Kanta-Häme

Vuokramökit kelpaavat kesäviikonloppuisin

Hämeenlinnan kaupungin omistamissa vuokramökeissä ei käy kovinkaan suuri kuhina. Suurin käyttöaste on Padasjoella sijaitsevalla Kelkutteen kämpällä, jonka käyttöprosentti oli 27 vuonna 2013. Käyttöaste lasketaan suhteessa 365 päivään, koska mökit ovat vuokrattavissa ympäri vuoden.

– Vuokramökit ovat pääasiassa käytössä viikonloppuisin, kun taas viikolla on vähän vuokralaisia. Siihen nähden olemme tyytyväisiä vuokra-asteeseen. Kesäviikonloput ovat erityisen haluttuja, kertoo Linnan Infran luontopalveluiden metsätalousinsinööri Mika Rantonen.

Kaupunki omistaa mökkejä Lepaanrannassa Vanajaveden äärellä Iittalassa ja Lähdeaholla Tervaniemessä sekä savottakämppiä Padasjoen Ilvesvaellusreitistön varrella. Lisäksi vuokrattavana on joitakin kotia, laavuja ja saunoja.

Vuokraamista hoitaa palvelupiste Kastelli, paitsi Lepaanrantaa vuokraa Kalvolan kirjaston palvelupiste.

Vuokraamiselle ei erityisiä ehtoja

Rantosen mukaan kaupunki markkinoi mökkejä pääasiassa Hämeenlinnan kaupungin tiedotuslehtisessä, joka jaetaan kotitalouksiin muutaman kerran vuodessa. Lisäksi mökeistä löytyy tietoa kaupungin verkkosivuilta.

– Olemme kyllä yrittäneet tiedottaa mökkien olemassaolosta. Tämähän on kaupunkilaisten virkistymiseen suunnattu palvelu, Mika Rantonen sanoo.

Palvelupiste Kastellista kerrotaan, että useimmiten mökkejä kyselevät retkeilyn tai samoilun harrastajat, juhlien järjestäjät, yritykset ja yhdistykset, sekä yksityishenkilöt. Halukkaista on ehtinyt muodostua jo vakiovuokraajien joukkoja.

Mökkejä saa vuokrata kuka tahansa. Varaukset voi pääasiassa hoitaa sähköisesti, ja avaimet pitää käydä hakemassa virka-aikana palvelupisteestä.

– Mökkejä kysellään Tampereelta, Helsingistä, Hyvinkäältä ja Rovaniemeltä asti. Kyllä mökkivuokraus on selvästi edelleen in, koska soittoja tulee viikoittain useita, sanoo Kalvolan kirjaston palvelupisteen kirjastovirkailija Annika Ilmola.

Vuokralaisten vastuulle kuuluu tuoda muun muassa yöpymiseen tarvittavat petivaatteet sekä suorittaa loppusiivous. Jos velvollisuuksiaan laiminlyö, lähetetään lasku perään. Lepaanrannassa vuokrausikärajaa onkin nostettu 18 vuoteen, jotta paikat pysyisivät järjestyksessä.

– Mitään isompaa remonttia ei ole tarvinnut tehdä. Joitakin tavallisesta kulumisesta johtuvia uusimisia on jouduttu tekemään, esimerkiksi vesipadan kannen nuppi on joskus jäänyt käteen, kertoo Ilmola. (HäSa)

Menot