Kanta-Häme

Waltti-järjestelmä sekä nostaa että laskee bussikyytien hintoja

Uuteen joukkoliikenteen lippujärjestelmään eli Walttiin aletaan Hämeenlinnan seudulla siirtyä vähitellen 11. elokuuta alkaen. Tässä vaiheessa järjestelmä koskee vain bussilippuja.

Suurin muutos entiseen on se, että kilometriperusteisesta hinnasta siirrytään vyöhykehinnoitteluun.

Seudun joukkoliikennejaosto on tehnyt esityksen uusista bussilippujen hinnoista. Hämeenlinnan yhdyskuntalautakunta hyväksyi esityksen tiistaina. Janakkala ja Hattula päättävät asiasta myöhemmin.

Uudet hinnat tulevat voimaan ensi syksyn aikana.

Hämeenlinnan seutu on Waltissa jaettu kolmeen vyöhykkeeseen. Ydinvyöhykettä eli A:ta on Hämeenlinnan keskusta ympäristöineen, B-vyöhyke reunustaa ydinvyöhykettä, ja siihen kuuluvat Hämeenlinnan tiettyjen osien lisäksi myös esimerkiksi Parola, Turenki ja Rengon keskusta. C-vyöhykettä ovat Hämeenlinnan seudun reuna-alueet eli Iittala, Hauho, Tuulos, Lammi sekä osa Rengon alueesta, Hattulasta ja Janakkalasta.

Jos bussimatka on enintään kuusi kilometriä, aikuisten kertalippu maksaa nykyään 3,30 euroa. Waltti-järjestelmässä halvin kertalipun hinta yhden vyöhykkeen sisällä on 3,40 euroa, ja bussia voi myös vaihtaa ilman lisämaksua.

Vaihto on Waltissa aina maksuton, mikäli se tapahtuu 45 minuutin sisällä matkan alkamisesta. Myös paluu onnistuu samalla lipulla, mikäli 45 minuutin aikaraja ei ylity. Pisimmillä kolmen vyöhykkeen matkoilla vaihtoaika on 60 minuuttia.

Vielä pari vertailuesimerkkiä seudullisesta kertalipusta: Turengista pääsee nykyään Hämeenlinnaan 5,50 eurolla, mutta ensi syksynä AB-vyöhykkeen kertalipun hinta on 5 euroa. Lammin ja Hämeenlinnan väli maksaa nykyään 8,20 euroa, ja ensi syksynä ABC-lipun verran eli 6,80 euroa.

Uudistus tuo mukanaan monenlaisia lipputyyppejä, ja kaikista on omat versionsa eri vyöhykkeille ja vyöhykeyhdistelmille. Lisäksi on erikseen aikuisten liput, lasten liput ja senioriliput.

Tietynikäisten lasten ja nuorten matkustaminen halpenee, sillä lastenlipun ikäraja nousee. 16-vuotiaskin voi Waltissa matkustaa lastenlipulla. Ilmaiseksi voivat matkustaa enintään kuusivuotiaat, kun raja nykyisin on neljässä ikävuodessa.

Lisäksi on vielä kolme eri lipputyyppiä: kertaliput, arvoliput ja kausiliput. Kertaliput ostetaan kuljettajilta ja ne ovat nykyiseen tapaan paperilippuja. Arvoliput ja kausiliput ladataan kortille. Arvo tarkoittaa euromäärää.

Arvolippu tulee halvemmaksi kuin kertaliput. Kortille ladataan haluttu euromäärä, joka sitten alenee matka matkalta.

Säännölliset bussinkäyttäjät voivat ostaa kausilipun, ja kausi voi olla 30, 90 tai 180 päivää. Kausilipulla voi matkustaa kuinka paljon vain tietyn vyöhykkeen tai useamman vyöhykkeen sisällä.

Erikseen ovat vielä maksuttomat, kuntien kustantamat liput peruskoululaisille ja veteraaneille sekä Kelan tukemat liput opiskelijoille. Koululaislippujen osalta uudistus tulee voimaan koulujen alkaessa 11. elokuuta.

Bussiliikenne on uudistumassa myös reittien osalta. Suunnitellut bussilinjat ovat esillä kaupungin nettisivuilla yleisön kommentointia varten 8.5. saakka. Uudet reitit otetaan käyttöön kesällä 2017.

Reittiuudistuksesta järjestetään asukastilaisuus tänään kello 18 Wetterillä. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic