Kanta-Häme

Vuosi kaupunginisänä ja vieläkin hymyilyttää

Timo Kenakkala aloitti tasan vuosi sitten Hämeenlinnan kaupungin isänä. Vuodessa kaupungin kuviot ovat tulleet hyvin iholle ja selväksi. Tämäkin haastattelu sattui päivälle, jolloin kaupungintalolle soittivat Suomen kaikki mediat kysellen SCC:n tonttirahojen perään.
 
– Mitäs niille lehtimiehille sanotaan, joku kuuluu sanovan kaupungintalon neuvotteluhuoneesta.
 
Kaupungissa on puhuttu paljon siitä, mitä jatkokertomus SCC on tehnyt ja tekee Hämeenlinnan maineelle. Eräskin virkamies sanoi, että tällainen voisi hyvin käydä Lahdelle, mutta että Hämeenlinnalle. 
 
Kenakkala on toista mieltä. Hänestä Sunny Car Center oli suuri mahdollisuus. Harvoin kyselyjä tulee niin isoille tonteille, kun mistä Kirstulassa oli kysymys. 
 
– Kyllä tällaiset asiat kannattaa aina seurata loppuun asti. Noin 150 miljoonan investointi olisi tuonut kaupunkiin valtavasti rakennustöitä ja satoja työpaikkoja. 
 
Kaupunginjohtaja muistuttaa myös, ettei SCC ole ollut kaupungin hanke. Kaupunki on vain ollut myymässä maata.
 
Kuvitteellinen vai elävä hahmo?
Vuosi kaupungin isänä on ollut yhtä haipakkaa ja uuden opettelua. Tullessaan Kenakkala sanoi tuovansa uuden tavan toimia. Hän lupasi verkostoitua. Kenakkala onkin levittänyt verkkoja erityisesti elinkeinoelämän suuntaan. Hänellä on ollut myös valtava määrä vierailuja ydinsidosryhmien kanssa.
 
– Tärkeää on olla myös päätöksentekijöiden kanssa tekemisissä paikallisella ja valtakunnallisella tasolla. 
 
Samaan aikaan muun muassa Hämeen Sanomien mielipideosastolla on pohdittu, onko kaupunginjohtaja kuvitteellinen hahmo, kun häntä ei ikinä näe.
 
Kenakkala ei lähde vastaamaan nimettömiin heittoihin. 
 
– Kirjoittajien kanssa olemme ehkä olleet eri paikoissa.
 
Sen hän kuitenkin sanoo, ettei hänellä ole mitään hinkua keikkua julkisuudessa vain julkisuuden vuoksi. 
 
– Todella osaavat virkamiehemme ovat kaupungille kullanarvoisia omissa verkostoissaan, kaupungin viestiä viedään eteenpäin monin tavoin ja monilla foorumeilla.
 
– Jos poliitikot näkyvät julkisuudessa enemmän kuin minä, niin siitä vaan. Se ei ole ongelma. Tarvitsemme kaikki vaikuttamisen muodot menestyäksemme kaupunkina.
 
Missä sitten kaupunginisään voi törmätä?
 
Kenakkala käy mieluusti pyöräilemässä ja kävelemässä Aulangon maastossa. Lentopallopeleissä tai uudella Elenia-areenalla voi myös käydä vetämässä hihasta. 
 
Kaupunginjohtajalle satelee kutsuja erilaisiin tilaisuuksiin. Aika vain ei yksinkertaisesti riitä kaikissa tapahtumissa juoksemiseen.
 
– Itse olen liian kiltti sanomaan ei. Onneksi sihteeri Maija (Salo) pitää huolen kalenteristani että päivät pysyvät järjestyksessä.
 
Kaksi korvaa, yksi suu
Kaupunginjohtajan työhuoneessa on Oulu-suomi -sanakirja. Erityisesti joskus sähköpostikirjeenvaihdossa Kenakkalalle tulee paluupostina kysymysmerkkejä. Esimerkiksi mitä tarkoittaa tupella oleminen?
 
– On pikkuisen kiire, Kenakkala hymyilee. 
 
Mutta koskaan ei ole niin kiire, ettei olisi aikaa keskustella. Tullessaan Kenakkala sanoi hänellä olevan kaksi korvaa ja yksi suu. 
 
– Tyylini ja tapani toimia on keskusteleva ja kuunteleva. 
 
– Meillä on ollut käsiteltävänä paljon vaikeita asioita. Haluan, että asiat valmistellaan hyvin, mutta välillä päättäjiltä tulee kritiikkiä, ettei asioita valmistella tarpeeksi. Tahtotila siihen kuitenkin on.
 
Kaupunginjohtaja sanoo kunnioittavansa kaupunginvaltuuston päätöksiä, koska ”politiikka on politiikkaa ja sille on annettava sijansa”. 
 
Kenakkalan mielestä välillä tulee kohtuuttomia ulostuloja liittyen virkamieskoneistoon. Hän toivoo, että tällaiset ulostulot keskusteltaisiin hänen kauttaan. 
 
– En pidä ohijohtamisesta. Virkamiehet tekevät töitä paineessa ja sitä osaamista on arvostettava. Välillä tuntuu, ettei kunnioitusta löydy. 
 
Vuoden aikana Kenakkala on saanut selvitellä monta soppaa. Hän sanoo, ettei hän ole luonteeltaan tuittuilija vaan mieluusti puhuu asioista asioina.
 
– Tietenkin välillä kattilan kansi alkaa porista. 
 
Rohkea avaus
Viimeksi tällä viikolla kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) avautui Kaupunkiuutisissa ja kertoi, kuinka kyllästynyt hän on perussuomalaisten politikointiin. 
 
– Rohkea avaus ja vahva huolenilmaus Iisakilta, kommentoi Kenakkala Kiemungin vuodatusta. 
 
Vaikka politiikassa kiehuu ja kuplii, Kenakkalan mielestä kaupungissa on hyvä draivi päällä. 
 
Esimerkiksi moottoritien kate on yksi esimerkki kaupungin eteenpäin menemisestä. Kenakkala myös näkee, että Hämeenlinnan keskustan hyvinvointi tuo hyvinvointia koko liitoskunnalle. Kun on toimiva, vireä keskusta, se tuo iloa koko kaupungille. 
 
– Tämä on mahdollisuuksien kaupunki. Monia hyviä avauksia on lähdetty viemään eteenpäin, kuten Kantolan tapahtumapuistoa, asemanseutua ja Engelinrantaa.
 
Kenakkala kehuu yhteistyötä apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon kanssa. Isosuolla on pitkä kokemus Hämeenlinnan johtamisesta ja tietoa paljon. 
 
Isosuo lähtee tavoittelemaan kansanedustajapaikkaa. Entä jos Isosuo tulee valituksi Arkadianmäelle?
 
– Siinäpä se. Onhan se jollakin tavalla ollut mielessä, mitä se voisi merkitä. Juhalla on iso oma vastuualue, joka ei ole helppo. (HäSa)
 
 
 

SANOTTUA TIMO KENAKKALASTA

Timo on analyyttinen, systemaattinen, harkitseva ja pohtiva johtaja. Kyllä huomaa hänen taustansa yritysmaailmassa, joka on hyvä asia tässä poliittisessa tilanteessa, jossa tunteet nousevat helposti pintaan. Kaupunginjohtaja ottaa asiat asioina.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.)
 
Rauhallinen, harkitseva ja kuunteleva johtaja. Timo kunnioittaa toisia ihmisiä.
Tilaajajohtaja Markku Rimpelä
 
Luotettava. Jos pyytää Timoa soittamaan, hän vastaa soittopyyntöön takuuvarmasti.
Hämeenlinnan juhlavuosien projektipäällikkö Antti Vihinen
 
Elinkeinoelämän näkökulmasta Kenakkala on dynaaminen johtaja, joka on alusta alkaen lähtenyt tekemään hyvää yhteistoimintaa laaja-alaisesti.
Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka
 
Vaatimaton ja hiljainen, matalan profiilin mies. Johtajuutta olisin kaivannut enemmän, mutta hän on kovin varovainen.
Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Lulu Ranne (ps.)
 
 
 

Menot