Kanta-Häme

Ydinjäteratkaisu venyy pitkälle tulevaisuuteen

Fennovoiman ydinjätteiden loppusijoituspaikka ratkeaa vasta hamassa tulevaisuudessa, vaikka yhtiön on ilmoitettava kesäkuun loppuun mennessä jätehuoltosuunnitelmistaan.

– Paikka ei missään tapauksessa ratkea nyt kesällä, Fenno­voiman viestintäjohtaja Maira Kettunen tähdentää.

Fennovoiman vaihtoehdot ovat jätteiden sijoittaminen Posivan onkaloon Olkiluotoon tai omaan, jonnekin muualle rakennettavaan luolaan.

Olkiluodon kapasiteetti selviää vasta tulevina vuosikymmeninä.

Fennovoima varautuu kumpaankin polkuun. Se halajaa yhä Posivan onkaloon mutta valmistelee samalla omaa loppusijoituslaitosta koskevaa ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa (YVA).

Periaatepäätöksen ehtojen täyttymiseksi riittänee, että Fennovoima kertoo yhteistyösopimuksesta Posivan kanssa, sen lopputulosta toistaiseksi tarkentamatta.

TVO:n ja Fortumin omistama Posiva ei halua Fennovoiman jätteitä onkaloonsa. Sen sijaan se on valmis myymään osaamistaan Fennovoimalle, jotta tämä voi rakentaa oman ydinjäteluolansa.

– Aloitamme omistajiemme käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen ensi vuosikymmenellä. Tarkoitus on tehdä luolastoja koko vuosisata eli 2100-luvulle asti.

– Vasta työn edetessä tulevina vuosikymmeninä selviää, paljonko Olkiluodossa ylipäätään on sellaista kalliota, jota voidaan käyttää loppusijoitukseen, Posivan toimitusjohtaja Janne Mokka sanoo.

– Emme ota kantaa siihen, miten Fennovoima asian ratkaisee.

Laki antaa valtiolle mahdollisuuden pakottaa ydin­voimayhtiöt yhteistyöhön, ellei yhteistä säveltä muuten löydy.

Ydinjätehuoltoyhteistyötä selvittänyttä työryhmää aiemmin vetänyt teollisuusneuvos Herkko Plit työ- ja elinkeinoministeriön energiaosastolta kertoo, ettei pakottamispykälän käyttöä tai sen ajankohtaa ole vielä harkittu.

– Tässä vaiheessa ei ole teknisiä eikä turvallisuusedellytyksiä sille, että Fennovoiman jätteet pakotettaisiin sijoittamaan Olkiluotoon. Ensin pitää selvittää sen todellinen kapasiteetti. Jos siellä on tilaa, se olisi tietysti helpoin tapa hoitaa yhteistyö, hän sanoo.

– Toivomme, että yhtiöt löytävät ratkaisun neuvotteluteitse eikä valtion tarvitse puuttua asiaan. Valtiolla on kuitenkin mahdollisuus soveltaa pakottamispykälää. Silloin pohditaan turvallisuusnäkökulmia ja yhteiskunnan kokonaisetua.

Loppusijoitusratkaisulla ei ole kiirettä, sillä Fennovoiman ydinjätteiden loppusijoitus alkaa aikaisintaan 2090-luvulla.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic