fbpx
Kanta-Häme

Vuokratyö sopii joustoa kaipaavalle työntekijälle

Henkilöstövuokrausyhtiö Go On Hämeenlinnan yksikönjohtaja Jarno Lindeman sanoo, että yritykset käyttävät vuokratyötä muun muassa sen vuoksi, että työntekijän etsiminen on raskasta.

– Se, ettei vuokratyöntekijällä ole samoja oikeuksia kuin niin sanotulla tavallisella työsopimuksella työskentelevällä, on harhaluulo, Lindeman sanoo.

Sertifioitu henkilöstövuokrausyritys on sitoutunut maksamaan työntekijöille työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Paitsi työnantajat myös työntekijät ulkoistavat työnhakuprosessin henkilöstöpalveluyritykselle.

Vuokratyö on helppo ratkaisu epäsäännöllisessä elämänvaiheessa olevalle ja joustoa kaipaavalle työntekijälle, esimerkiksi opiskelijalle.

– Eivät kaikki työnhakijat ole etsimässä vakituista ja kokoaikaista työtä, Lindeman sanoo.

Hänen mukaansa vuokratyö pyrkii vastaamaan muuttuvan työelämän tarpeisiin antamalla vaihtoehtoja niin työntekijöille kuin työnantajillekin.

Vakituinen työ vuokratyön kautta

Vuokrayhtiöstä on mahdollista saada myös vakituinen työpaikka. Hämeenlinnalainen Jukka Viitanen on ollut lähes neljä vuotta samoissa työtehtävissä vuokratyöyritys Cityworkin kautta.

Hän huoltaa Hämeenmaan alueen S-markettien ja Prismojen pullonpalautuskoneita.

Viitanen sanoo, ettei hänelle ole mahdollista sitoutua tiettyyn työpaikkaan pitkäksi aikaa.

Erilaisuus ja vaihtelu virkistävät arkea, eikä vuokratyö sulje pois mahdollisuutta viettää liikkuvaa elämään, Viitanen kommentoi.

Tässäkään pestissä hänellä ei ole aikomusta jatkaa loputtomasti.

Viitasella on takanaan vuoden pituinen ulkomaanreissu ja tarkoitus on syksymmällä lähteä uudelleen pidemmäksi aikaa matkustelemaan.

Työskenteleminen vuokratyöyhtiössä mahdollistaa työviikon täydentämisen oman mielen mukaan.

– Silloin tällöin on tullut täydennettyä kalenteria muissakin paikoissa. Teen silloin tällöin esimerkiksi rengas-, siivous- ja raksahommia, Viitanen sanoo.

Ainut asia, jota Viitanen vakituisessa työssä kaipaa, on pysyvä työyhteisö ja yhteenkuuluvuuden tunne työpaikalla.

Pari kesää meni orjana

Nimettömänä haastattelun antanut henkilö sanoo, ettei muutaman kesän kokemuksella lähtisi enää vuokratyöfirmojen listoille.

Kahden kesän ajan hän kertoo olleensa vuokratyöfirmalla työsopimuksella, jossa hänelle luvattiin tarjota 25 työtuntia viikossa.

Työtä tarjottiin sopimuksen mukaan, mutta usein ilmoitus työvuorosta tuli edellisenä tai samana päivänä. Jos työvuorosta joutui kieltäytymään, sen tuntimäärä luonnollisesti vähennettiin viikoittaisesta 25 tunnista.

– Yhtiö tarjosi joka viikko vähintään lupaamansa määrän työvuoroja. Vapaa-ajan suunnitelmia ei kuitenkaan pahemmin pystynyt tekemään, sillä piti olla koko ajan valmis lähtemään töihin.

Haastateltava opiskelee korkeakoulussa ja sanoo olevansa onnellinen siitä, että oman alan töitä tulevaisuudessa löytynee, eikä vuokratyöhön tarvitse jatkossa turvautua.

– Kaikilla ei kuitenkaan ole asiat niin hyvin.

Vuokratyö paikkaa ruuhkapiikkejä

Wok’in-ravintolan yrittäjä Ann-Marie von Bellin mukaan vuokratyön edut yrittäjän kannalta ovat riskittömyys ja työhön oton helppous. Ilman vuokratyöyhtiötä yrittäjä joutuisin hoitamaan kaiken työpaikan ilmoittamisesta aina haastatteluun ja työntekijän valintaan itse.

Von Bellillä oli ennakkoluuloja vuokratyöntekijöitä kohtaan, mutta nyt suurin osa hänen henkilökunnastaan on vuokratyöyhtiön kautta.

– Kun itse oli ravintola-alalla työntekijänä, vuokratyöntekijät tulivat meille lorvimaan eivätkä tehneet töitä kunnolla, von Bell sanoo.

Von Bell sanoo, että hänen vuokraamansa työntekijät ovat lähes poikkeuksetta olleet motivoituneita ja ammattitaitoisia.

Vuokratyöyhtiölle von Bell joutuu maksamaan työntekijöistään jonkin verran enemmän kuin pelkän palkan verran. Työvuoron täyttäjän lisäksi hän saa kuitenkin vuokratyöyhtiöltä esimerkiksi lakiapua ja voi luottaa siihen, että työntekijän palkat tulevat maksetuksi ajallaan ja oikein.

Vuokratyöntekijöillä yrittäjä pystyy myös paikkaamaan joustavasti ruuhkapiikit sekä sairauslomatapaukset.

– Muuten sitä joutuisi hätätilanteissa soittelemaan kavereille ja tutuille.(HäSa)

Menot