Kanta-Häme

Yhden ehdokkaan äänet kirjattiin väärin Hattulassa

Hattulan Demarien puheenjohtaja Ville Myllymäki ei pudonnutkaan valtuustosta kuntavaaleissa. Hänen vaalipäivänä saamansa äänimäärä oli kirjattu väärin yhdellä äänestysalueella, ja tämän johdosta näytti siltä, että Myllymäki jää rannalle.

Kun tarkastuslaskennan tulokset julkistettiin keskiviikkona, kävi ilmi, että Myllymäki oli saanut 90 ääntä eikä 62, kuten vaali-illan tuloksissa kerrottiin.

– Virhe huomattiin nopeasti, mutta äänet oli ehditty jo syöttää järjestelmään. Kyse ei ollut epäselvistä äänestyslipuista eikä tulkinnanvaraisuudesta, vaan vaalitoimikunnassa Myllymäen äänimäärä oli kirjattu väärin äänien koontaluetteloon, kertoo Hattulan keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Timo Luopajärvi.

Myllymäki sai Rahkoilan äänestysalueella vaalipäivänä 31 ääntä, mutta järjestelmään kirjattiin 3, eli puuttumaan jäi 28 ääntä.

Myllymäen muuttunut äänimäärä merkitsee samalla sitä, että demareiden Marjatta Perkiö jää ensimmäiselle varasijalle. Hän sai 64 ääntä, ja oli alustavan tuloksen perusteella viimeinen valtuustoon valituista demareista.

Myllymäen kasvanut äänipotti ei vaikuta valtuuston voimasuhteisiin, eli puolueiden paikkamäärä ei muutu. Kokoomuksella on uudessa valtuustossa 10 valtuutettua, demareilla 9, keskustalla 6, kristillisillä ja vihreillä kummallakin 3 ja vasemmistoliitolla ja perussuomalaisilla molemmilla 2.

Ville Myllymäki iloitsee valtuustopaikastaan, mutta on harmissaan Marjatta Perkiön puolesta.

– Kokoomukseen ei enää jäänyt kaulaa kuin muutama kymmenen ääntä, että olisimme nousseet sen ohi suurimmaksi puolueeksi.

Myllymäki kertoo ihmetelleensä vaali-iltana Rahkoilan eli oman kotikenttänsä heikkoa äänisaalista. Toisaalta äänimäärä oli koko kunnassa suunnilleen sama kuin neljä vuotta sitten, eli hän ei osannut epäillä virhettä.

– Mutta tätä vartenhan tarkastuslaskennat tehdään ja tämä osoittaa vain sen, että järjestelmä toimii, hän sanoo.

Kuntavaalien tulos vahvistettiin keskiviikkona, kun tarkastuslaskennan tulokset julkistettiin. Janakkalassa ja Riihimäellä keskusvaalilautakunta joutui arpomaan yhden valtuustopaikan kahden yhtä paljon ääniä saaneen ehdokkaan kesken.

Janakkalassa vihreiden kolmas paikka arvottiin Kuura Helasen ja Eini Nurmen välillä. Heillä molemmilla oli 68 ääntä. Valtuustoon valittiin Kuura Helanen, kuten heti vaalien jälkeen kerrottiin. Oikeusministeriön järjestelmä ilmoittaa tällaisessa tapauksessa valituksi sen henkilön, jonka sukunimi on aakkosissa ensin.

Riihimäellä kokoomuksen viimeisen paikan ottaa Kari Majaranta. Keskusvaalilautakunta suoritti arvonnan hänen ja Marja Tarkkosen välillä, sillä molemmat saivat 82 ääntä. Myös heidän tapauksessaan järjestelmä ilmoitti vaali-iltana Majarannan valituksi ja Tarkkosen varalle aakkosjärjestyksen perusteella. HÄSA

 

13.4. 2017 kello 9.53 korjattu Timo Luopajärven sitaattia.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic