Kanta-Häme

Waltti-kortin latausmaksu busseissa kaksinkertaistuu: “Pyrimme ohjaamaan ihmisiä lataamaan korttinsa muualla”

Palvelumaksu nousee torstaista alkaen neljään euroon per lataus. Hinnankorotuksella pyritään saada ihmiset suosimaan Waltti-kortin muita latauspaikkoja.
Joukkoliikenteen Waltti-kortille voi ladata kerta-, arvo- ja kausilippuja. Kuva: Laura Lähdekorpi

Linja-autossa Waltti-kortin lataamisesta perittävä palvelumaksu nousee torstaista alkaen neljään euroon per lataus. Latausmaksu Hämeenlinnan kaupunkiliikenteessä on aiemmin ollut kaksi euroa.

Waltti-kortin lataaminen verkkokaupassa on edelleen maksutonta. Latauspisteenä toimivilla R-kioskeilla kortin saa ladattua kolmen euron hintaan ja palvelupiste Kastellissa latausmaksu on yhden euron.

Joukkoliikennekoordinaattori Kim Venesjärvi valottaa, että hinnankorotuksen taustalla on yritys jouduttaa joukkoliikenteen toimivuutta.

– Maksuilla pyrimme ohjaamaan ihmisiä lataamaan korttinsa muualla kuin busseissa, mutta emme halunneet kieltää sitä kokonaan. Koska busseissa käy lataamisen maksuvälineenä vain käteinen, se hidastaa bussien liikkumista todella paljon, Venesjärvi kertoo.

 

Järjestelmän kustannuksia ei haluta sisällyttää bussilipun hintaan

Mutta miksi Waltti-kortin lataamisesta pitää erikseen maksaa? Eikö kannattavampaa olisi houkutella ihmisiä joukkoliikenteen pariin mahdollisimman helpolla ja halvalla lippujen lataamismahdollisuudella?

Venesjärvi kertoo, että Waltti-järjestelmän ylläpito ja pankeille maksettavat transaktiomaksut ovat merkittävä kustannus, joka täytyy kattaa jollain tavalla. Vaihtoehto olisi sisällyttää maksu lippujen hintaan, mikä nostaisi niitä merkittävästi.

– Emme ole halunneet sisällyttää sitä lippujen hintaan. Se ei myöskään ohjaisi asiakkaita pois lataamasta kortteja busseissa, Venesjärvi sanoo.

Latauspisteet määrittelevät palvelumaksun itse, jonka kortin lataamisesta perivät.

– Hinnoittelulla on pyritty myös siihen, että asiakkaat voivat valita latauspisteen sen mukaan, mitä he ovat valmiita maksamaan, Venesjärvi kertoo ja muistuttaa, että verkkokaupassa Waltti-kortin lataaminen on maksutonta.

 

Busseissa käy lataamisen maksuvälineenä yhä vain käteinen

Hämeenlinnan joukkoliikenteen busseissa ei ole laitteita, joilla pankki- tai luottokortilla voisi maksaa. Lipun ostamista tai Waltti-kortin lataamista varten kuljettajalle on annettava rahaa – mikä ei ole ollut hyväksi bussien aikataulussa pysymisen kannalta.

Korttimaksaminen vaatisi busseihin uudet laitteet ja jatkuvan yhteyden pankkiin, mikä ei tällä hetkellä ole mahdollista liikkuvassa bussissa. Kaupunkiliikenteeseen ei myöskään voida ottaa kaukoliikenteen bussien kaltaisia erillisiä kortinlukulaitteita.

– Kaupunkiliikenteessä bussin ovet ovat jatkuvasti auki. Pölyn ja lian takia laitteet eivät olisi toimintavarmoja, ja sen takia niitä ei voida hankkia, Venesjärvi sanoo.

Ajoneuvoon integroitu lähimaksusysteemi on ajan myötä luultavasti tulossa. Esimerkiksi Turussa tällaista lähimaksuominaisuutta ollaan ottamassa käyttöön, mutta siellä käytössä on täysin erilaiset ajoneuvolaitteet.

 

Mobiililippu saatetaan ottaa käyttöön jo syksyllä

Älypuhelimella ostettava mobiililippu on tällä hetkellä Tampereella koekäytössä ja sovellus on tarkoitus ottaa Hämeenlinnassa käyttöön heti, kun sen pilotointi Tampereella saadaan loppuun.

Mobiililipun piti tulla Hämeenlinnassa käyttöön jo kesällä, mutta sen testaaminen on viivästynyt.

– Tarkoituksena on, että se tulee syksyn aikana täällä käyttöön, Venesjärvi sanoo. HÄSA

Joukkoliikenteen Waltti-korttia voi ladata R-kioskeilla

Waltti-kortteja voi ostaa ja olemassa olevia kortteja voi lisäladata seudun rajoitetuissa asiakaspalvelupisteissä (seitsemän R-kioskia). Ainoastaan olemassa olevien korttien lisälataus onnistuu seudun latauspisteissä (neljä R-kioskia). Waltti-kortin latausmaksu R-kioskeilla on kolme euroa ja uuden kortin luominen viisi euroa.

Näissä rajoitetuissa asiakaspalvelupisteissä voit lisäladata tai ostaa Waltti-kortteja:

R-kioski Tervakoski (Heimolantie 1)

R-kioski Turenki (Harvialantie 7) sekä (Keskuskuja 2)

R-kioski Iittala (Hallintotie 1)

R-kioski Parola (Parolantie 43)

R-kioski Hämeenlinnan rautatieasema (Hämeentie 16)

R-kioski Lammi (Mommilantie 3) Myös Lahden Waltti-kortit.

 

Näissä latauspisteissä voit lisäladata jo olemassa olevia Waltti-kortin tuotteita:

R-kioski Ojoinen (Ojoistenkatu 2)

R-kioski Nummi Ostoskeskus (Sammontie 4)

R-kioski Idänpää (Laaniitynkatu 2)

R-kioski Hämeenlinnan tori (Raatihuoneenkatu 10)