Kanta-Häme

Wellness-petosjutussa ehdolliset tuomiot

Hämeenlinnalaisen Wellness-kuntosaliketjun petosjuttu kuivui osittain kasaan Hämeenlinnan käräjäoikeudessa. Keskiviikkona annetussa tuomiossa hylättiin puolet syytteistä.

Toinen syytteessä olleista tuomittiin vuoden ja kahden kuukauden ja toinen tasan vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja miehet joutuvat maksamaan kaikkiaan noin 130 000 euroa, joista pääosan yhdessä. Korvausvaatimukset olivat useita satojatuhansia euroja.

Miehet tuomittiin neljästä törkeästä petoksesta ja yhdestä törkeän petoksen yrityksestä. Syytteet kolmesta törkeästä petoksesta ja yhdestä törkeästä väärennyksestä hylättiin. Miehiä ei myöskään määrätty syyttäjän vaatimaan viiden vuoden liiketoimintakieltoon.

Tuomitut perustivat franchising-periaatteella toimivan kuntosaliketjun, johon värväsivät yrittäjiä. Yrittäjille myytiin kovalla hinnalla kuntosali- ja kauneudenhoitolaitteita ja luvattiin valtakunnallisen ketjun tuki. Tuomitut olivat väittäneet, että laitteet myydään yrittäjille omakustannushinnalla eikä valtakunnallista yritysketjua koskaan syntynyt.

Miehet tuomittiin myös vakuutuspetoksista.

Moni yrittäjäksi ryhtynyt otti velkaa ja menetti rahat toiminnan osoittauduttua kannattamattomaksi. Myös luvattu tuki jäi puuttumaan tai luvattua vähäisemmäksi.

Oikeuden mielestä jopa yli 80 prosentin katetuotto laitekaupassa oli hyväksyttävää, samoin liikekaupassa yrityspaketin perusteeton kehuminen ja tietojen salaaminen.

Syytteiden mukaan tuomitut kertoivat laitteiden hintoja kahdella, muuttivat markat suoraan euroiksi ja siirtelivät hinnoissa pilkun paikkaa.

Syyttäjä ei vielä keskiviikkona ollut tutustunut tuomioon niin hyvin, että tietäisi, valittaako hoviin vai ei. Joka tapauksessa juttu todennäköisesti jatkuu uudella tai uusilla oikeudenkäynneillä, sillä poliisin keräämästä noin 9 000 sivun esitutkintamateriaalista vasta 1 300 sivua on ollut syyttäjän käytössä. (HäSa)

Menot