Kanta-Häme

Yhä useammat automaatit puhuvat

Pankkiautomaattien määrä pienenee, mutta huomattavasti hitaammin kuin käteisen rahan käyttö vähenee.

Automatian asiakkuusjohtaja Jyri Marviala ei usko käteisen rahan käytön loppuvan Suomesta kokonaan vuosikausiin. Käteisautomaattien käyttökerrat ovat kuitenkin pudonneet kymmenen vuoden aikana 35 prosenttia. Automaattien määrä on vähentynyt kymmenen prosenttia.

– Nyt automaatit tulevat kauppakeskuksiin, mutta se ei merkitse automaattien poistumista haja-asutusalueilta. Olemme pitäneet periaatteenamme, ettei automaattien välillä saa olla yli 20 kilometriä, Marviala sanoo.

Otto-automaatteja on Suomessa nyt yhteensä noin 1450, joista 150 on Talletusotto-automaatteja.

– Talletusautomaattien suosio on ollut yllättävän suuri, mutta se johtuu varmastikin käytetyn tavaran kaupasta. Käteinen raha liikkuu yhä kirpputoreilla, Marviala miettii.

Automatian käteisautomaateilla tehtiin viime vuonna 136 miljoonaa ottoa ja talletuksia tehtiin hieman yli kaksi miljoonaa kertaa.

– Tänä vuonna Suomeen tuodaan aivan uusia käteisautomaatteja, joissa voi nostaa käteistä, mutta myös tallettaa seteleitä. Ottoplus automaatit ovat Talletusottoja notkeampia ja pienempiä. Ne voidaan asettaa ulkoseiniin, kun Talletusotot on jouduttu laittamaan sisätiloihin, Marviala kertoo.

Ottoplussat tulevat koekäyttöön pääkaupunkiseudulla jo ennen kesää.

Pankkiautomaatit ovat alkaneet myös palvella käyttäjiään. Ensimmäisiä puhuvia automaatteja kokeiltiin jo vuonna 2013, mutta ne yleistyvät vauhdikkaasti. Nyt kaikista automaateista tulee sitä mukaan puhuvia, kun niitä uusitaan. Myös esteettömyys yleistyy.

Jyri Marviala sanoo, että puhuvien automaattien määrän lisääminen on Näkövammaisten keskusliiton kymmenen vuotta kestäneen sitkeän lobbauksen ansiota. Automaatteja voi käyttää kuka tahansa, mutta näkövammaisella on oltava mukanaan kuulokkeet. HÄSA