Kanta-Häme

Vuokralle tarjotaan Hämeen linna

– Periaatteessa kaikki linnan tilat on vuokrattavissa! sanoo Museoviraston palvelukoordinaattori Terhi Kiskonen.

Museovirasto järjestää ensi viikolla markkinointitilaisuuden Hämeen linnan vuokrausmahdollisuuksista. Ensimmäinen järjestettiin vuosi sitten. Linnan tilat ovat entiset eikä museovirasto ole hakannut paateen tavoitetta yksityistilaisuuksien lukumäärästä, mutta käyttämätön kapasiteetti halutaan luonnollisesti hyödyntää.

– Linna on avoinna ympäri vuoden monenlaiselle toiminnalle, sanoo Kiskonen.

Vuositasolla yksityistilaisuuksien lukumäärä on liikkunut pitkään parinsadan tuntumassa. Viime vuonna niitä järjestettiin 164.

Yritykset ja yhdistykset järjestävät kokouksia ja seminaareja ennen kaikkea syksyisin, talvisin ja keväisin. Kesällä ovat liikkeellä hää- ja muut juhlaseurueet. Jos hääseremonian haluaa järjestää keskiaikaisessa miljöössä ensi kesänä, alkavat Kiskosen mukaan käsillä olla jo viimeiset hetket. Yleensä varauksen onnistumiseen riittää muutaman kuukauden etunoja.

– Tietysti sitä parempi mitä aikaisemmin on liikkeellä. Meillä on jo varauksia ensi vuodelle ja yksi jopa alkuvuodelle 2016.

Käytettävissä myös piha-alueet

Hämeen linnasta voi vuokrata noin kymmentä erilaista tilaa sekä tilojen yhdistelmiä. Pienoismallihuoneessa on paikat 20 hengelle. Linnan suurin yhtenäinen tila, joka on vastaanotto – ja luentokäyttöön sopiva Leivintupa, vetää 240 henkeä. Salien, Kappelin ja Tykkitornin lisäksi vuokrata voi myös linnan sisäpihan, Eteläisen vallipihan tai Juhlakentän.

– Esimerkiksi kesäpäivillä on piha-alueella lausuttu tervetuliaissanoja ja pidetty puheita, kertoo Kiskonen.

Kahta tilausravintolatilaa, Linnantupaa ja Kruununleipomoa, Museovirasto ei vuokraa, vaan niiden vuokra sisältyy Linnanravintola Brahen palvelujen hintaan.

Alkuvuodesta toteutettu Suomen linnojen siirtyminen Museovirastolta Senaatti-kiinteistöjen hallintaan, ei ole vaikuttanut millään tavoin linnojen vuokraustoimintaan.

– Museovirasto vastaa Hämeen linnan avoinna pidosta ja tilavuokraustoiminta sisältyy siihen.

Kiskonen luonnehtii tilojen vuokria kohtuullisiksi. Virasto tarkastaa vuokrat joka vuosi, mutta esimerkiksi viime vuodenvaihteessa vuokria ei korotettu.

Kuinka Museovirasto suhtautuu potentiaaliseen vuokra-asiakkaaseen, jonka juhlien ohjelmaa kuuluvat pomppulinna, seinäkiipeily ja korkeilla desibeleillä soittava bändi?

– Sanotaan näin, että aina kannattaa ottaa yhteyttä ja neuvotella. Mahdollisuudet ovat laajat, muotoilee Kiskonen. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020