Kanta-Häme

Vuoto koettelee Pron yhtenäisyyttä

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina jäsenensä Kari Ilkkalan (ps.) pidättämistä luottamustoimista.

Kaupunginjohtajat esittävät, että aloitettaisiin kuntalain mukainen menettely, joka tähtää Ilkkalan pidättämiseen luottamustoimista poliisitutkinnan ja mahdollisen oikeudenkäynnin ajaksi.

Siihen liittyen Ilkkalalta pyydetään selvitys 22. maaliskuuta mennessä.

Kaupunginjohtajat esittävät myös, että asiasta ilmoitettaisiin kaupunginvaltuustolle ja että se päättäisi tarvittavista toimista.

Edelleen esityksenä on, että kaupunginvaltuuston puheenjohtaja päättäisi jo ennen valtuuston kokousta pidättää Ilkkalan luottamustoimistaan.

Syynä esityksiin on se, että Kari Ilkkala on tunnustanut sekä poliisille että medialle vuotaneensa tietoja Sambian medialle kaupunginhallituksen 11.8.2014 pitämästä kokouksesta. Kyse oli Sunny Car Centerin rahoituksesta.

Tietovuotoon liittyvää luottamuspulaa tutkii jo ennestään poliisin ohella tammikuussa nimetty tilapäinen valiokunta.

Jos kaupunginhallitus päättää maanantaina esityksen mukaan, saattaa olla, että valtuuston varapuheenjohtaja Ritva Oinonen (vas.) joutuu harkitsemaan ja tekemään päätöksen, pidätetäänkö Ilkkala heti luottamustoimista.

Puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) jääväsi itsensä jo valiokunnasta päätettäessä, vaikka hän ei apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon tulkinnan mukaan ole juridisesti esteellinen.

– Se on hänen omassa harkinnassaan. Tietysti yhtenä perusteena voi olla se, että hän on istunut SCC:n hallituksessa, Isosuo pohtii.

Kiemunki itse sanoo käyvänsä maanantaina vielä asiasta keskusteluja.

– Silti loogisinta on jäävätä itsensä.

Ritva Oinonen kertoi perehtyvänsä viikonvaihteen aikana perinpohjaisesti kaupunginjohtajien esitykseen.

– En pelkää vastuuta, mutta tämä asia on käsiteltävä mahdollisimman hyvin ja kaikkien sääntöjen mukaan. On myös otettava huomioon, että valiokunta jo tekee työtään.

Hänen mielestään asia on ehdottomasti tutkittava, jos on epäily rikkomuksesta.

Hän edustaa vasemmistoliittoa, joka on kuulunut Pro-koalitioon.

– Tämä on ollut niin iso kohu, ettei se ole voinut olla vaikuttamatta työskentelyilmapiiriin.

Hän kuitenkin painottaa, ettei kohu sinänsä vaikuta vasemmistoliiton yhteistyöhön minkään puolueen kanssa.

Kaupunginhallituksessa istuva kristillisdemokraattien edustaja Teija Arvidsson sanoo suoraan olleensa erittäin pettynyt, kun sai Ilkkalan sähköpostin, jossa tämä tunnusti tietovuodon.

– En tykkää yhtään tällaisesta mediapelistä. Epäily olisi pitänyt esittää suoraan poliisille.

Hän arvelee Ilkkalan toiminnan heittävän varjon Pro-koalition päälle, vaikka sanoo yhteistyön asiakysymyksissä toimineen hyvin.

Kaupunginhallituksen jäsen Hannu Kärpänen (kesk.) ei perjantaina halunnut lainkaan kommentoida Ilkkalan mahdollista luottamustoimista pidättämistä.

– Miten sellainen voi hajota, jota ei ole, hän aprikoi Pro-koalitiosta. Hän painotti, että se on ollut hyvin onnistunut tekninen vaaliliitto, jota tarvitaan luottamuspaikkojen jakoon.

Hän silti arvioi, ettei koalitiosta ole liikettä mihinkään suuntaan. HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic