Kanta-Häme

Vuodenvaihde tuo muutoksia apteekkiin

Uuden vuoden mukana uudistuvat myös lääkekorvaukset ja reseptiasiointi apteekissa. Taustalla ovat lääkekorvausten leikkaukset.

Hallitusohjelmassa leikataan Kelan lääkekorvausmenoja 150 miljoonalla eurolla, josta 134 miljoonaa vuonna 2017. Tällä halutaan hillitä korvausmenojen kasvua.

Säästöt syntyvät lääkkeiden hintakilpailun lisäämisestä, lääkejätteen vähentämisestä, järkevän lääkehoidon edistämisestä ja muiden diabeteslääkkeiden kuin insuliinien siirtämisestä alempaan korvausluokkaan.

Apteekkari Timo Mäenpää Tiiriön apteekista muistuttaa, että esimerkiksi käyttämättä jääneet lääkkeet aiheuttavat turhia kustannuksia sekä asiakkaalle että yhteiskunnalle.

– Osa käyttämättömistä lääkkeistä päätyy luontoon, joten toimilla on myös ympäristön kannalta myönteinen vaikutus.

Peruskorvattavien lääkkeiden hankintavälin seurantaan kiinnitetään vuodenvaihteen jälkeen aiempaa tarkemmin huomiota. Aiemmin käytäntö on koskenut erityis- ja lisäkorvattuja lääkkeitä.

Tavoitteena on vähentää kotiin kertyvien lääkkeiden määrää ja lääkehävikkiä.

Yli 1 000 euroa pakkaukselta maksavia lääkehoitoja saa jatkossa kerralla korvattuna vain kuukauden tarvetta vastaavan määrän.

Erityisen kalliita lääkkeitä käytetään esimerkiksi syövän, veren hyytymishäiriöiden ja reuman hoidossa.

Kuukauteen rajoitettu korvausoikeus koskee vain noin 29 000 henkilöä. Silti kalliista lääkkeistä maksetut korvaukset ovat noin 370 miljoonaa euroa eli noin neljäsosa kaikista lääkekorvauksista.

– Valtaosa lääkkeiden käyttäjistä voi edelleen hankkia lääkkeensä korvattuina kolmen kuukauden välein, apteekkari Timo Mäenpää sanoo.

Jatkossa kaikki lääkemääräykset laaditaan sähköisesti.

Lääkäri voi antaa lääkemääräyksen kirjallisesti tai puhelimitse vain poikkeustilanteissa, esimerkiksi teknisen häiriön takia. Näissä tilanteissa apteekki muuttaa reseptit sähköisiksi.

Potilas ei voi enää kieltäytyä sähköisestä lääkemääräyksestä.

Vuoden 2017 alusta alkaen lääkemääräysten voimassaoloaika pitenee kahteen vuoteen. Aikaisemmin resepti oli voimassa vuoden.

– Ennen vuoden 2017 alkua kirjoitetut lääkemääräykset ovat voimassa yhden vuoden, ja niillä voi asioida apteekissa normaalisti voimassaolon loppuun asti, apteekkari Timo Mäenpää kertoo.

Tavoitteena on vapauttaa lääkärien työaikaa reseptien uusimisesta muihin tehtäviin ja vähentää terveydenhuollon kustannuksia.

Lääkekorvausten yleiset periaatteet säilyvät ennallaan. Alkuomavastuu pysyy 50 eurossa, ja samana pysyvät myös lääkekorvausluokkien korvausprosentit ja ostokertakohtainen omavastuu ylimmässä erityiskorvausluokassa.

Vuosiomavastuu, eli niin sanottu lääkekatto, laskee hieman vuonna 2017. Se on viisi euroa enemmän kuin tänä vuonna, eli 605,13 euroa.

Korvausten piiriin kuuluvista lääkkeistä maksetaan tämän jälkeen vain ostokertakohtainen omavastuu 2,5 euroa. HÄSA

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic