseudulla tilanne on jo vaikeampi, Hirvonen sanoo.

Vapaapalokuntalaiset eivät saa palkkaa työstään, vaan heidän korvauksensa laitetaan VPK:n yhteiseen kassaan. Hälytyksiä tulee vuodessa 70-80.

 

VPK:lla on Hämeenlinnassa kaikkiaan neljä osastoa. Nuoriso- ja varsinaisen hälytysosaston lisäksi ikääntyville jäsenille on naisten Seniorileidit ja miesten Vanhemmat herrat.

Vanhemmat harrastajat ovat paneutuneet jo vuosien ajan vuonna 1893 rakennetun palokunnantalon kunnostamiseen. Vanhemmat herrat kunnostivat esimerkiksi juhlasalin 200 tuolia pari vuotta sitten ja juhlasalin työläs lattiaremontti valmistui juuri.

– Vanha palokunnantalo on arvokas. Se on meille toisaalta myös raskas hoidettava, sillä siitä pitää huolehtia arvoisallaan tavalla. Rakennus on myös taloudellisesti raskas etenkin näin koronan aikana, kun tilaisuuksia peruutetaan päivittäin., Hirvonen sanoo.

Hämeenlinnan VPK:n tulevaisuus näyttää hyvältä.

– Haasteita varmasti riittää, mutta näen sopimuspalokunnalla paljon mahdollisuuksia, Hirvonen pohtii. HäSa

Hämeenlinnan toiseksi vanhin yhdistys

VPK on perustettu 1873.

Sopimuspalokunta on Suomen kahdeksanneksi vanhin ja Hämeenlinnan toiseksi vanhin yhdistys.

Palokunnan nuoriso-osasto perustettiin 1957 ja siinä on 8-16 vuotiaita tyttöjä ja poikia.

Hälytysosasto on palokunnan pääosasto. Osastolla on 10 minuutin lähtövalmiusaika.

VPK:n naisosasto on toiminut vuodesta 1888. Tukee palokunnan toimintaa.

Seniorileidit on naisosastoon kuuluva ryhmä, jossa on eläkkeellä olevia naisosaston jäseniä.

”Vanhemmat herra” ovat palokunnan järjestöosaston veteraaneja, jotka eivät voi kuulua enää hälytysosastoon.

Suomen Sopimuspalokuntien liitto on valinnut vuodesta 2003 vuoden sopimuspalokunnan. Sopimuspalokuntia on Suomessa yli 700.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic