fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Vuosi 2019 oli lähes asteen tavanomaista lämpimämpi – Huhtikuu oli poikkeuksellisen lämmin

Heti vuoden alussa mitattiin uusi tuuliennätys Suomen merialueilla.
Heinäkuussa 2019 lämmöstä nautittiin Hämeensaaren uimarannalla. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Heinäkuussa 2019 lämmöstä nautittiin Hämeensaaren uimarannalla. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Vuosi 2019 oli lähes koko maassa tavanomaista lämpimämpi. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan koko maan keskilämpötila oli noin 0,9 astetta vuosien 1981–2010 keskiarvoa korkeampi. Ainoastaan Lapissa keskilämpötila oli lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja.

Vuoden alin lämpötila, -39,1 astetta, mitattiin Utsjoen Kevojärvellä 5. helmikuuta ja vuoden ylin, 33,7 astetta, Porvoon Emäsalossa 28. heinäkuuta.

Kuukausista huhtikuu oli poikkeuksellisen lämmin ja uusia asemakohtaisia lämpötilaennätyksiä syntyi useita.

Vuosi alkoi ennätyksellisellä Aapeli-myrskyllä ja tammikuun 2. päivän vastaisena yönä mitattiin uusi tuuliennätys Suomen merialueille, kun Kökarin Bogskärissä 10 minuutin keskituuli ylsi 32,5 m/s.

Vaikka vuosi alkoi myrskyisästi, kesän ukkoskauden salamamäärä jäi keskimääräistä vähäisemmäksi.

Vuosisadanta oli pääosin tavanomaista tai tavanomaista suurempaa. Suurin vuosisademäärä 828,8 millimetriä, mitattiin Puolangan Paljakassa. Kuivinta oli Utsjoen Kevolla.

Keskilämpötila oli joulukuussa 3–6 astetta tavanomaista korkeampi. Nämä lämmöt toistuvat keskimäärin kerran 10–30 vuodessa. Tosin edellinen lämpimämpi joulukuu oli etelässä vuonna 2017 ja Lapissa 2011.

Joulukuun alin lämpötila oli Utsjoen Kevojärvellä 9. päivänä mitattu -35,4 astetta. Neljäs päivä joulukuuta Paraisilla puolestaan oli 8,4 astetta lämmintä. HäSa

Menot