Kanta-Häme

Vuotokytkimet yleistymässä omakotitaloissa

Vesivahinkoja estävät vuotokytkimet ja -hälyttimet ovat yleistymässä omakotitaloissa. Niitä on hankittu myös kerros- ja rivitaloihin, mutta ei samassa mittakaavassa kuin pientaloihin.

Forssalainen Heimo Uutela päätyi vesivuotokytkimen ostamiseen, koska hän halusi minimoida vesivahinkoriskit.

– Meillä on ollut kaksi vesivahinkoa. Ensimmäisellä kerralla jouduimme uusimaan pesuhuoneen. Toisella kerralla vuoto huomattiin sen verran aikaisin, että korjauksilta vältyttiin. Myös monella tuttavallamme on ollut vesivahinkoja. Siksi hankimme vuotokytkimen. Nyt vesivahinkoja ei pitäisi enää tulla. Ja antaahan se mielenrauhan, kun tietää, että laitteisto valvoo ja tarpeen tulleen katkaisee vedet, omakotitalossa asuva Uutela kertoo.

Suomessa myydään useita erilaisia vesivuotokytkimiä ja -hälyttimiä. Vuotohälyttimen voi laittaa vaikkapa astianpesukoneen alle tai keittiön allaskaappiin putkien liitoskohtaan. Laite toimii kuitenkin vain hälyttimenä eikä siitä ole apua, jos kukaan ei ole kotona sulkemassa hanoja.

Vuotohälyttimien hintahaarukka vaihtelee noin kymmenestä eurosta useampaan sataan euroon. Hintavammat hälyttimet myös lähettävät tiedon vuodosta kännykkään.

Kytkin katkaisee vedentulon

Järeämpiä ja kalliimpia vaihtoehtoja vesivahinkojen torjumiselle ovat vesivuotokytkimet. Yksi valmistajista on kotimainen Leakomatic, jonka vuotokytkin maksaa noin 1800 euroa. Laite mittaa ja seuraa paineen muutoksia käyttövesiputkistossa sekä kytkee veden pois, jos vuotoa ilmenee.

– Vesivuotokytkimen hinta on pieni siihen nähden, kun ajatellaan kuinka paljon vesivahinko laskee talon arvoa. Vakuutusyhtiöt korvaavat vain vahingon eivät asunnon hinnan laskua. Laite on tarkka ja huomaa vuodon jo ennen kuin vahinkoa pääsee muodostumaan, Leakomaticin myyntijohtaja Ilkka Mustonen sanoo.

Mustosen mukaan omakotiasujat ovat alkaneet suosia vesivuotokytkimiä. Norjassa ne ovat uusissa taloissa pakollisia.

– Vesivuotokytkin auttaa myös vähentämään vedenkulutusta. Omassa kuusihenkisessä perheessäni vedenkulutus oli ennen noin 150 euroa kuukaudessa. Kytkimen hankinnan jälkeen se on ollut 63 euroa kuukaudessa. Teinien suihkuaika on lyhentynyt selvästi, sillä kytkin on ohjelmoitu katkaisemaan veden neljän minuutin jälkeen. Lisäksi vesivuotokytkin mahdollistaa putkien käytön loppuun asti, kun ei tarvitse arvailla, milloin vanhat putket ovat käyttöikänsä päässä.

Vesivuotokytkimiä on tarjolla myös kerros- ja rivitaloihin, mutta järjestelmät ovat raskaampia kuin omakotitaloihin asennettavat.

Osa vakuutusyhtiöistä antaa hyvitystä vesivuotokytkimistä.

Taloyhtiöissä ei innostusta

Lounaismaan OP-Kiinteistökeskuksen Forssan osastopäällikkö ja isännöitsijä Reima Hakala kertoo, että paikallisissa taloyhtiöissä vesivuotokytkimet ja -hälyttimet eivät ole vielä lyöneet itseään läpi.

– Meidän isännöimissä taloissa ei ole uudenlaisia vuotokatkaisimia tai -hälyttimiä, jotka kertovat vesivuodosta isännöitsijän tai huoltomiehen kännykkään. Vain yhdessä kohteessamme on vanhempi vuotohälytin, joka hälyttää vuodosta paikan päällä. Sinänsä vesivuotokytkimet ja -hälyttimet voivat olla ihan hyviä, koska vesivahingot ovat ikäviä. Vakuutuksista huolimatta niistä jää taloyhtiöille maksettavaa ikäpoistojen ja omavastuiden jälkeen.

Hakalan mukaan käyttövesiputkien uusiminen on vähentänyt vesivahinkojen määrää huomattavasti.

– Ne eivät kuitenkaan estä esimerkiksi astianpesukoneista tai allaskaappien putkista tapahtuvia vuotoja, jotka ovat aika yleisiä. Sen sijaan huoneistokohtaiset vesimittarit voivat paljastaa isommat vuodot, sillä niistä huomataan, jos asunnon vedenkäyttö on jatkuvasti normaalia runsaampaa. (HäSa)