Kanta-Häme

Vuotavat silmät, tulehdukset ja yskä pakottavat evakkoon Riihimäen kaupungintalolta

Työntekijöiden oireilu jatkuu Riihimäen kaupungintalolla, vaikka väki muutti jo vuosi sitten rakennuksen sisällä kostuneelta uudelta puolelta vanhalle puolelle. Kun työterveyslaitoksen kysely on paljastanut oireista kärsiviä olevan paljon, edessä on evakkomatka Eteläisen Asemakadun toimistorakennukseen.

Jo vuosi sitten sosiaalitoimi muutti matkakeskuksen toimistorakennukseen ja sivistystoimi vanhalle kauppaoppilaitokselle. Nyt toimistotorniin matkaavat Tietotupa, kaupungin konserni- ja hallintotoimi sekä sivistystoimi. Naapurirakennukseen on keskitetty tekninen virasto.

– Olemme palanneet samaan pisteeseen, josta lähdettiin kolme vuotta sitten. Joudumme etsimään syitä oireisiin nyt sekä uudelta että vuonna 2003 saneeratulta vanhalta puolelta. Sitten päätetään, mitä tehdään, sanoo rakennuspäällikkö Hannu Mattila.

Kaupungintalon lasiseinäiseltä osuudelta löydettiin kolme vuotta sitten vuotavien lasielementtien ja ikkunapuitteiden aiheuttamaa kosteutta. Myös maaperästä nousee kosteutta ala-aulaan ja arkistoon.

Syyt vanhan osan työntekijöille aiheuttamiin terveysoireisiin ovat vielä epävarmoja.

– Rakennuksessa on tehty useita erillisiä sisäilmatutkimuksia, joissa on mitattu homeita, sädesieniä ja kemikaaleja. Raja-arvot eivät ole ylittyneet, mutta ihmiset oireilevat. Homekoira antoi viitteitä, että valtuuston kokoushuoneen ikkunoiden alla olisi ongelmia, mutta muuten joudumme vielä etsimään syitä, Mattila toteaa.

Vanha osa peruskorjattiin 13 vuotta sitten perusteellisesti, mutta valtuustosalin ja kokoushuoneiden lattioita ei avattu. Myöskään mosaiikkimassoja ei purettu. Mattila epäilee ongelmien juontuvan näistä.

Osatekijä ongelmiin saattaa löytyä koneellisesta ilmastoinnista, joka aiheuttaa koko rakennukseen lievän alipaineen. Alipaine imee korvausilmaa rakenteiden vuotokohdista, jolloin sisään pääsee epäpuhtauksia ja mikrobikasvustoa.

Kun kaupungintalon virastot muuttavat Eteläisen Asemakadun toimistotaloon, kaupunki saa runsaan vuoden verran aikaa ratkaista kaupungintalon tulevaisuuden. Toimistotalon tilat on vuokrattu vuonna 2008 kymmenvuotisella sopimuksella.

Kaupunki on käytännössä vuokrannut lähes koko rakennuksen tilat. Talossa on runsaasti tyhjää toimistotilaa, vaikka sosiaali- ja terveystoimi sekä RHL-Data toimivat jo tiloissa.

– Kaupungin virastoille voidaan vuokrata tilat, rakentaa uudet tai saneerata nykyinen rakennus. Samoja kuvioita selviteltiin ja tutkittiin jo kolme vuotta sitten, Mattila muistuttaa.

Jo syksyllä 2014 kaupunginvaltuuston odotettiin myöntävän kaupungintalon remonttiin määrärahat, mutta tuolloin investointia lykättiin. Nyt se on taloussuunnitelmassa vuosilla 2019–2020.

Tuolloin käsitelty hankesuunnitelma sisälsi uuden osan kunnostuksen sekä pieniä korjauksia vanhalla puolella. Saneeraus olisi tullut maksamaan 3,9 miljoonaa euroa.

Hallintojohtaja Jussi Savola ei pidä kolme vuotta vanhaa hankesuunnitelmaa toteuttamiskelpoisena. Nyt on ratkaistava uudelleen miten edetään. HÄSA

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic