Kanta-Häme

Vuodenajat rikkoo pimeyden

Sibelius Celebrationsin marraskuun konsertteihin paneutuva infotilaisuus alkaa poikkeuksellisen riehakkaissa tunnelmissa.

On käyty keskustelua barokkivirtuoosi Sergey Malovin instrumentista, viola da spallasta. On keksitty soittimelle suomenkielinen nimitys, rinnusviulu.

Säätiön johtaja Erkki Korhonen ja Suomalaisen Barokkiorkesterin (Fibo) toiminnanjohtaja, Laura Kajander nyökyttelevät. Kyllä, rinnusviulu maistuu osuvimmalta nimeltä soittimelle, joka on käytännössä alttoviulun ja sellon välisoitin. Soitettaessa sitä pidetään nimensä mukaisesti rinnalla.

Musiikillisena monitaiturina tunnettu Mahlov, rinnusviulu sekä kamarikokoonpanolla esiintyvä Fibo nähdään marraskuussa yhdessä ja samassa paikassa. Illan ohjelmistossa on Vivaldin Vuodenajat.

Poltinahon seurakuntakodissa pidettävään konserttiin oman lisämausteensa antaa barokkisoitinten rikas sointi.

– Esimerkiksi Talvi-kappaleessa kuvataan jäällä liukastelua, ja kappaleeseen varmasti saadaan suolikielillä hyinen tunnelma, Kajander sanoo.

Vivaldi soi ennen torstain iltakonserttia myös Hämeenlinnan Lyseolla, missä järjestetään Hykin, Lyseon sekä Hauhon ja Iittalan yhtenäiskoululaisille tarkoitettu koululaiskonsertti.

Kyse on Fibon kouluille räätälöimästä paketista, jossa kuullaan paitsi musiikkia, myös rohkaistaan oppilaita osallistumaan konsertin kulkuun. Se ei ole yksi yhteen iltakonsertin kanssa, joten viola da spallaa konsertissa ei kuulla.

– Vuodenajat on niin huippukappale, että siihen nuoret rakastuvat oitis. Siinä on oiva sisäänheittotuote, jos klassiseen musiikkiin haluaa tutustua, Kajander sanoo.

Vanaja-salissa järjestettävä marraskuun toinen konsertti vie barokkitunnelmista täysin muihin maailmoihin.

The Great Helsinki Swing Big Band kunnioittaa konsertillaan 80-vuotiasta Pentti Lasasta. Luvassa on musiikillisia helmiä sekä parhaimmistoa Lasasen tuotannosta.

Lasanen on toiminut Big Bandin muusikkona, kapellimestarina, sovittajana ja neuvonantajana 11 vuotta. Syntymäpäiväsankarin lisäksi lavalle nousee solistiksi hänen tyttärensä, Minna Lasanen.

Marraskuun kolmas konsertti puolestaan tuo todennäköisesti täysin ennen kuulemattomia sävelmiä kaupunkiin. Sinfonia Lahden konsertissa kuullaan Samuel Barberin Viulukonsertto sekä Dutilleuxin Sinfonia nro 2. Kapellimestarina toimii Eva Ollikainen.

Marraskuun lopussa ympyrä sulkeutuu, sillä kuukausi päätetään barokkisävelmin.

Raatihuoneella kuultavassa Hulluna Sinuun -konsertissa Fibon muusikot esittävät paljon muutakin kuin musiikkia.

Luvassa on barokkitanssia ja -gestiikkaa, käytännössä eleitä. Barokkimusiikki nimittäin koostui eleistä, retorisista osasista, jotka muodostivat suurempia kokonaisuuksia ja pyrkivät vaikuttamaan tunteisiin ja kertomaan tarinaa.

Barokkimusiikissa ihanteena oli jatkuva liike. Milloin soitto taukosi, jatkoi vartalo liikettä.

– Jos laulaja ei laula, pitäisi hänen liikehtiä. Konsertissa tuskin jäykäksi jää myöskään soittajisto. Fibo soittaa seisten, mikä on omiaan tukemaan liikettä, Kajander sanoo. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic