fbpx
Kanta-Häme

William's on yksilö

Kun hämeenlinnalaisilta kysyy, mitä he muistavat pub William’sista, on vastaus selvä: pippuripihvi ja Kallen knalli.

Vuoden 2012 alusta asti tyhjillään ollut ravintola avataan vihdoin lokakuun lopussa. Pubin kantikset eli kantaporukka hehkuttaa William’sia omalla Facebook-sivulla, ja kun poppoo kokoontuu yhteistapaamiseen, hiippailee hippaloihin yli sata ystävää.

Mitä ihmeellistä pubissa oli?

– Etenkin meille 70-luvun nuorille William’s oli kuin oma olohuone ja perhe, kantikset Matti Kajupank, Tarja Heinonen ja pubissa tarjoilijana työskennellyt Lea Ponsi korostavat.

Pubin perustaja Seppo Vuokila ei ihmettele kaupunkilaisten innostusta, vaan sanoo oikeastaan jo odottaneensa sitä.

– Pub on yksilö. Suomessa ei ole toista samanlaista, ei ainakaan sellaista, joka olisi sisustettu yhtä perienglantilaisesti, Vuokila huomauttaa.

Kantikset ovat järjestämässä William’sin avajaisiin yhteistapaamista, jos siinä vain onnistuvat. Vieraita on kuitenkin tulossa jo niin paljon, että avajaiset taitavat venyä vielä monen päivän mittaisiksi. Sekaan aikoo mahtua myös helsinkiläinen Pekka Elomaa ystävineen. Kaukaisimmat vieraat ovat tulossa Hämeenlinnaan Dubaista asti.

– Kävin pubissa jo lyseolaisena vuodesta 1974 lähtien. Kun kolmea vuotta myöhemmin muutin Helsinkiin, kokoonnuimme William’sissa joka vuosi jouluaatonaattona 80-luvun loppuun asti, Elomaa nauraa.

70-luvulla ei tietenkään ollut vielä kännyköitä, mutta se ei ollut suinkaan este yhteydenpidolle.

– Ei pubin terassilla ehtinyt pitkään istua, kun kaverit jo tiesivät, että olen tullut kaupunkiin, Elomaa kerto

William’s avattiin Amerikan itsenäisyyspäivänä eli 4. heinäkuuta 1971. Huhuista huolimatta pub ei ole ollut koskaan Suomen vanhin.

William’sin avaamisen aikoihin toimivat jo Annan Pub ja Richard’s Pub Helsingissä. Tampereella Salhojan kadun pub avattiin 1969 ja vuonna 1970 Kuopiossa aukesi Henry’s.

Linnanvoudin ensimmäisenä ravintolapäällikkönä työskennellyt Seppo Vuokila innostui englantilaisesta pubkulttuurista opintomatkallaan Lontooseen. The Anchor-pubista tuli William’sin esikuva.

Vuokilan innostus tarttui myös professori Ilmari Tapiovaaraan, joka auttoi liikehuoneiston saamisessa Rauhankadulla. Tapiovaaran kotitalohan oli ollut Hallituskadun ja Rauhankadun kulmauksessa, ja professori istui taloyhtiön hallituksessa.

– Tapiovaaralla oli jo kaikki valmiina ensimmäisessä kokouksessa. Piirustusten lisäksi hän suunnitteli henkilökunnan asut, rahamassit ja korutkin. Asuja ei valmistettu, mutta nahkaiset rahamassit tehtiin, Vuokila sanoo.

Kun Vuokila sai mukaansa vielä Kalevi Ojalan, alkoivat asiat edistyä. Olde Williams’ista tuli nopeasti suosittu. Ensin avattiin pubin puoli, mutta vähän myöhemmin päivänvalon näki myös Olde, kun huoneistossa toiminut autokauppa lopetti toimintansa.

– Pub oli suosittu, sillä eihän täällä ollut ennen sitä voinut ostaa juomia suoraan tiskiltä. Ruokapuoli oli kuitenkin vaikea saada toimimaan, Vuokila myöntää.

Vuokilalla on ollut elämänsä aikana monta muutakin pubia, mutta William’s on yhä lähellä sydäntä. Pubin suosio innosti Vuokilaa avaamaan Hämeenlinnaan myös Papukaija Pubin, jonka sisustuksen suunnitteli – yllätys, yllätys – Ilmari Tapiovaara.

Vuokila piti ravintolaa kymmenen vuotta, mutta vuonna 1981 yritys ajautui konkurssiin. Vaikeaa oloa helpottivat uudet pubit Helsingissä. Vuosituhannen alussa Vuokila muutti Hämeenlinnan kautta Turenkiin.

– Minulla on paljon muistoja. Voi niitäkin kymmenvuotisjuhlia, kun asiakkaat muistivat pubia kuorma-autolastillisella ruusuja, Vuokila nauraa. HÄSA

Menot