Kanta-Häme

Yhä harvempi saa vuorotella ehtojen takia

Vuonna 2014 vuorotteluvapaakorvauksia maksettiin 122, 8 miljoonaa euroa. Viime vuonna korvausmäärä putosi 97,4 miljoonaan euroon.

Hallitus on kiristänyt viime vuosina kahteen kertaan (2015, 2016) vuorotteluvapaan ehtoja, sillä sen käyttöä on haluttu rajoittaa osana säästötalkoita ja kilpailukyvyn parantamista.

Työttömyyskassat arvioivat, että tänä vuonna summa putoaa 92,4 miljoonaan. Jos arvio pitää paikkansa, ovat vuorotteluvapaan korvausmenot pudonneet lähes neljänneksellä kolmessa vuodessa.

Koulutuskuntayhtymä Tavastiassa on linjattu, että vuorotteluvapaita ei toistaiseksi myönnetä.

Kuntayhtymän johtajan Jouni Haajasen mukaan päätökseen vaikuttavat hallituksen kiristämät ehdot ja koulutuskuntayhtymän talouden tasapainottaminen.

– Monesti muut opettajat ovat pitäneet vuorotteluvapaalla olevan oppitunnit maksettavina ylitöinä, sillä tietyillä ammatillisilla aloilla on hankala löytää pätevää sijaista.

Lain mukaan sijaistajaa ei tarvitse palkata vuorotteluvapaalle lähtevän työtehtävään vaan mihin tahansa tehtävään.

– Myös sijainen on lisäkulu, palkataan hänet sitten siivoojaksi tai vahtimestariksi.

Perinteisesti vuorotteluvapaa on ollut suosittua hoito- ja opetusaloilla.

Opettajien työttömyyskassassa vuonna 2014 vuorotteluvapaakorvauksen sai 2450, kun taas viime vuonna vastaava määrä oli 1500.

– Voisin kuvitella, että jos määrä laskee tästä vielä samaa tahtia, on hallituksella kiusaus ajaa koko järjestelmä alas, työttömyyskassan johtaja Mikko Häyrinen arvioi.

Terveydenhuoltoalan työttömyyskassan johtaja Markus Rantanen kertoo, että vuorotteluvapaiden määrä romahti viime syksynä.

– Käyttö on karkeasti puolittunut. Vuonna 2014 vuorotteluvapaalla oli 2200, viime kesänä 1600, joista kesällä 1100.

Rantasen mukaan vuorotteluvapaan etuna on, että sen aikana vuorottelija palautuu raskaasta työstä ja samalla vastavalmistunut nuori saa työkokemusta.

– Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimuksen mukaan vuorotteluvapaa on yksi parhaimpia nuorten työllistäjiä hoitoalalla. Ehtojen kiristäminen vain lisää työttömyyttä.

Tavastian on yritettävä säästää monesta asiasta, jotta irtisanomisilta voitaisiin välttyä, koulutuskuntayhtymän johtaja Haajasen kertoo.

– Meillä on aika hankalat yt-neuvottelut menossa. Meillä on muutama osasto, joissa on liikaa opetushenkilöstä oppilaisiin verrattuna.

Henkilöstöjohtaja Riikka Kolkkalan mukaan Tavastialla sai aiemmin pitää vuorotteluvapaan kahdessa palassa.

– Vuonna 2012 vuorottelijoita oli kolme. 2015 väki aktivoitui, kun tuli tieto vuorottelun heikentämisestä, silloin vapaa myönnettiin 12 hakijalle.

Vielä alkukeväästä oli neljä työntekijää pitämässä vuorotteluvapaansa toista osaa.

– Kiristyneiden ehtojen myötä vuorottelu on pidettävä putkeen. Sen takia Tavastialla tehtiin linjaus, ettei vuorottelua myönnetä. Käymme keskusteluja, miten jatkossa asia voitaisiin järjestää.

Koulutuskuntayhtymään kuuluvat Tavastian ammattiopiston lisäksi Lyseon, Kaurialan, Parolan ja Lammin lukiot. HäSa

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic