fbpx
Kanta-Häme Forssa

Windows 7:n tuki päättyy tammikuussa – Ammattilaiset suosittelevat "seiskan" käyttäjiä hankkimaan uuden tietokoneen

Ammattilaiset suosittelevat yrityksiä ja kuluttajaa hankkimaan uuden tietokoneen, jos käyttöjärjestelmänä on Windows 7.
Blackbelt It:n yrittäjät Petri Syrjänen (oik.) ja Rami Hirsimäki päivittävät ahkerasti asiakkailleen uusia tietokoneita. Kuva: Lassi Puhtimäki
Blackbelt It:n yrittäjät Petri Syrjänen (oik.) ja Rami Hirsimäki päivittävät ahkerasti asiakkailleen uusia tietokoneita. Kuva: Lassi Puhtimäki

Microsoft julkaisi Windows 7.n lokakuussa 2009. Yhtiö lupasi silloin käyttöjärjestelmälle 10 vuoden tuotetuen. “Seiskan” tuki loppuu 14. tammikuuta 2020, eli kahden kuukauden kuluttua.

Tuen loppuminen ei tarkoita sitä, että Windows 7:n käyttöjärjestelmällä toimiva kone lopettaisi toimimisen tuen päättyessä. Käyttöjärjestelmällä voi jatkaa sen jälkeenkin, mutta käytännössä erilaisten riskien ja ongelmien todennäköisyys kasvaa.

– Kone, jossa on Windows 7, tulee tietoturvattomammaksi, mitä pidempään sitä käytetään. Esimerkiksi F-Secureen ei välttämättä saa uusia päivityksiä. Näin kävi noin puolen vuoden kuluttua siitä, kun Windows vaihtoi XP:n seiskaan, kertoo IT Admina oy:n yrittäjä Toni Kallionpää.

 

Uudemmissa, korkeintaan 2-3 vuotta vanhoissa tietokoneissa käyttöjärjestelmä on jo valtaosin Windows 10. Mitä vanhempi kone, sitä epätodennäköisemmin käyttöjärjestelmä on 10, joka tuli markkinoille vuonna 2015.

Joihinkin vanhempiin koneisiin saa asennettua Windows 10:n, mutta Kallionpään mukaan kokonaan uuden koneen hankkiminen on silti järkevämpi ratkaisu.

– Mitä vanhempi kone, sen huonommin siihen sopii Windows 10. Joka tapauksessa koneesta loppuvat tehot kesken. Ja vaikka 10 sopisikin koneeseen, saattaa ilmestyä muita ongelmia, Kallionpää ohjeistaa.

Vaikka Windows 7 on jo 10-vuotias, sillä on edelleen runsaasti käyttäjiä. Kallionpään mukaan heille tulee päivittäin asiakkaita, jotka käyttävät Windows 7:aa.

 

Mitä sitten tehdä, jos koneessa on Windows 7 ja edessä on uuden koneen hankinta? Kallionpää neuvoo, että ihan halvimpia koneita ei kannata ostaa, niitä hän kuvailee lähinnä kirjoituskoneiksi.

– Koneen tarve ja hinta riippuu niin paljon sen käyttötarpeesta. Ihan peruskäyttöön saa 400-500 eurolla järkeviä koneita. Jos koneella tekee töitä, 600-700 on sopiva hintahaarukka, pelikoneet ovat noin 1 000 euron hintaisia.

Kallionpää kertoo, että alan yritykset räätälöivät kuluttajan tai yrittäjän tarpeeseen sopivan koneen tuhansista vaihtoehdoista.

– Jos 500 euron kone riittää asiakkaan tarpeisiin, emme myy väkisin hänelle 1 000 euron konetta. Haluamme, että asiakas tulee meille ensi kerrallakin, Kallionpää lupaa.

 

Forssalaisen Blackbelt It:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Petri Syrjänen on hyvin pitkälti samaa mieltä kuin Kallionpää.

Blackbelt tarjoaa tietotekniikkapalveluja lähinnä yrityksille. Syrjäsen ohje yrittäjille on sama kuin Kallionpään ohje kuluttajille: Vaihda uuteen koneeseen, jos sinulla on käyttöjärjestelmänä Windows 7.

– Yrityspuolella tietokoneen elinkaari on muutenkin 3-5 vuotta. Jos laitat vanhaan koneeseen Windows 10:n, ei se tee koneestasi uudempaa, laitetakuusta puhumattakaan. Yrityspuolella tietokone on työkalu, joka pitää olla tietoturvallinen ja ajanmukainen, Syrjänen huomauttaa.

Syrjäsen mukaan siirtyminen seiskasta kymppiin on ollut paljon vaivattomampaa kuin aikoinaan siirtyminen markoista euroiksi tai Millenium.

– Niissä tehtiin valtavasti töitä taustalla, vaikka asiakas ei sitä ehkä huomannutkaan. Windows XP:sta 7:aan siirtymisessä taas ei ollut varmuutta, toimivatko muun muassa eri ohjelmistot. Seiskasta kymppiin siirryttäessä sitä ongelmaa ei juuri ole ollut.

Syrjäsen mukaan asiakkaat ovat suhtautuneet tilanteeseen hyvin, vaikka useamman uuden tietokoneen hankkiminen voi olla kallis investointi. HäSa

 

 

Mitä tuen päättyminen tarkoittaa?

Jos tietokoneessasi on Windows 7 vielä 14.1.2020 jälkeen, sille ei enää saa suojauspäivityksiä.

Lisäksi Microsoftin asiakaspalvelu ei enää ole käytettävissä Windows 7:n tekniseen tukeen.

Useimmille Windows 7:n käyttäjille Microsoft suosittelee siirtymistä uuteen Windows 10 -laitteeseen.

Jos jatkat Windows 7:n käyttöä tuen päätyttyä, tietokoneesi toimii edelleen mutta altistuu tietoturvariskeille ja viruksille. Tietokone käynnistyy ja toimii, mutta et enää saa Microsoftilta ohjelmistopäivityksiä, mukaan lukien tietoturvapäivityksiä.

Myös Internet Explorerin tuki Windows 7 -laitteessa loppuu 14.1.2020.

Lähde: Microsoft

Menot