fbpx
Kanta-Häme

WhatsApp suosituin some – Facebookia käyttää joka toinen ja Instagramia joka kolmas

Kuva: Leena Mörsky
Kuva: Leena Mörsky

WhatsApp on Suomen suosituin sosiaalisen median palvelu, ilmenee Tilastokeskuksen tiedoista. WhatsAppia käytti vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan 68 prosenttia väestöstä.

Tilastokeskus kokosi tällä viikolla sivuilleen viime vuosina tehtyjen tutkimusten pohjalta katsauksen suomalaisten internetin ja sosiaalisen median käytöstä. Näyttää siltä, että suomalaiset ovat yhä Euroopan aktiivisimpia internetin käyttäjiä. Viime vuonna suomalaisista 88 prosenttia käytti nettiä. Vähiten nettiä käyttivät yli 75-vuotiaat, joista joka toiselle netti ei ole lainkaan tuttu.

Suomalaisten netin käyttö liittyy ensisijaisesti asioiden hoitamiseen, viestintään, medioiden seuraamiseen ja tiedonhakuun. Joukkoviestimistä suosituimpia ovat verkkolehdet ja televisioyhtiöiden uutissivut, joita oli lukenut 79 prosenttia 16–89-vuotiaista viimeisen kolmen kuukauden aikana.

Neljä suosituinta somea

Sosiaalisen median kanavista nousevat selviksi suosikeiksi vain tietyt palvelut. WhatsAppin käyttö näyttää olevan luontevaa monille eri ikäryhmille, koska se on laajasti käytössä alle 65-vuotiaiden keskuudessa. Hopeasijalle yltää Facebook, jota käyttää yli puolet vastaajista. Facebook on odotettavasti suosituin yli 20-vuotiaiden keskuudessa, kun taas teinejä kiinnostavat enemmän Snapchat ja Instagram. Joka kolmas kyselyyn vastanneista käytti Instagramia ja noin joka viides Snapchatia. LinkedIn, Pinterest ja Twitter olivat keskenään suurin piirtein yhtä käytettyjä palveluita, ja niitä hyödynsi hieman useampi kuin joka kymmenes.

Eläkeläisiä kiinnostavat uutiset, lapsia videot

Tilastokeskuksen mukaan monipuolisimmin nettiä käyttää aikuisväestö, joka on syntynyt vuosien 1960–1990 välillä. Koululaisten mediakäyttö painottuu videoiden ja musiikin seuraamiseen. Esimerkiksi YouTubea käytti 97 prosenttia kaikista 10–19-vuotiaista vastaajista. Eläkeläisten netin käyttö painottuu uutissisältöjen seuraamiseen. Mitä vanhempi henkilö, sen todennäköisemmin hän seuraa netissä uutisia. Yli 55-vuotiaista netinkäyttäjistä uutisia lukee jo yli 80 prosenttia.

Menot