fbpx
Kanta-Häme

Vuokra-auto tulee jo mieleen

Keskustelu kilometrikorvauksista ja korvauksille suunnitteilla olevasta katosta näkyy jo autonvuokrauksessa orastavana kasvuna.

– Sekä yrityksissä että valtionhallinnossa tarkkaillaan matkakustannuksia tällä hetkellä tehokkaasti. Siinä vaiheessa, kun kilometrisuorite päivässä kasvaa yli sadanviidenkymmenen, tulee vuokra-autosta varteenotettava vaihtoehto kilometrikorvausten maksamiselle, sanoo Suomen Autovuokraamojen liiton puheenjohtaja Matti Holopainen.

Jotta kilometrikorvausuudistus vaikuttaisi autonvuokrausalaan merkittävästi, pitäisi korvausjärjestelmää Holopaisen mukaan muuttaa radikaalisti. Nyt hän näkee kristallipallossa hitaan muutoksen kauden, joka saattaa poikia vuokraamoille lisäbisnestä.

Joissakin yrityksissä kilometrikorvausten maksaminen on lopetettu kokonaan ja työntekijät liikkuvat joko julkisilla kulkuvälineillä tai vuokra-autoilla. Valtion yhteishankitayksikkö Hanselilla on sopimuksia suurien vuokraamoketjun kanssa. Näitä ovat mm. Europcar ja Avis.

– Virkamatkoja ajetaan paljon vuokra-autoilla, sanoo Holopainen, joka on myös Suomen Europcarin toinen omistaja.

Kunnissa vuokra-autojen käyttö ei ole vielä yleistynyt.

– Jotkut kaupungit ovat kyselleet mahdollisuudesta, mutta vuokrauksien toteutuminen on ollut aika minimaalista, sanoo Avis -yrittäjä Olli-Pekka Stadig.

Talven sijaisauto on kesällä lomakärry

Autonvuokraus jakautuu kolmeen perussegmenttiin, joiden osuudet vaihtelevat jonkin verran vuodenaikojen mukaan. Talvella liikkeellä ovat liikematkustajat ja tarve sijaisautoille on suurempi kuin kesällä, jolloin korjattavien autojen vähäisempää paikkotarvetta kompensoivat lomailijat.

Suomalaiset ovat vuosikymmenien saatossa oppineet vuokraamaan autoja etelänlomilla, mikä kantaa jo hedelmää kotimaan teillä.

– Ei auton vuokraaminen tule välttämättä ensimmäisenä vaihtoehtona mieleen, mutta on siihen jo totuttu, sanoo Stadig.

Parolan rengas ja auto on löytänyt asiakaskuntaa ulkomailla asuvista suomalaisista, jotka hakeutuvat kesäksi synnyinmaahan.

– Muutamakin osti ensin kesäauton, mutta he huomasivat äkkiä, että sen kulut ovat huomattavasti suuremmat suhteessa vuokra-autoon, kertoo yrittäjä Ari Kesäläinen.

Suhtautuminen vuokraamiseen on myös ikäkysymys. Yhden statussymboli on toisen paikasta toiseen siirtymisen mahdollistava kulutushyödyke.

– Autonvuokraukseen pätee sama kehitys kuin asuntokäyttäytymiseen. Se on erilaista mitä nuoremmasta sukupolvesta puhutaan, sanoo Holopainen. (HäSa)

Menot