Kanta-Häme

Vuokrat joustavat, mutta eivät taivu

Keskustan liiketilojen vuokrataso ei ole pudonnut, vaikka tarjontaa on Hämeenlinnassa enemmän kuin pitkään aikaan.

Elinkeinoyhtiö Linnan Kehityksen sijoittumispalvelujen johtajan Ari Räsäsen mukaan neuvotteluhalukkuutta vuokranantajilla on kuitenkin entistä enemmän.

– Hintoja ei ole kukaan vielä lähtenyt polkemaan. Tilanteet, jotka nyt ovat päällä, ovat kautta historian olleet tilapäisiä, Räsänen toteaa.

Kauppakeskus Goodmanin autioiksi jättämien tilojen lisäksi keskusta on täynnä paikkoja, joissa pitää liikettä.

– Nyt on hyvä hetki hakea yritykselle paikkaa Hämeenlinnasta, Ari Räsänen muotoilee.

Viime aikoina Hämeenlinnan keskustaan on noussut erityisesti uusia ravintoloita.

Muun muassa Skogsterin talo avattiin muutaman vuoden tauon jälkeen syksyllä, ja samalla korttelilla aukesi myös uusi viinibaari.

– Ainoa suuri haaste on kauppakeskus Linnan kortteli, jossa puhutaan usean tuhannen neliön vapaasta tilasta, jolla on monta omistajaa. Siitäkin käyvät me, omistajat ja heidän edustajansa viikoittain eri ehdokkaiden kanssa neuvotteluja, Räsänen kertoo.

Reskalla sijaitsevaan kauppakeskus Optelliin on myös tullut uusia vuokralaisia. Etelä-Hämeen OP-Kiinteistökeskuksen vuokraamiin tiloihin on aloittamassa muotiliike Olivia.

– Lähitulevaisuudessa liike- ja toimitilojen vuokrien hinnat pysyvät isossa kuvassa nykytasolla, mutta tarjolla olevien tilojen välillä oleva hintaero tulee kasvamaan, toteaa Etelä-Hämeen OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Juho Nieminen.

Hämeenlinnassa vuokratiloja välittävä Bureau Real Estate Finlandin toimitusjohtaja Mikko Kivimäki myös kiistää, että tarjonta pudottaisi tilojen hintoja ainakaan kaupunkikeskustojen parhailta liiketiloilta.

Sen sijaan neuvotteluvara on voinut lisääntyä esimerkiksi vuokravapaissa kuukausissa tai vuokrasopimusten pituuksissa.

Uutta vuokrausmaailmassa on myös niin kutsuttu pop up -vuokraus, joissa liiketiloja vuokrataan vähäksi ajaksi kerrallaan.

– Yrittäjät eivät tässä taloustilanteessa halua ottaa isoja riskejä pitkien vuokrasopimusten muodossa, Kivimäki sanoo.

Hämeenlinnassa pop up -tyylisiä vuokrauksia on tehty toistaiseksi Kauppakeskus Linnaan. Myös Goodmanissa oli joulun aikana pop up -myymälöitä, jotka lähtivät tiloista sesongin päätyttyä.

Kauppakeskus Goodmanin tiloja vuokraava NCC:n projektijohtaja Markus Salmela toteaa, että tiloja voidaan myös tulevaisuudessa vuokrata lyhyiksi ajoiksi esimerkiksi kausien yhteydessä, jos sopivaa tilaa on vapaana.

– Ensisijainen tavoitteemme on kuitenkin tehdä pitkäaikaisempia vuokrasopimuksia, Salmela sanoo.

Pop up -vuokraus on noussut Suomessa entistä yleisemmäksi, ja esimerkiksi Turun Nuorkauppakamari on tänä kevään avannut verkkosivuston, jonka avulla välitetään lyhyiksi jaksoiksi tyhjiä liiketiloja yrittäjien käyttöön.

Linnan Kehityksen Ari Räsänen myöntää, että vastaavasta ajatuksesta on ollut keskustelua Hämeenlinnassa, mutta päätöksiin asti eivät keskustelut ole vielä johtaneet.

– Pop up -testaukset mahdollistavat uusien yrittäjien kokeilut. HÄSA

Päivän lehti

2.4.2020