Kanta-Häme

Wuolteen kartano sai aatelissukuisen omistajan, joka haluaa laittaa paikkaa pikkuhiljaa parempaan kuntoon

Hauholla sijaitseva Wuolteen kartano sai juhannuksen tienoilla uuden omistajan, kun pitkään paikkaa pyörittänyt Leena Siven myi sen iisalmelaiselle Antti Aminoffille.

Aminoff on ehtinyt toimia kartanon isäntänä nyt muutaman viikon. Paikkaa on paranneltu askel kerrallaan.

– Olemme pikkuhiljaa laajentaneet ja raivanneet kartanon puistoa. Kunnostamme myös taloa enemmän alkuperäisen näköiseksi, Aminoff kertoo.

Tarkoitus on pyörittää toimintaa ympäri vuoden ja pitää kartano lämpimänä myös talvella.

Uusi omistaja on iisalmelainen yrittäjä. Hänellä on ollut muun muassa auto-, rauta- ja tukkukauppaa Iisalmen, Joensuun, Kajaanin ja Kuopion alueilla.

Aminoff asui aikanaan kaksi vuotta myös Fuengirolassa Espanjassa.

Aminoff on ruotsalainen ja suomalainen aatelissuku, jonka juuret ovat Venäjällä. Kyseessä on ainoa venäläistaustainen suku, joka on aateloitu Suomessa ja Ruotsissa sekä edustettuna ritarihuoneen kaikissa kolmessa luokassa Suomessa.

Yllättävä sukulaisuussuhde Hauholle ilmeni hiljattain, sillä Aminoffin isoäiti on ollut kotoisin paikalliselta Leppäniemen kartanolta. Aminoff sai tietää asiasta vasta sen jälkeen, kun oli ostanut Wuolteen kartanon.

Antti Aminoff ei ollut ikinä tavannut isoäitiään, joka oli kuollut ennen hänen syntymäänsä.

Toiminta kartanossa jatkuu samanlaisena kuin ennenkin. Paikka on edelleen tarjolla kokous- ja juhlakäyttöön, esimerkiksi häiden, hautajaisten tai yritystapahtumien pitimiksi.

– Aika näyttää, mitä muuta toimintaa voisimme järjestää täällä. Perusydin pysyy kuitenkin samana, Aminoff toteaa.

Kartanossa on majoitustilaa 50 ihmiselle. Juhlatilaisuuksiin mahtuu toistasataa vierasta.

Yrittäjä Helena Jokinen vastaa kartanon päivittäisestä toiminnasta. Uutta toimintaa pyörittävät Alvettulan kyläkaupan Marianne ja Jouni Niiranen, jotka hoitavat kesän ajan bed and breakfast -palvelua.

Aminoff uskoo, että kartanoyrittämisen tulevaisuus pysyy valoisana, koska ihmiset kaipaavat vanhaa kartanokulttuuria.

– Näissä paikoissa on oma ilmapiirinsä. Ihmisiä houkuttaa päästä luonnon rauhaan, Aminoff tuumii.

Yhteistyö entisen omistajan Sivenin kanssa on sujunut mutkattomasti. Siven auttaa uutta omistajaa tietopankillaan ja asiakassuhteillaan.

– Siven ohjaa meille asiakkaita ja tekee tarjouksia puolestamme. Hän sanoo mielipiteensä selkeästi ja ymmärrettävästi. Olen siitä todella kiitollinen, Aminoff sanoo.

Hauho sijaitsee Aminoffin mielestä hyvällä paikalla, josta on lyhyt matka isompiin kaupunkeihin. Vaikka pienet pitäjät ovat hänen mukaansa näivettymässä, mökki- ja matkailukulttuurilla ne voivat säilyttää elinvoimansa myös tulevaisuudessa.

Ulkomaalaisten turistien houkutteleminen kiinnostaa, mutta Aminoff myöntää asian haastavuuden.

– Suomessa on suuri tarjonta kohteita, joista pitäisi erottua. Puhdas vesi ja luonto ovat totta kai kilpailuvaltteja, hän sanoo. HÄSA