fbpx
Kanta-Häme

XL tuskastuu edelleen vaateliikkeissä

XL-kokoisiin kuuluvat kantahämäläiset eivät anna kovinkaan mairittelevia kommentteja heidän kokoisilleen olevasta vaatetarjonnasta Hämeenlinnassa.

– Ei täällä ole mitään omaa liikettä, josta löytyisi “rintavalle” naiselle jotain. Seppälästä ja Kappahlista ehkä löytää isojen tyttöjen puolelta jotain, jos on vähään tyytyväinen. Stockmannilta, Ideaparkista tai Tampereen Koskikeskuksesta voi löytää jotain hyvännäköistä, mutta hintakin on sitten aina korkea, kuvailee ostoskokemuksiaan hattulalainen Anitta Suutari.

Suutari on 50-vuotias ja käyttää XL- tai XXL-koon vaatteita.

Häntä ärsyttää myös se, että jos sitten sattuukin löytämään kivan vaatteen, se on pitkä joko hihoista tai lahkeista.

– Aina oletetaan, että iso ihminen on myös pitkä! Ei se niin ole.

XL-vaatemallistotkaan eivät Suutarin kokemusten mukaan ole sieltä piristävimmästä päästä.

– Vaatteet ovat vähän mummomaisia. Ja pitäisi olla tarjolla jotain muutakin kuin mustaa.

Samoja kokemuksia on myös hämeenlinnalaisella “Pirjolla”, joka on niin ikään 50-vuotias.

– En tiedä olenko vihainen vai harmistunut. Toivon, että vaatesuunnittelijat ottaisivat huomioon, että isompikokoisille olisi muutakin kuin telttamaisia mummovaatteita. Tuntuu, että kaikki vaatteet on tehty pienille sirppanoille. Eivät kaikki ole langanlaihoja missejä, sanoo Pirjo, jonka vaatekoko vaihtelee XXL:stä 56:een.

– Tarjontaa ei ole, tai sitten se on tällaista kuin näkyy. Ihan kuin olisi hautajaisiin menossa, sanoo Pirjo, joka on pukeutunut pitkään ja väljään, mustaan hameeseen, ruskeaan paitaan ja tummaan fleece-pusakkaan.

Vaatteensa Pirjo kertoo löytävänsä nykyään pääasiassa kirppareilta, mutta käsistään kätevä pikkusisko myös ompelee hänelle vaatteita – sekä ostaa, kun kohdalle sopivia sattuu.

Pirjo on törmännyt toisinaan myös siihen, että jos vaatteen ilmoitetaan olevan kokoa XXL, se ei sitä ole, vaan huomattavasti pienempää kokoa.

– Ei Hämeenlinnasta löydä mitään minun kokoisiani vaatteita. Housuja en ole voinut käyttää enää moneen vuoteen, koska en ole löytänyt sopivia.

Esimerkiksi Kappahl on yksi ketjuliikkeistä, joilla on naisille oma XLNT-mallisto (tulee sanasta excellent = erinomainen, loistava). Siinä löytyy koot 44–54.

– Erittäin harvoin meiltä toivotaan siitä isompaa kokoa. Kaikille ei ole valitettavasti kaikkea. Jos haluaa isompaa, se täytyy sitten hankkia jostain muualta, sanoo Kauppakeskus Goodmanissa sijaitsevan Kappahlin myymäläpäällikkö Laura Kindstedt.

Hän kertoo, että mallisto pyrkii nimensä mukaisesti tarjoamaan isokokoisille naisille jotain “hienoa ja ihanaa”.

– Suunnittelijat ovat lähteneet siitä, ettei XL-vaatteiden tarvitse olla tylsiä. Miksi pitäisikään pukeutua rumasti, vaikka olisit iso? Sanon aina isokokoiselle asiakkaalle, että miksi peität sitä, että olet iso, mikset korosta sitä.

Tänä syksynä XLNT-mallisto laajeni vielä “modernilla ja tyylikkäällä” Studio-mallistolla

– Meiltä löytyy esimerkiksi nahkahame, jossa on iso vetoketju keskellä. Vaatteissa saa ja pitää myös olla väriä, Kindstedt sanoo viitaten syksyn uutuusvärinä paidassa hohtavaan punaiseen.

Kindstedt myöntää, että silti monia vaatteita saa vain mustana.

– Se on tuttu ja turvallinen väri. Moni ajattelee, että musta hoikentaa. Suunnittelijat suunnittelevat sitä, mikä myy.

XL-koon asiakkaat eivät ole mikään poikkeus Kappahlin asiakaskunnassa, vaan päinvastoin, sanoo myymäläpäällikkö Laura Kindstedt.

– Tämä on yksi osasto, joka myy meillä eniten. Tämän kokoisia tuotteita ei saa joka kulmalta.

XLNT-mallisto on aikanaan lähtenyt asiakkaiden tarpeista. Edelleenkin myymälät kartoittavat asiakkaiden toiveita – ja myös toteuttavat niitä.

Tästä on esimerkkinä se, että viime talven hittituotetta, kevytuntuvatakkia, saa tänä syksynä 3XL:ään eli 54-kokoon asti, kun vuosi sitten suurin koko oli XL.

Miehet jäävät kuitenkin vähemmistöön, sillä XL-mallistoa ei heille ole, eikä kaikissa myymälöissä ole edes miestenosastoa.

21-vuotias, etunimellään esiintyvä hattulalainen Jukka käyttää paidoissaan kokoa 4XL, ja housut ovat kokoa 3XL.

Hänellä ei ole ollut koostaan huolimatta ongelmia vaatteiden löytämisessä.

– Tyylillä ei ole niinkään väliä, kunhan on vaatteita päällä. Yleistä perusvaatetta, t-paitoja ja farkkuja, löydän Cittarista, Prismasta tai Anttilasta. Ja jos niistä ei löydy, menen Ideaparkiin, Jukka kertoo. HÄSA

Menot