Kanta-Häme

Yhä useampi jättää muovikassin ostamatta kauppareissulla – "Valtamerellä seilaavat muovilautat herättivät"

Kaupat ovat ryhtyneet muovikassijätteen vähentämistalkoisiin eri tavoin. Monet kauppaketjut ovat lyöneet hintalaput muovikasseihin, ja enää harvan myymälän kassalla jaetaan pieniä ”hedelmäpusseja”.

Työn tulokset ovat vakuuttavia. Gigantti kertoi viime viikolla muovikassien kulutuksen vähentyneen ketjun myymälöissä noin 80 prosenttia sen jälkeen, kun kassit muutettiin maksullisiksi kaksi vuotta sitten. Kappalemäärissä kyse on sadoista tuhansista muovipusseista.

Kauppakeskus Goodmanin Finnmari-myymälä hinnoitteli muovipussinsa vuodenvaihteessa. Laskeva menekki pantiin merkille heti alkuvuonna.

– Muovipussi jää usein kassalle, kun asiakas kuulee, että se maksaa, vuorovastaava Ida Horsma vahvistaa.

 

Yhä useampi jättää pussin ostamatta kassalla. Esimerkiksi Osuuskauppa Hämeenmaan asiakkaista jo liki 70 prosentilla on oma kassi mukana kaupassa.

– Marketeissa kesto- ja paperikassien kysyntä on tasaisessa kasvussa. Hedelmien ja vihannesten pakkaamiseen taas käytetään jatkuvasti enemmän bio- ja kierrätyspusseja, Prismoista, S-marketeista ja Sale-myymälöistä vastaava toimialajohtaja Taina Penttinen kertoo.

Osuuskaupan tavaratalo- ja erikoisliikepuolella muovikassien myynti on vähentynyt 60 prosenttia parissa vuodessa.

 

Kaupat voivat Penttisen mielestä vaikuttaa kuluttajan käyttäytymiseen vaihtoehtoja tarjoamalla ja opastamalla.

Neljän hämeenlinnalaisen K-marketin kauppias Elina Mattila on huomannut, että kovin kysyntä kestokasseilla on silloin, kun kassia koristaa erityisen kiva kuosi tai kuva.

– Moni panostaa hauskan näköiseen kassiin, Mattila sanoo ja muistuttaa, että kestokassin asian ajaa myös vanha muovipussi.

– Monesti taskusta kaivetaan kassalla vanha muovikassi. Sekin on uusiokäyttöä. Monelle muovikassi on käytännöllisin valinta, sillä pussi suojaa ja sen saa helposti pakattua vaikka reppuun.

 

Kaupan Liiton vastuullisuus- ja ympäristöasioiden asiantuntija Marja Ola arvioi, että muovijätteen vähentämiseksi tehtävä työ on vielä kesken kaupan alalla.

– Vaikka suomalaiset ovat fiksua kansaa, moni valitsee kassalla edelleen muovipussin. Valistustyötä on siis syytä jatkaa, Ola sanoo.

Kaupan Liiton Omat kassit mukana -kevätkampanjaan on ehkä luvassa jatkoa jo syksyllä. HäSa