fbpx
Kanta-Häme

Wanhasta kuoriutuu uusi pikavauhdilla

Joskus asiat tapahtuvat nopeasti. Tai oikeammin: jotkut panevat asioita tapahtumaan vauhdilla.

– Siitä on tasan kaksi viikkoa, kun päätimme ryhtyä tähän, nauraa Resta Investin toimitusjohtaja Outi Mertamo.

Tällä hän tarkoittaa Wanhan Pankin avaamista uusin voimin ja uudella toiminta-ajatuksella.

– Kiire syntyi siitä, että pikkujoulukausi alkaa ihan kohta ja se on vuoden parhaita myyntikausia.

Ravintolan ovet avautuvat perjantaina 25.9. kello 16. Äärinopea aikataulu oli mahdollinen, koska ravintolan sisätilat on remontoitu viimeksi tämän vuoden toukokuussa, kun noin vuoden verran toiminut Villisika muuttui Wanhaksi Pankiksi. Molempien toimintaa pyöritti pörssinoteerattu ravintolayhtiö Restamax.

Ravintolan julkisivu ja logo uudistuvat avajaisiin mennessä, mutta nimi säilytetään.

– Se viittaa vanhaan ja omaan historiaansa. Meidän työ on nostaa paikka uuteen kukoistukseensa.

Kun Wanha Pankki aukeaa, on hämeenlinnalaisilla Outi Mertamolla, Miika Mertamolla ja Arto Korhosella kaupungissa viisi ravintolaa.

– Toiminnan laajentaminen muille paikkakunnille ei ole poissuljettu, mutta työ on helpompaa, kun on itse lähellä ravintoloita. Käymme niissä syömässä ja hoitamassa pieniä asioita, kertoo Mertamo.

Hämeenlinnassa uuden ravintolan avaaminen tai vanhan sulkeminen ei ole poikkeuksellista. Molemmat tilanteet ovat vuodesta 2009 kaupungissa vaikuttaneelle Mertamolle tuttuja.

– Alalla pitääkin olla uudistusta ja muutosta, muuten asiakasmäärät lähtevät laskuun. En ajattele kilpailijoita kilpailijoina. Esimerkiksi Raatihuoneenkatu on kaupungin ravintolakatu. Keskittymä, joka tuo alueelle asiakasvirtaa.

Kustannustaso, raaka-aineiden ja henkilöstön hinta, säädösviidakko, asiakkaiden tarpeiden ja maailman muuttuminen, syyt tulla ravintolaan. Toimitusjohtaja listaa kynnyskysymyksiä, joihin ravintola joko kompastuu tai joiden yli se kampeaa.

Ala luokitellaan riskialaksi.

– Olen ollut alalla 18-vuotiaasta. Yhtiökumppanit Miika ja Arto yli 20 vuotta. Pitää vain yrittää, nauraa Mertamo.

Varmuus ei kuuluu ravintolayrittäjän arkisanastoon.

– Jo yhden päivän suunnittelu siten, että työvuorot ja asiakasvirrat kohtaavat, on lähes mahdotonta. Eikä asiakkaiden liikkeille löydy aina selityksiä, vaikka kuinka huomioi HPK:n pelit ja teatterinäytökset. Sääkin vaikuttaa, jopa sisäravintolassa, sanoo Mertamo.

Kaupungin paras sijainti, kävelykadulla torin vieressä, Wanhalla Pankilla on jo, mutta millainen on toimintamalli, jolla ravintola tavoittaa asiakkaansa?

– Hämeenlinnan kokoisessa kaupungissa on ehkä merkityksellisintä mukautua eri asiakaskuntien tarpeisiin. Ikähaarukan täytyy olla ihan pienistä eläkeläisiin. Pitää pyrkiä järkevästi ja kannattavasti kultaiseen keskitiehen asiakkaita kuunnellen.

Ravintolan ruokaa Mertamo kuvaa rehdiksi ja helpoksi. Wanhan Pankin alakerta otetaan tauon jälkeen uudelleen käyttöön tilaisuuksia ja kokouksia varten, mutta mahdollisuuksien mukaan se avataan myös ruokaileville asiakkaille.

– Lounasravintolan, ala carte -ravintolan, pubin ja yökerhon pyörittäminen samojen seinien sisällä on haasteellista, mutta yritämme parhaamme.

Resta Invest työllistää noin 35 työntekijää. Mertamon mielestä on harmillista, että monet Hämeenlinnassa ravintola-alan koulutuksensa hankkineet suuntaavat suurempiin kaupunkeihin töihin.

Wanhaan Pankkiin työntekijät löytyivät kuitenkin helposti suhteiden kautta. Ravintolan auetessa sen kymmenestä työntekijästä yli puolet on uusia.

– Hyvän porukan kanssa syntyy uutta ajattelua ja toimintatapoja, uskoo Mertamo. HÄSA

Menot