Kanta-Häme

Vuokralaisella on nyt, mistä valita

Kolmio keskustasta.

Siinä olivat Veera Koskelan ja hänen ystävänsä Mandi Lehdon kriteerit, kun kaksikko ryhtyi etsimään vuokra-asuntoa Hämeenlinnasta. Tehtävä osoittautui helpoksi.

– Ei sitä loppujen lopuksi edes pitkään tarvinnut etsiä. Pyörittiin netissä ja sieltä löydettiin pari kiinnostavaa, Koskela kertaa.

Lopulta ystävykset kävivät katsomassa vain yhtä kolmiota – sitä, josta vuokrasopimus lopulta maanantaina kirjoitettiinkin.

Halvempi vakuus ja kunnollinen, lasitettu parveke. Siinä ne tekijät, joiden perusteella kaksikko päätyi ottamaan Hallituskadun asunnon. Vuokraa, 800 euroa kuukaudessa, Koskela pitää sopivana, kun se jaetaan kahden kesken.

– Asunto on kuitenkin hyvällä paikalla, siitä pääsee kätevästi liikkumaan. Ainoa miinus on, että siinä ei ole omaa autopaikkaa.

Yksiöt ja kaksiot menevät

Tavanomaista hiljaisempaa, mutta ei nyt kuitenkaan pysähtynyt tilanne.

Näin arvioivat Hämeenlinnan keskusta-alueen vuokra-asuntotilannetta OP-Kiinteistökeskuksen sekä Realia Asuntovuokrauksen edustajat.

Realialla oli maanantaina välitettävään reilut 20 vuokra-asuntoa keskusta-alueella, OP:llä kuusi. Kuun puoliväli on kuitenkin hiljaisinta aikaa, parhaiten tarjontaa on kuun vaihteen molemmin puolin.

Yksiöihin ja kaksioihin vuokralainen löytyy suhteellisen helposti, välitysajat ovat kuitenkin hieman pidentyneet. Jos asunnolle aikaisemmin löytyi vuokralainen muutamassa viikossa, on välitysaika nyt ehkä keskimäärin viikon verran tavanomaista pidempi, arvioi Realian paikallisjohtaja Jussi Lindholm.

– Hämeenlinnassa varsinkin alue ratkaisee aivan älyttömästi: hyvällä paikalla, ruutukaava-alueella olevat, oikein hinnoitellut ja hyväkuntoiset asunnot liikkuvat edelleenkin, Lindholm sanoo.

Matalat korot vaikuttavat

Vuokra-asuntoa hakevien joukossa on kuitenkin yhä enemmän niitä, joilla ei ole niin sanotusti paperit kunnossa. Esimerkiksi luottohäiriömerkintöisten osuus on hakijoiden joukossa kasvanut. Vuokralaisten näkökulmasta taas laatutietoisuus on lisääntynyt. Nyt edellytetään, että asunto on todella hintaansa vastaavassa kunnossa.

Lindholmin mukaan hakijoiden määrä on pysynyt kohtuullisena, mutta markkinoilla on selkeästi enemmän tarjontaa kuin esimerkiksi vuosi tai puolikin vuotta sitten.

OP-Kiinteistökeskuksen kiinteistönvälittäjä LKV Teija Jokinen puolestaan hakee syytä hiljaiseen aikaan matalasta korkotasosta.

– Vuokrataso Hämeenlinnassa on kuitenkin aika korkea. Jos asunnon vuokra on esimerkiksi 750 euroa kuukaudessa, niin sillä samalla summalla lyhentelee ihan mukavasti lainaa, Jokinen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

1.4.2020