Kanta-Häme

Vuodenvaihde toi satoja venäläisiä Hämeeseen

 

Venäläiset turistit tuovat oivan lisän Hämeenlinnan seudun matkailuun juuri silloin kun matkailu on muutoin hiljaisimmillaan. Vuodenvaihteen tienoilla maakunnassa yöpyi Hämeen Matkailun arvion mukaan noin 700 venäläisturistia.
 
Tervakosken Tervaniemessä vuodenvaihdetta ovat venäläiset juhlineet jo toistakymmentä vuotta. Tervaniemen mökeistä kysyntää olisi enemmän kuin tarjontaa.
 
– Meillä on jouduttu myymään ei oota, koska kaikki mökit on vuokrattu. Osa asiakkaistamme vuokraa mökin jo vuotta aikaisemmin. Osa heistä saapuu kesällä uudestaan, toimitusjohtaja Juhani Tervaniemi sanoo.
 
Tervaniemen mukaan venäläiset ovat omatoimisia. Heille mökki on tukikohta, josta käsin he kiertävät lähiseudulla ja Helsinkiä myöten ostoksilla ja tutustumassa nähtävyyksiin. Yksi aika suosittu kohde on Porvoo, jossa venäläisiä vetää muun muassa kaupungin historia.
 
– He haluavat ulkoilla hiihtäen ja luistellen. Osa käy Tervakosken uimahallissa uimassa. He laittavat ruokansa itse ja tuovat juotavansa kotimaastaan. Paikalliset Alkot eivät heistä juurikaan asiakkaita saa.
 
Tervaniemessä venäläisille turisteille on pyritty tuottamaan omaa ohjelmaa.
 
–  Paikalliset Leijonat järjestivät perheille joulupukin käynnin. Venäläiset ovat ilman muuta meille tärkeä ryhmä etenkin tähän aikaan vuodesta, kun matkailu on muutoin aika hiljaista.
 
Aulangolla pyritään  palvelemaan  venäjäksi
Aulangolla vuodenvaihdetta on perinteisesti juhlinut 150–250 venäläisturistia per päivä.
 
–  Nykyisin kiintiöt pitävät paikkansa aika hyvin, ne turistit saapuvat, jotka ovat myös majoituksen tilanneet. Valtaosa on yksittäismatkailijoita, pieniä ryhmiä oli muutamia, hotellipäällikkö Leena Rusko kertoo.
 
Hämeenlinna ei ole shoppailukaupunkina mikään vakiokohde. Osa Aulangon venäläisturisteista käy bussilla Helsingissä ostoksilla.
 
–  He viettävät vapaa-aikaa ulkoillen. Suuri osa pitää murtomaahiihdosta, osa lähtee laskettelemaan Sappeeseen tai Kalpalinnaan. Tänä vuonna järjestimme venäjänkielisen uudenvuodenjuhlan joulupukkeineen. Meillä on henkilökunnassamme jonkin verran venäjän kielentaitoisia ihmisiä, jotka ovat tiiviisti töissä uuden vuoden tienoon.
 
Kyselyt seuraavaksi uudeksi vuodeksi alkavat jo loppiaisen tienoilla.
 
–  Venäläisturistit lisäävät hotellin käyttöastetta merkittävästi uuden vuoden aikaan. Esimerkiksi kokousmatkailu on tuona ajankohtana aika olematonta, sanoo Rusko.
 

Mainos