Kanta-Häme

Vuosikymmen hujahti AP:n minifestareilla

– Illat vastaavat pientä festaria. Läsnäoloa, kohtaamista, yhteisöllisyyttä. Ne tuntuvat täysiltä tapahtumilta, analysoi helsinkiläinen kitaristi ja lauluntekijä Arto Pajukallio.
 
Hän puhuu AP-klubeista eli hämeenlinnalaisen muusikon ja ”kynämiehen” AP Sarjannon isännöimistä marginaalimusiikin illoista, jotka ovat täyttäneet Albertin kellarin joka kuukauden viimeisenä keskiviikkona jo kymmenen vuoden ajan.
 
Pyöreät tulevat täyteen ensi keskiviikkona, ja lavalle nousee samaa väkeä kuin tammikuussa 2005: irkkuduo Ants in the Pants ja AP Sarjanto, Arto Pajukallio ja Tarya eli Tarja Hautamäki ja Sarjannon bändi Culainin koirat.
 
– Kodikas, lämmin, hyvä tunnelma. Tulee hyvä mieli. Vanha jugend-talo, öistä taivasta vasten nousevan kirkontornin katve… Pikkukaupungin harmoniaa, runoilee hämeenlinnalainen Heikki Sauri, joka on käynyt klubeilla alusta saakka.
 
Aikuisia ihmisiä, ihmisten aikaan
Kuten monet toimivat jutut, AP-klubitkin käynnistyivät hetken valaistumisesta ja muutaman vuoden muhittelusta.
 
– Vuonna 2002 toisen soololevyni julkkareissa oli paljon muusikoita. Sen piti olla parin tunnin tsydeemi, mutta tilaisuudesta kehkeytyikin koko illan mittainen. Porukka vain vaihtui lavalla, Sarjanto kertoo.
 
Hänellä ei ollut koskaan ollut niin hauskaa.
 
– Samanhenkisiä ihmisiä, paljon soittajia, akustista musiikkia… Ajatus juurtui. En tiedä, mikseivät illat heti lähteneet pyörimään.
 
Pari vuotta myöhemmin hän ideoi tapahtumaa Ants in the Pantsin eli Ilona Ala-Leppilammen ja Lasse Suurkarin kanssa. Ajatus sai muodon: aikuisia ihmisiä, ihmisten aikaan, marginaalin muusikoita.
 
– Kun puhutaan suomalaisesta kapakkaelämästä ja marginaalimusiikista, ei tullut kysymykseenkään järjestää klubia perjantaina, jolloin ihmiset bilettävät eivätkä kuuntele.
 
Sarjanto haaveili erilaisten musiikkikulttuurien esittelemisestä, ja Albertin kellaria edeltänyt irkkupubi O’Maggie’s otti idean siipiensä suojiin.
 
– Kaikki hokivat, ettei tule onnistumaan. Etteivät hämeenlinnalaiset lähde minnekään keskiviikkona kello 20.
 
”Ne kaikki katsoo tänne”
Historia on osoittanut epäilijät erehtyneiksi. Eikä vain historia, sillä pubi pursuili liitoksistaan jo ensimmäisellä kerralla.
 
Vaikka illat toimivat talkooperiaatteella, kulukorvauksin, esiintyjälistalle on pitkä jono.
 
– Syntyi lumipalloilmiö. Tämä on paikka, johon voi tulla soittamaan omituisempaa musiikkia, ja ihmiset kuuntelevat. Kukaan ei rupea laulamaan Rosvo-Roopea eturivissä, Sarjanto sanoo.
 
– Esiintyjien joukossa on bändejä, jotka eivät välttämättä järkeviä keikkoja saa. Täällä heillä on mahdollisuus soittaa täydelle ravintolalle. Itse pidän kiinni siitä, etten päästä lavalle ketään, joiden soittoa en ole kuullut.
 
Sarjanto kertoo, miten eräät nuoret soittajat olivat aiemmin tehneet keikkaa lähinnä pizzerioiden hälyssä. AP-klubilla kitaristi kuiskasi häkeltyneenä basistille: ”Ne katsoo kaikki tänne”.
Alkuaikojen teemallisuudesta luovuttiin nopeasti, sillä vaihtelu oli virkistävämpää.
 
Pieni siivu sivistysvaltiota
AP-klubeista on vuosien kuluessa kasvanut ilmiö, jota tullaan kuulemaan muistakin kaupungeista. Arto Pajukallio on käynyt klubilla paitsi esiintymässä, myös yleisönä.
 
Häntä miellyttää tunnelman välittömyys. Ei ole edes väliä, onko paikalla tuttuja. Hänellä on ollut ”monenlaisia kohtaamisia”.
 
– Soittajan näkökulmasta klubi on ihana. Pieni, intiimi ja aina sopivan täynnä. Tuntee, että ihmiset ovat tulleet nimenomaan katsomaan ja kuuntelemaan. Osa marginaalin artisteista ei ole välttämättä koskaan päässyt kokemaan sellaista, Pajukallio pohtii.
 
– Jos Suomi olisi elävän musiikin suhteen sivistysvaltio, tällainen klubi olisi joka kaupungissa.
 
Ei vain sisältö, vaan myös puitteet. AP Sarjanto kehuu vuolaasti Albertin kellaria, ”ainutkertaista olohuonetta”.
 
– Tämä ei ole kapakalle rahasampo. He maksavat kulut, mutta paikka voi olla täynnä teenjuojia. Mutta jos yrittäjällä on näkemystä, kapakkaan pystyy luomaan kulttuurin, ja siten voidaan pitkällä tähtäimellä luoda jotain erityistä. (HäSa)
 
AP-klubi 10 vuotta Albertin kellarissa keskiviikkona 28.1. kello 20.