Kanta-Häme

Vuokrapestistä vaihtelevasti kiinni vakityöhön

Palvelualojen ammattiliiton PAMin mukaan valtakunnallisesti noin 5 prosenttia vuokratyöntekijöistä työllistyy käyttäjäyritykseen.

Tilanne kuitenkin vaihtelee. VMP Varamiespalvelun franchising-yrittäjä Silja Syrjälä kertoo työllistymisen heillä olevan Hämeenlinnan, Forssan ja Loimaan toimialueella 20 prosentin luokkaa.

– Joka viides työntekijä saa meidän kauttamme vakituisen työpaikan, ja se on iso prosentti. Maksamme palkkaa 300–500 ihmiselle kuukaudessa sesongista riippuen.

Opteam Hämeenlinnan franchising-yrittäjä Harri Uotila kertoo vieläkin paremmista tuloksista.

– Vakinaistuminen on reilun 30 prosentin luokkaa. Valtakunnan lukuihin verrattuna mennään hyvin yläkantissa. Parhaimpina sesonkiaikoina meillä lähtee tilipusseja maksuun Hämeenlinnassa 150–200 työntekijälle.

Adecco Finland oy:n Länsi-Suomen aluejohtaja Ari Hjelm ei osaa arvioida, kuinka moni saa heidän kauttaan vakituisen työn.

– Meillä on niin paljon vuokrahenkilöitä, varmaan noin 2 500.

Nettisivuillaan yritys ilmoittaa, että sen kautta Suomessa työllistyy satoja eri alojen osaajia joka päivä ja että tehtävien kestot vaihtelevat muutamasta päivästä useisiin vuosiin.

Maailman johtavana henkilöstöpalveluyrityksenä itseään markkinoivalla Adeccolla on toimipaikkoja yli 60 maassa, ja sen kautta asiakasyrityksissä työskentelee lähes 750 000 henkilöä.

Adecco Finland on toiminut Suomessa vuodesta 1997. Adecco osti heinäkuussa hämeenlinnalaisillekin tutun Rekrytointipalvelu Sihti oy:n. Sihti toimii tätä nykyä Adeccon yhtenä haarana toimialanaan rakennuspuoli.

Vuokratyövoimaa järjestävät yritykset kertovat joustavansa silloin, jos pitkäaikainen asiakasyritys haluaakin tarjota hyväksi kokemalleen vuokratyöntekijälle nopeasti vakipaikan.

VMP Varamiespalvelun yrittäjä Silja Syrjälä kertoo, että normaalisti yritys voi palkata työntekijän omille kirjoilleen puolen vuoden työskentelyn jälkeen ilman rekrytointimaksua, joka vastaa noin yhden kuukauden palkkaa.

– Jos yritys haluaa työntekijän jo aiemmin, silloin katsomme tilannetta tapauskohtaisesti tehdyn sopimuksen mukaan. Jos meillä on yrityksen kanssa pitkä yhteistyö, me joustamme ajassa. Asia ei ole kiveen hakattu.

Samaa vakuuttaa myös Adecco Finlandin aluejohtaja Ari Hjelm.

– Nämä ovat sopimusteknisiä asioita, jotka neuvotellaan toimeksiannon yhteydessä. Yritys määrittelee sopimuksessa, koska työntekijä siirtyy mahdollisesti heidän kirjoilleen.

– Yritys voi rekrytoida työntekijän vaikka heti omille kirjoilleen, tai se on mahdollista tehdä esimerkiksi 5–6 kuukauden jälkeen.

Opteam Hämeenlinnan yrittäjä Harri Uotila kertoo, että heiltä vuokratyöntekijä on nopeimmillaan onnistunut saamaan vakituisen työpaikan muutamassa viikossa.

– Sopimuksissamme on tiettyjä klausuuleja, mutta vain sen takia, etteivät yritykset käytä palveluitamme väärin eli että olisimme puhtaasti rekrytointiväylä, jolloin me etsisimme työntekijän ja hän katoaisi meiltä samoin tein.

Vuokratyöntekijöissä on myös niitä, jotka eivät halua esimerkiksi opiskelujen tai muun elämäntilanteensa vuoksi vakituiseen työhön.

VMP Varamiespalvelussa tällaisia on Silja Syrjälän mukaan noin puolet heidän vuokratyöntekijöistään.

Vuokratyövoiman kysyntä on kasvusuunnassa.

– Rakennusala on yksi hyvä esimerkki, Ari Hjelm kertoo.

– Vahvoja ovat myös elintarvike-, keittiö- ja siivousalat. Hyvistä työntekijöistä on jopa pula, Silja Syrjälä sanoo.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic