Kanta-Häme

"Vuoroin itkin ja nauroin ääneen"

Näyttelijä-laulaja Maija Sydänmaalakka sanoo elävänsä keskellä elämänsä haavetyötä, kun on mukana Hämeenlinnan teatterissa kantaesityksensä saavassa maailman maineeseen nousseen Frank McCourtin omaelämänkerralliseen romaaniin perustuvassa Seitsemännen portaan enkeli -musiikkinäytelmässä. Hän on myös dramatisoinut Hannu Matti Tyhtilän ohjaaman kokonaisuuden.

– Aloitin valmistumisen jälkeen ammattilaisena Hämeenlinnan teatterin musikaalissa Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen. Oli tosi mukava palata, koska täällä on poikkeuksellisen lämmin työyhteisö, jossa kaikki tukevat toisiaan.

 

 

Frank McCourtin omaelämänkerrallinen romaani Irlannin Limerickissä ja New Yorkin Brooklynissä eletystä köyhästä lapsuudesta on valloittanut ympäri maailman. Selviytymistarina saa lukijat haukkomaan henkeään, vuoroin nauramaan ja liikuttumaan kyyneliin asti.

– Itse nauroin ja itkin ääneen, kun luin ensimmäisen kerran teosta läpi. Näin kävi esimerkiksi junassa, Sydänmaanlakka sanoo omasta ensikosketuksestaan puhuttelevaan tekstiin.

– Tämä on hieno tarina, jossa toivo ja rakkaus eivät lopu epätoivoisimmassakaan elämäntilanteessa, Sydänmaanlakka pohjustaa teoksen antia.

Kokonaisuus on hyvällä ryyditetty irlantilaisella musiikilla.

– Tämä musiikkinäytelmä ei ole mikään spektaakkeli, vaan sellainen kostean villatakin hajuinen, lämmin ja vilpitön ihmisläheinen tarina, Sydänmaalakka tiivistää.

Maailmalla oppimassa
Freelancerina työskentelevä taiteilija on ehtinyt nähdä suomalaisteattereiden ohella taiteilijaelämää muun muassa muun muassa New Yorkissa, Argentiinassa ja Meksikossa.

– Olen ollut mukana kansainvälisissä produktioissa ja tehnyt töitä muista kulttuureista olevien ammattilaisten kanssa, vieraalla kielellä. Tämä on ollut erittäin haastavaa ja opettanut paljon sekä ammatillisesti että henkilökohtaisella tasolla, Sydänmaalakka sanoo.

Hän oli uransa alussa mukana Hämeenlinnan teatterin Leonard Cohenin tuotantoon perustuneessa musiikkinäytelmässä.

‧ – Siinä ryhmässä syntyi ajatus myös uudesta näytelmästä. Kun löysin McCourtin kirjan, ehdotin sitä lähtökohdaksi uudelle produktiolle. Tässä ollaan, Sydänmaalakka sanoo ensi viikolla kantaesityksensä saavan musiikkinäytelmän taustasta.

Irlantilaismusiikin suomennoksista vastaa hämeenlinnalainen sanataituri AP Sarjanto.

”En kuulu jakku- pukumaailmaan”
Sukunsa perinteistä jo lapsuudessa peritty rakkaus musiikkiin ohjasi Maija Sydänmaanlakan kulttuurityön keskiöön. Ensimmäinen ammatti oli kulttuurituottajan työ. Musiikki pysyi koko ajan mukana vakavana harrastuksena.

– Pääsi ison ohjelmatoimiston tuottajana kokoamaan isojakin produktioita. Mutta toimistossa puhelin korvalla istuminen ei ole minun juttuni. Sain jakkupukumaailmasta tarpeeksi ja hakeuduin opiskelemaan musiikkiteatteria. Hetkeäkään en ole tuota päätöstä katunut.

Hän sanoo näyttelijöiden välisen sekä yleisön kanssa syntyvän kanssakäymisen olevan kuin ikiliikkujan, joka antaa esitys kerrallaan aina uutta energiaa ja hyvinvointia.

– Minulla on halu olla syvällä teatterissa ja musiikkimaailmassa.

– Tällaisen vahvan tarinan sisältävissä produktioissa on hienoa olla mukana. Seitsemännen portaan enkelistä löytyy universaali sanoma: ihminen ei selviä ilman toista ihmistä. Eikä yksikään meistä selviä ilman toivoa ja rakkautta, Sydänmaalakka sanoo nyt työn alla olevasta musiikkinäytelmästä.

Juttu on julkaistu Hämeenlinnan Viikkouutisissa 17.2.2012.