Kanta-Häme

Windows 8 sai varovaisen myönteisen vastaanoton

Microsoftin vajaa kuukausi sitten julkaisema Windows 8 -käyttöjärjestelmä ei ole ollut aivan odotetun kaltainen myyntimenestys.

Uusittu Windows löytyy valmiiksi asennettuna käytännössä kaikista uusina myytävistä tietokoneista, mutta vanhojen tietokoneiden käyttäjille tarkoitetut päivitysversiot eivät ole menneet kaupaksi aivan odotetulla tavalla. Esimerkiksi tutkimusyhtiö Tolunan The Huffington Postille tekemän kyselyn mukaan vain noin kolmannes Windowsin käyttäjistä aikoo päivittää uuteen käyttöjärjestelmään lähiaikoina.

Eniten kritiikkiä on kerännyt Windowsin radikaalisti muuttunut käyttöliittymä, joka on suunniteltu kosketusnäytöille. Perinteisen työpöydän rinnalle on tuotu sormikäyttöön sopiva isoista neliöistä koostuva käyttöliittymä ja samalla työpöydältä on poistettu perinteinen käynnistysvalikko.

Käytännössä esimerkiksi perinteisten toimisto-ohjelmien käyttäjä joutuu hyppimään näiden kahden näkymän välillä. Tunnettu käyttöliittymäsuunnittelija Jakob Nielsen on kuvaillut tätä jopa Microsoftin strategiseksi virheeksi.

Positiivisten arvioiden mukaan taas uusittu Windows voisi olla kokonaan uusi vaihtoehto ominaisuuksiltaan rajoittuneiden tablettitietokoneiden ja perinteisten kannettavien välillä.

Tuoko Windows 8 lisää suosituskykyä?

Kyllä, mutta ei niin paljon, että päivittäminen olisi välttämätöntä. Tom’s Hardware -sivuston mukaan tietokoneen suorituskyky ei uuden Windowsin alla juurikaan parane, jos ei heikkenekään.

Sivuston mukaan suorituskyky voi kuitenkin parantua sitä mukaa kuin laitevalmistajat julkaisevat paremmin Windows 8:n kanssa toimivia laiteajureita ja ohjelmia.

Kannattaako vanha Windows päivittää?

Tietokonelehtien ja -blogien keskuudessa tuntuu vallitsevan konsensus siitä, että Windows 7 -versiota jo käyttävällä perinteisen tietokoneen omistajalla ei ole mitään pakottavaa syytä päivitykseen. Asian kiteyttää MBnetin toimittaja Timo Tamminen Hämeen Ammattikorkeakoulun Hamkin blogin haastattelussa: ”Windows 8 ei tuo merkittävää lisäetua Windows 7 -käyttäjälle”, Tamminen sanoo.

Windows 8:n arkikäytössä hyödyllisimpiä uusia piirteitä ovat parantuneet tietoturvaominaisuudet. Lisäksi käyttäjiä saattaa kiinnostaa tiedostojen ja tietojen helpompi synkronointi tietokoneen, XBoxin ja Windows-puhelimien välillä.

Hinnoittelussa Microsoft on ottanut mallia Applelta, joka on pitänyt oman OS X -käyttöjärjestelmänsä uusien versioiden hinnat suhteellisen alhaisina.

Vanhemman Windows-version käyttäjä voi hakea päivitysversion kaupasta noin 60 eurolla ja Microsoft myy päivitystä suoraan verkkokaupastaan jopa alle 30 eurolla.

Ilmeisesti yhtiö haluaa Windows 8:n leviävän mahdollisimman nopeasti, jotta uudelle kosketuskäyttöliittymälle tehtäisiin mahdollisimman paljon uusia sovelluksia.

Uuteen itse rakennettuun tietokoneeseen Windowsin joutuu ostamaan täytenä versiona. Vaihtoehtojen määrää ja niiden hintaa on pudotettu entisiin Windows-versioihin verrattuna. Nyt OEM-version käyttöjärjestelmästä saa noin 120 eurolla. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020