Kanta-Häme Hämeenlinna

Vuokralaisen etsiminen on Hämeenlinnassa hankalaa – Asukkaan löytäminen osoittautui hitaimmaksi 23 kaupungin vertailussa

Tammi-maaliskuussa vuokra-asuntoja markkinoitiin Hämeenlinnassa keskimäärin 41 päivää. Vuokramarkkinoita heikentää muun muassa ennuste negatiivisesta väestökehityksestä.
Vuokra-asuntoa kannattaa etsiä mieluiten sydän- tai kevättalvella, koska kesällä ja alkusyksystä asuntoesittelyissä voi olla jonoa. Kuvaaja: Ville-Veikko Kaakinen
Arkistokuva. Kuvaaja: Ville-Veikko Kaakinen

Vuokralaisen löytäminen on hankaloitunut Hämeenlinnassa. Suomen Vuokranantajien ja Vuokraovi.comin vuokramarkkinakatsauksen mukaan Hämeenlinnassa on pisimmät vuokra-asuntojen markkinointiajat. Katsauksessa oli mukana 23 kaupunkia.

Tammi-maaliskuussa vuokra-asuntoja markkinoitiin keskimäärin 41 päivää. Määrä on kasvanut vuoden takaisesta 7 päivällä, mutta vuoden 2019 heinä-syyskuusta markkinointiaika on lähes kaksinkertaistunut.

– Rajusti pitkittyneet vuokrausajat viittaavat siihen, että kysyntä ei ole Hämeenlinnassa pysynyt kasvavan asuntotarjonnan mukana. Erityisesti tarjonta vaikuttaa ylittäneen kysynnän kaksioissa, joiden vuokrien kehitys on pysähtynyt täysin, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen tiedotteessa.

Keskustaan lähivuosina valmistuvat uudet asunnot voivat Suomen Vuokranantajien mukaan vaikeuttaa keskustan ulkopuolisten asuntojen vuokraamista entisestään. Vuokramarkkinoita heikentää myös ennuste negatiivisesta väestökehityksestä.

Hämeenlinnan asukasluku on ollut viime vuosina pienessä laskussa, ja tulee Tilastokeskuksen mukaan jatkamaan laskuaan myös tulevaisuudessa. Kaupungin keskusta-alueella asukasluku kuitenkin kasvoi noin 500 asukkaalla vuosina 2016–2019.

– Etelässä Helsingin seudulla ja pohjoisessa Tampereella kaupunkien kasvu on todella nopeaa. Hämeenlinna on jäänyt tästä kehityksestä paitsioon. Kaupungin junayhteys on yli 150 vuotta vanha, mutta vasta viime vuosina on todella herätty kehittämään asemanseutua, Rokkanen sanoo tiedotteessa.

Hämeenlinnassa vuokrat ovat kasvaneet vuoden aikana keskimäärin puolella prosentilla. Kehitys on ollut suhteellisesti nopeinta kolmioissa ja sitä suuremmissa asunnoissa. Kaksioiden vuokrataso ei ole alkuvuonna noussut vuoden takaisesta, ja viime vuoden loppuun verrattuna hinnat ovat jopa hieman laskeneet.

Vuokrataso on Hämeenlinnassa esimerkiksi hieman Hyvinkäätä edullisempi ja selvästi Lahtea kalliimpi. Yksiöiden osalta vuokrat ovat Hyvinkään tasolla.

Päivän lehti

4.8.2020