Kanta-Häme

Yhdellä kortilla museoihin

Suomalaisista halutaan tehdä nykyistä ahkerampia museokävijöitä.

Museoihin pääsee ensi vuoden keväästä alkaen samalla kortilla, joka tulee käyttöön toukokuussa.

Kortti on museoissa lukijalaitteella luettava älykortti, jolla voi vierailla samalla 54 euron hinnalla rajoituksetta Suomen museoissa aina Hangosta Inariin.

– Vahvassa harkinnassa on myös, että rinnalle tulee suoraan myös älypuhelimeen ladattava kortti. Muovikorttihan on oma kustannuksensa, mutta tällä hetkellä uskomme, että fyysistä korttiakin vielä tarvitaan, kertoo pääsihteeri Kimmo Levä Suomen museoliitosta.

Museokortti on tulossa käyttöön ainakin 155 museossa 64 paikkakunnalla.

Kävijämäärien tuplaus tavoitteena

– Suomessa on uusimman tilaston mukaan vuosittain noin 5,5 miljoonaa museokävijää, Kimmo Levä kertoo.

Keskimäärin jokainen suomalainen käy siis kerran vuodessa museossa.

– Se on iso joukko, jos vertaa moniin muihin kulttuuripalveluihin, vaikka toki kirjastoissa käydään vieläkin enemmän.

Pohjoismaisessa vertailussa suomalaiset ovat kuitenkin laiskoja museokävijöitä. Jokaisessa muussa Pohjoismaassa kansalaiset käyvät keskimäärin museossa kaksi kertaa vuodessa.

– Ajattelimme herätellä pientä Finnkampenia ja nostaa museokäynnit pohjoismaiselle tasolle, museoliiton hämeenlinnalainen pääsihteeri Kimmo Levä kuvailee.

Museokortti madaltaa Kimmo Levän mukaan ainakin taloudellista kynnystä, vaikka museolipun hinta keskimäärin ei kovin korkea olekaan. Jos otetaan huomioon kaikki Suomen museot, keskimääräinen lipun hinta on alle kuusi euroa.

Pääsymaksut kuitenkin vaihtelevat. Helsingin museoihin mielivä saattaa joutua pulittamaan keskimäärin 10 euroa, mutta pienillä paikkakunnilla hinta saattaa olla vain kahdesta neljään euroa.

– Jos museokävijä käy pääkaupunkiseudulla kuusi kertaa museossa, hän on jo keskimäärin omillaan, ja seitsemäs käynti on ilmainen.

Mallia otettu Hollannista

Museokortti on samassa laajuudessa käytössä kahdessa Euroopan maassa, Hollannissa ja Sveitsissä.

– Olemme ottaneet mallia Hollannista.

Hollannissa museokortteja myydään miljoona kappaletta vuodessa ja ne ovat kasvattaneet huomattavasti museoiden kävijämääriä ja siten myös pääsymaksutuloja. (HäSa)