Kanta-Häme Riihimäki

Vuosi vaihtuu, Suomen Metsästysmuseo sulkeutuu: Uuden perusnäyttelyn tähdeksi nousee karhu eli otso eli tötötöö

Suomen Metsästysmuseon uudistus valmistuu toukokuussa. Arkistokuva. Kuva: Teijo Määttänen

Suomen Metsästysmuseo sulkee ovensa 1.1.–15.5. väliseksi ajaksi. Kiinniolon aikana museon uusi perusnäyttely rakennetaan valmiiksi.

Perusnäyttely saa nimekseen Otso ja se esittelee suomalaista metsästyshistoriaa kivikaudelta urheilumetsästyksen syntyyn saakka.

– Näyttely kertoo tarinaa metsästyksen vaiheista elinkeinosta harrastukseksi, museopalvelupäällikkö Perttu Matero tiivistää.

Kuten nimi kertoo, keskiössä on karhu.

– Rakennamme audiovisuaalisen ohto-installaation. Katsoja pääsee keskelle esitystä, jossa karhun myyttinen olemus, loitsut ja peijaismenot tulevat esiin, Matero paljastaa.

Metsän kuningas eli otso, ohto, mesikämmen, metsän omena ja tötötöö oli luonteva valinta näyttelyn perustaksi. Hetkinen, tötötöö.

– Sellainenkin tuli lähteistä esille. En osaa kertoa tarkempaa alkuperää, en myöskään, kuinka laajasti sana oli käytössä. Karhusta oli käytöstä lukuisia nimiä, mikä on tyypillistä tabujen kohdalla. Oikeaa nimeä ei saanut sanoa, ettei nimen saaja tule sanojan perään, Matero kertoo.

Perusnäyttelyä on uusittu vaiheittain vuodesta 2013 alkaen. Viimeisessä vaiheessa uusitaan suurin ja keskeisin tila, mikä vaatii koko museohenkilökunnan työpanoksen.

Perusnäyttely käsittelee teemoittain eri pyyntimuotoja. Omina osioinaan esitellään muun muassa hylkeenpyynti, turkispyynti sekä vesi- ja kanalinnustus. Jokainen pyyntimuoto on läsnä historiallisen ja tuoreempien aikojen asussa.

– Visuaalinen ja tarinallinen esitystapa päästää menneiden aikojen pyytäjien asemaan. Silloin saaliin saamisessa oli kyse elämästä eikä elämyksestä, Matero toteaa.

Museo avautuu 16.5. ja toukokuussa juhlistetaan perusnäyttelyprojektin valmistumisen ohella Hannu Nevalaisen Majavanlastuja -valokuvanäyttelyn ja museon puistoon tulevan puunveistonäyttelyn avajaisia.

Suomen Metsästysmuseo oli viimeisen kerran auki sunnuntaina 30.12.

Vuoden 2018 kokonaiskävijämäärän laskenta on vielä kesken, mutta Matero arvioi kävijämäärän asettuvan 18 000 tienoille. HäSa

Päivän lehti

19.1.2020