Kanta-Häme

Vuorentaan koulun päärakennus suljetaan sisäilmaongelman takia - Oppilaita siirretään Jukolaan

Sisäilmaongelmat sulkevat Vuorentaan koulun päärakennuksen syyslomien jälkeen.
Rehtori Kristiina Samppalan taustalla näkyvä Vuorentaan koulun päärakennus suljetaan syyslomien jälkeen. osa oppilaista jatkaa sivurakennuksessa ja osa siirretään Jukolan kouluun.
Rehtori Kristiina Samppalan taustalla näkyvä Vuorentaan koulun päärakennus suljetaan syyslomien jälkeen. Osa oppilaista jatkaa sivurakennuksessa ja osa siirretään Jukolan kouluun.

Jälleen yksi Hämeenlinnan kouluista kärsii sisäilmaongelmista ja joutuu turvautumaan väistötiloihin.

Tällä kerralla kyseessä on Vuorentaan alakoulu, jonka päärakennus joudutaan sulkemaan muutaman viikon varoitusajalla ja osa oppilaista siirretään väistötiloihin Jukolan kouluun.

Poikkeusjärjestelyt alkavat heti syysloman jälkeen lokakuussa.

 

Oppilaiden vanhemmille tiedotettiin järjestelyistä maanantaina.

Rehtori Kristiina Samppalan mukaan Vuorentaan koulun toiminta jatkuu sivurakennuksessa, jonne mahtuu noin puolet koulun 137 oppilaasta. Paikan vaihtumisesta huolimatta koululaiset pysyvät Vuorentaan koulun oppilaina.

– Esiopetus, 1. ja 2. luokka jäävät tänne lähelle oppilaiden koteja samoin kuin itse opettamani 4. luokka, Samppala sanoo.

Muut luokat siirtyvät noin kolmen ja puolen kilometrin matkan päähän Jukolan koulun tiloihin.

Opetustoimenjohtaja Mika Mäkelän mukaan mahdolliset koulukyytitarpeet kartoitetaan lähiviikkojen aikana jokaisen oppilaan kohdalla.

– Yksi mahdollisuus on, että Vuorentaan koulun pihasta tulee lähtöpaikka, josta oppilaat kuljetetaan Jukolaan.

Jukolan koulu on remontoitu hiljattain. Mäkelän mukaan koulu pystyy sijoittamaan Vuorentaan luokkia tiloihinsa ongelmitta.

 

Vuorentaan koulun päärakennuksen aula hiljenee lokakuussa. 1950-luvun lopulla valmistunut koulu on tyypillinen aikakautensa koulurakennus, jolle ei ole koskaan tehty täydellistä peruskorjausta.
Vuorentaan koulun päärakennuksen aula hiljenee lokakuussa. 1950-luvun lopulla valmistunut koulu on tyypillinen aikakautensa koulurakennus, jolle ei ole koskaan tehty täydellistä peruskorjausta.

 

Vuorentaan koulussa on epäilty mahdollista sisäilmaongelmaa jo jonkin aikaa. Päärakennukseen tehtiin hiljattain remontti, jossa rakennettiin luokkakohtainen ilmanvaihto. Se ei kuitenkaan riittänyt ratkaisemaan ongelmaa.

Alkuvuonna koulun päärakennuksen luokissa tehtiin mittauksia ja niiden tulosten takia kesällä rakennukseen tehtiin laaja kuntotarkastus, jossa rakenteita porattiin auki.

– Nyt valmistunut raportti ei puhu kaunista kieltä. Ongelma on mittava ja se kattaa lähes koko rakennuksen. Pikainen väistö katsottiin välttämättömäksi terveysongelmien välttämiseksi, rehtori Kristiina Samppala sanoo.

Samppalan mukaan oppilasterveydenhuoltoon ei ole tullut ilmoituksia varsinaisista sisäilman aiheuttamista sairauksista, mutta koululla on arveltu sisäilmaa muun muassa flunssakierteen syyksi.

 

Koululla ei vielä tiedetä, voivatko sivurakennukseen jäävät luokat käyttää suljettavan päärakennuksen liikuntasalia tai käsityöluokkia edes muutaman tunnin ajan viikossa.

Kristiina Samppalan mukaan koulu voi järjestää liikuntatunteja myös läheisessä Like-liikuntakeskuksessa, Ahveniston liikuntapaikoilla sekä aivan koulun vierestä alkavalla laajalla luonnonsuojelualueella.

– Onneksi meidän alkuopetuksessa on muutenkin painotettu paljon ulkoilua, joten oppilaamme ovat tottuneet liikkumaan ulkona. HäSa

 

Päivän lehti

21.1.2020