Kanta-Häme

Vuokrien jättikorotukset pakottavat kaupunkilaiset tonttiostoksille

Kankaantaustalla omakotitalossa asuva Karhun perhe sai monen muun hämeenlinnalaisen tavoin kirjeen heinäkuun alussa kotiinsa kirjeen, jossa ilmoitettiin kaupungin omistamien tonttien hinnankorotuksesta.

Tontin saa kuitenkin lunastaa itselleen. Jos sen tekee helmikuun loppuun mennessä, saa tontin vanhaan hintaan. Kankaiden omakotitalon noin 900-neliöinen tontti maksaisi nyt 25 000–30 000 euroa, mutta vuoden päästä hinta voi olla jopa kaksinkertainen.

Taustalla ovat kaupunginvaltuuston ja -hallituksen tekemät päätökset, joissa korotetaan kaupungin vuokratonttien hinta nykyistä lähemmäs markkinahintaa.

– Asia ei kirjeen tulon yhteydessä vielä tuntunut tärkeältä. Meille tuli myös samaan aikaan perheenlisäystä, mutta nyt, kun aihe on ollut esillä, tontin lunastusta on pohdittu, Katri Kangas kertoo.

Vanha hinta 1990-luvulta

Hämeenlinnan kaupunginhallitus päätti kesäkuussa, että kaupungin tonttien hinnoittelu korjataan vuoden 1990 hinnoittelun pohjalta. Konsulttiyritykset Realia Management ja Newsec tekivät kaupungille selvityksen tonttien neliöhinnoista.

Uusien tonttihintojen on määrä olla 75 prosenttia markkinahintatasosta.

– Taustalla on yksinkertaisesti se, että kaupunki tarvitsee tuloja. Mistä tuloja saisi muualta kuin asukkailtaan, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) kertoo.

Hinnankorotus on ajankohtainen niille, joiden tontin vuokrasopimus on lähivuosina päättymässä. Enimmillään tonttivuokra voi nimittäin nousta yli kahdeksankertaiseksi nykyisestä tasosta.

Muutos koskee sekä omakoti-, rivi- että kerrostaloasuntoja kantakaupungin alueella. Käytännössä sekä omakotitaloasukkaiden että asunto-osakeyhtiöiden pitää miettiä, kannattaako nyt lunastaa tontti vai pitäytyä vuokralla.

Kun vuokrasopimus päättyy, uudet hinnat astuvat voimaan.

Esimerkiksi eräässä Kaurialassa sijaitsevassa kerrostalokiinteistössä tontin vuotuinen vuokra nousee viiden vuoden aikana vajaasta 5 000 eurosta yli 42 000 euroon.

Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Mikko Rousi neuvookin taloyhtiöitä pohtimaan tonttien ostoa.

– Tarkkoja laskelmia kannattaa ainakin tehdä, eikä ostaminen pöllömpi ajatus ole. Annettu aikataulu on melko tiukka, kun asia pitää päättää yhtiökokouksissa. Joissain yhtiöissä saatetaan joutua muuttamaan myös yhtiöjärjestystä, Rousi toteaa.

Samaisessa Kaurialan asunto-osakeyhtiössä tontin hankinnasta tulee asunnon omistajalle noin 6 000–9 000 euron maksu. Maksun suuruus riippuu asunnon koosta.

Epätasaista tonttihinnoittelua?

Vuokratonttien hinnankorotus koskettaa tänä vuonna 19:ää tonttia. Ensi vuoden lopussa vuokrasopimus päättyy puolestaan 28 tontilta.

Käytännössä näitä tontteja uhkaavat merkittävät asuinkustannusten korotukset.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Iisakki Kiemungin (sd.) mukaan kaupunki on vuokrannut tonttimaata pitkään alihintaan, mutta nyt asukkailla on vielä mahdollisuus hyötyä vanhasta hintatasosta.

– Periaatteessa kaikkien kannattaisi ostaa tontit itselleen nyt, kun tontti on mahdollista saada vanhaan hintaan, Kiemunki sanoo.

Tonttivuokrien korotus tulee kuitenkin aikana, jolloin talouden taantuma on heikentänyt ihmisten maksukykyä. Sari Raution mukaan kaupungissa on kuitenkin toistaiseksi vallinnut epätasa-arvoinen tilanne tonttivuokrien kesken.

Vanhoilla tonteilla asuvat ovat maksaneet pienempää tonttivuokraa kuin uusilla asuinalueella olevat.

– Ainahan voi miettiä, koska on oikea aika tälle. Olen omakotitalon asukkaana ihan sinut päätöksen kanssa. Näitä hinnan tarkistuksia pitäisi tehdä useammin kuin parinkymmenen vuoden välien, Rautio sanoo.

Kankaan perheelle suurin laskemisen aihe tuleekin siitä, nostaako oma tontti asunnon jälleenmyyntiarvoa. Tontin vuokra-aikaa on vielä monta kymmentä vuotta.

– Emme ole tästä muuttamassa hetkeen. Katsotaan sitten, kun 4-viikkoinenkin on muuttanut kotoa, Jani ja Katri Kangas toteavat ja nauravat. (HäSa)

Menot