Kanta-Häme

Yhä useampi saa uuden munuaisen tai maksan

Uutta munuaista odottaa koko maassa noin 300 potilasta, mutta tarve on suurempi. Dialyysihoidot ovat kehittyneet entisestä ja potilaat tulevat toimeen hoidon avulla entistä paremmin. Uusi munuainen olisi kuitenkin halvempi hoitokeino ja helpottaisi potilaan elämää.

– Luovuttajilta saatiin elintensiirtoja varten 310 elintä, joka on uusi ennätys. Munuaissiirtoja pystyttiin tekemään viime vuonna noin 200, mutta toive on 250– 300 siirtoa vuodessa. Jos elimiä saadaan, siirtoleikkauksiin järjestetään Hyksissä riittävästi resursseja, vakuuttaa ylilääkäri Helena Isoniemi Hyksin elinsiirto- ja maksakirurgian klinikalta.

Elinten luovuttajien määrä kasvoi viime vuonna lähes 15 prosenttia edellisvuoden notkahduksen jälkeen. Kasvu keskittyi erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueelle, jolla yliopistollinen keskussairaala (Hyks) nimitti viime keväänä työryhmän tehostamaan elinten talteenottoa ja järjesti henkilökunnan koulutusta.

Talteenotto vaatii nopeutta

Ylilääkäri Helena Isoniemi Hyksin elinsiirto- ja maksakirurgian klinikalta toteaa, että luovuttajien määrän kasvu riippuu siitä, kuinka hyvin sairaaloiden henkilökunta osaa tunnistaa elinluovutukseen sopivan aivokuolleen henkilön.

Elimet on irrotettava aivokuolleelta riittävän ajoissa ennen kuin verenkierto pysähtyy. Hyksin elinsiirtotoimisto koordinoi elinten irrotuksen ja Hyksin henkilökunta lähtee luovuttajien luo suorittamaan elinten irrotusleikkauksen. Yhdeltä luovuttajalta saadaan elimiä jopa viidelle eri vastaanottajalle.

Koko maan elinten talteenotto ja siirtoleikkaukset on keskitetty Hyksiin.

– Alueellinen henkilökunta on avainasemassa. Jatkuva henkilökunnan koulutus koko maassa on tarpeen, jotta opitaan tunnistamaan nopeasti mahdolliset luovuttajat, ylilääkäri Helena Isoniemi toteaa.

Valtaosa elinsiirroista tehdään munuaispotilaille, mutta vuosittain siirretään myös 50–60 maksaa. Keuhkojen ja sydänten siirtoja tehdään muutamia. Haimojen ja ohutsuolien siirto on myös päässyt alkuun.

Vuonna 2010 voimaan tullut lakimuutos mahdollistaa elinluovutuksen, jollei vainaja ole vastustanut sitä erikseen eläessään. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic