Kanta-Häme

Vuokrajärjestöt kritisoivat asuntosijoitusrahastoja

Asuntosijoitusrahastot ovat pelanneet etenkin pääkaupunkiseudun vuokramarkkinoilla muutamia vuosia. Nyt S-Asuntorahasto sijoittaa ensimmäistä kertaa Hämeenlinnaan ja rakennuttaa 44 vuokra-asuntoa Suomenkasarmille.

As Oy Majurin 24 asunnon lisäksi lisäksi S-ryhmään kuuluvan varainhoitoyhtiö FIM:in hallinnoima rahasto ostaa 20 asuntoa kahdesta muusta alueen uudisrakennuksesta.

– Suomenkasarmi on niin hyvä paikka asunnoille, että halusimme mukaan. Ennakkotutkimusten ja -kyselyiden perusteella Hämeenlinnassa on hyvä vuokrattavuus ja myytävyys, sanoo rahastonhoitaja Markus Liimatainen.

Asuntorahaston pääidea on hankkia myyntiasuntoja, jotka vuokrataan eteenpäin. Esimerkiksi S-Asuntorahastossa on noin 6 000 pientä ja suurta osuudenomistajaa, joiden tuotto-odotus on 5–7 prosenttia vuodessa.

Kun ensimmäiset kotimaiset asuntorahastot aloittivat toimintansa vajaa neljä vuotta sitten, vuokrajärjestöt olivat huolissaan niiden vaikutuksesta vuokratasoihin. Sama huoli vaivaa edelleen.

Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanervan mukaan asuntorahastot ovat vaikuttaneet vuokramarkkinoihin pääkaupunkiseudulla, jonne suurin osa rahastojen sijoituksista on keskittynyt.

– Asuntorahastoilla on tiukat tulostavoitteet, joten vuokrat täytyy pitää tietyllä tasolla. Rahastot ovat kannatelleet pääkaupunkiseudun asuntorakentamista, ja lisääntynyt tarjonta näkyy vuokratasossa.

Asuntotarjonta on kasvanut pääkaupunkiseudulla kysyntää enemmän, mutta Koro-Kanervan mukaan rahastot eivät ole tinkineet vuokrista. Ne voivat omistaa tuhansia asuntoja, joten tyhjäkäynti hukkuu massaan.

Markus Liimataisen mielestä asuntorahastojen tulo markkinoille hyödyttää vuokralaisia.

– Asuntorahastot ovat lisänneet tarjontaa laadukkaiden vuokra-asunnoista. On selvää, että alueilla, joihin rakennetaan satoja asuntoja, menee väistämättä hetki täyttyä.

Koro-Kanervan mukaan pääkaupunkiseudun yksityiset vuokranantajat ovat joutuneet joustamaan vuokrissa alaspäin asuntotarjonnan kasvaessa, jotta asunnot eivät jäisi ilman vuokralaista.

Sama näkyy voimassaolevissa vuokrasuhteissa. Suomen Vuokranantajien alkuvuonna teettämän kyselyn mukaan 55 prosenttia yksityisistä vuokranantajista ei aio korottaa vuokraa.

Vuokralaisten etuja ajavan Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo, että asuntorahaston huoneiston kunto ei välttämättä vastaa vuokraa tai sen korotuksia.

– Olemme saaneet osasta asuntorahastojen kohteista palautetta. Vuokrat ovat kohdillaan, mutta korjauksia ei tehdä. Karmivia kokemuksia ei ole ollut, mutta esimerkiksi Ruotsissa on ulkomaalaisten asuntorahastojen omistamia taloja, joita ei huolleta ollenkaan.

Markus Liimataisen mukaan kiinteistönomistajat huolehtivat kohteistaan, ja ongelma on ennemminkin vuokralaisten välinpitämättömyydessä.

Viidan mukaan Vuokralaiset-järjestöä huolettaa etenkin se, etteivät rahastosijoittajat usein kuulu järjestöihin, jotka ovat sitoutuneet hyvään vuokratapaan. Koro-Kanervan mielestä asuntorahastojen isoin ongelma on taas niiden läpinäkymättömyys. HÄSA

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic