Kanta-Häme

Vuodenvaihteen jälkeen entistä useampi pullo on palautuspullo

Pantillisten juomapakkausten järjestelmä laajenee.
Palautusautomaatteihin kelpaa ensi vuonna entistä useammanlaiset juomapakkaukset. Kuva: Terho Aalto, arkisto

Suomen Palautuspakkaus Oy (Palpa) laajentaa pantillisten juomapakkausten kierrätystä koskemaan myös hedelmä- ja kasvismehuja sekä mehu- ja juomatiivisteitä ja glögitiivisteitä. Pantillisia mehupakkauksia on mahdollista löytää kauppojen hyllyiltä vähitellen vuoden 2019 alusta alkaen.

Palpan hallinnoima pantillisten juomapakkausten palautusjärjestelmä koostuu kolmenlaisista juomapakkauksista: PET-muovipulloista, lasipulloista sekä juomatölkeistä. Kaikki pakkaustyypit voi palauttaa samoihin palautusautomaatteihin, joita on Suomessa noin 4000.

Tähän asti pantillisissa juomapakkauksissa on ollut virvoitusjuomia, oluita ja muita alkoholijuomia sekä erilaisia pullovesiä.

Palpan nyt toteuttaman laajennuksen myötä pantilliseen järjestelmään voi liittää myös hedelmä- ja kasvismehu-, mehu- ja juomatiiviste- sekä glögitiivistepakkauksia, jotka on valmistettu PET-muovista, lasista tai alumiinista. Laajennus ei tarkoita sitä, että kaikki mehut ja tiivisteet tulevat pantillisiksi – se on juomavalmistajille ja maahantuojille täysin vapaaehtoista.

Pantillisten juomapakkausten materiaalit säilyvät siis samoina, mutta palautusjärjestelmään liitettävien pakkausten sisällöt voivat jatkossa olla moninaisempia.

Pantillisia pakkauksia kauppoihin vähitellen

Juomavalmistajat voivat aloittaa mehu- ja juomatiivistepakkausten rekisteröinnin Palpan järjestelmään välittömästi ja niitä voi myydä pantillisena tuotteiden rekisteröinnin jälkeen 1.1.2019 alkaen. Pantillisia mehu- ja juomatiivistepakkauksia odotetaan tulevan kauppoihin vuoden mittaan vähitellen.

– Mehu- ja juomatiivisteiden pantillisuuteen on ollut kiinnostusta eri tahoilta; uudistusta ovat toivoneet niin kuluttajat, juomavalmistajat kuin kaupatkin, Palpan toimitusjohtaja Pasi Nurminen kertoo.

Pantillisten tölkkien ja muovipullojen sekä vain Suomen markkinoille tarkoitettujen lasipullojen pantillisuuden tunnistaa aina panttimerkinnästä.

Lasipulloissa, joita myydään kansainvälisesti, ei kuitenkaan välttämättä ole panttimerkkiä etiketeissään. Näiden tuotteiden kohdalla pantillisuuden voi todeta hyllymerkinnästä tai kassakuitista.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic