Kanta-Häme

Vuokralainen ja asunto eivät kohtaa

Hämeenlinnassa on tällä hetkellä tarjolla hyvin vuokra-asuntoja, jos ei ole pakko päästä asumaan ydinkeskustaan tai kukkaro antaa myöden maksaa.

Netin vuokra-asuntosivustojen mukaan kaupungissa on 150–160 vapaata vuokra-asuntoa, lukumääräisesti eniten kaksioita.

– Minulla on sellainen mielikuva, että tällä hetkellä on asukkaan markkinat. Heti vapaita asuntoja on runsaasti, mikä on selkeä muutos, jos verrataan viime syksyyn, sanoo Hämeenlinnan Asunnot oy:n toimitusjohtaja Matti Riekkola.

Hämeenlinnan VVO-kotikeskuksen aluepäällikkö Riitta Järvenpään mukaan vuokra-asuntohakemusten määrä on pienentynyt jonkin verran koko valtakunnassa. Hämeenlinnassa VVO:n 1070 vuokra-asunnosta vapaana on nelisenkymmentä.

– Moni hakee asuntoa keskustasta, mutta siellä hintataso nousee liian korkeaksi. Kun yritämme tarjota edullisempaa vaihtoehtoa kauempaa, se ei välttämättä asiakkaalle sovi, sanoo Järvenpää.

Taloudellisesti kovat ajat ovat jakaneet ihmisiä kahteen kastiin. Maksuhäiriömerkinnät, joita on yhä useammalla, ovat iso este vuokra-asunnon saamiselle. Toisaalta lainaraha on edullista, ja asuntojen hinnat siedettäviä, jos tulot ovat taatut.

– Yksi vuokra-asuntotilanteeseen vaikuttava osatekijä voi olla se, että sijoitusasuntoja on hankittu enemmän, arvioi Riekkola.

Kaksiot tekevät kauppansa

Hämeenlinnan vuokra-asuntokannassa ei ole tapahtunut viime aikoina suuria mullistuksia, mutta pientä kehitystä parempaan päin kuitenkin. VVO rakensi viime vuonna Hilpi Kummilan Tielle uuden talon ja Hämeenlinnan Asunnot tekee parhaillaan purkutöitä Turun 1:n puutalojen sisätiloissa. Alustavan suunnitelman mukaan niihin valmistuu 12 vuokrayksiötä ja 6 -kaksiota syksyksi 2016.

– Koko ajan mennään siihen suuntaan, että asuntokoot ovat vähän pienempiä. Asutaan yksin tai yksi vanhempi asuu lastensa kanssa. Meilläkin suurin osa viime aikojen vuokrasopimuksista on tehty kaksioihin, sanoo Järvenpää.

Kanta-Hämeen Hengitys ry:n uusi vuokratalo Hallituskatu 28 A valmistuu elokuussa. Kiinnostus 20 kaksiota kohtaan on ollut suurta.

– Vuokrasopimuksia ei ole vielä tehty, mutta hakijoita on runsaasti. Meillä on naapuritalossa yksi kolmio, joka on ollut vaikeammin vuokrattava, mutta pienet asunnot ovat olleet sielläkin hyvin kysyttäjä, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Eija Karivaara.

Nuorille lisää muttei tarpeeksi

Hämeenlinnan seudun nuorisoasuntojen Rinkelinkadun uudisrakennus, joka avaa ovensa asukkaille huhtikuun alussa, nostaa yhdistyksen asuntojen kokonaismäärän sadasta 139:ään. Vaikka kasvu on prosentuaalisesti suuri, jäävät työelämään pyrkivät nuoret edelleen jalkoihin vuokra-asuntomarkkinoilla.

– Saimme viime vuonna reilu kolmesataa hakemusta ja pystyimme tarjoamaan asunnon 15 prosentille. Näkisin, että edelleenkin Hämeenlinnassa on tarvetta pienistä kohtuuhintaisista asunnoista itsenäistyville nuorille, sanoo Nuorisoasuntojen toiminnanjohtaja Aki Granlund.

Kun työn alla olevat vuokratalohankkeet valmistuvat, ei millään haastatellulla taholla ole konkreettisia suunnitelmia uusista kohteista. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, ettei keskustassa voi olla liikaa pieniä vuokra-asuntoja.

– Hämeenlinnassa on paljon ikäihmisiä, jotka haluavat muuttaa omakoti- tai rivitalosta kaupunkiasuntoon, missä on vähemmän ylläpidettävää. Se on varmaan tulevaisuuden trendi, summaa Karivaara. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic