Kanta-Häme

Yhden kaupunginjohtajan malli saa kannatusta

Hellsténin lähtö käynnisti välittömästi keskustelun seuraajaehdokkaista. Yksi varteenotettava vaihtoehto on sekin, ettei kaupunginjohtajan paikkaa laiteta auki laisinkaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) uskoo, että lähiviikkoina keskustellaan myös yhden kaupunginjohtajan mallista. Hän itse näkisi, että jos siihen mennään, työparina kaupunginjohtajalla täytyisi olla täysipäiväinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

– Heidän välinen työnjakonsa rakennettaisiin heidän vahvuuksiensa mukaan. Pelkkään pormestarimalliin en edelleenkään usko. Tämä on ammattijohtajan paikka, Vekka sanoo.

Hänen mukaansa tässä mallissa kaupunginjohtajan paikkaa ei tarvitsisi välttämättä laittaa hakuun.

– Jos kaupunginjohtaja valittaisiin organisaation sisältä, apulaiskaupunginjohtajahan siinä varmasti vahvoilla olisi, Vekka sanoo.

Toisen kaupunginjohtajan viran lakkauttaminen vaatisi muutoksen Hämeenlinnan hallintosääntöön. Vekan mielestä se ei ole ongelma.

– Apulaiskaupunginjohtaja voisi varmaan toimia vt. kaupunginjohtajana siihen saakka, kun uusi hallintosääntö on vahvistettu. Toki tämä juridiikka täytyy vielä selvittää juurta jaksaen, Vekka pohtii.

Hän uskoo, että kaupunginjohtajan valinta nousee keskusteluun puolueiden välisissä luottamuspaikkaneuvotteluissa.

– Voisin kuvitella, että myös kaupunginhallitus keskustelee asiasta maanantaina, Vekka sanoo.

Isosuo ei kelpaa Ilkkalalle

Pro Hämeenlinnan joukosta löytyy kannatusta yhden kaupunginjohtajan mallille. Perussuomalaisten neuvottelija ja tulevan valtuustoryhmän puheenjohtaja Kari Ilkkala kertoo, ettei asiaa ole vielä ehditty käsitellä ryhmässä virallisesti.

– Oma näkemykseni on avoin, mahdollisimman laaja haku siten, ettei tehtävää ole paalutettu etukäteen kenellekään. Mielestäni pitäisi palata määräaikaiseen menettelyyn. Lisäksi ainakin hyvin vakavasti pitäisi harkita, tarvitsemmeko me todella tämänkokoisessa kaupungissa kahta kaupunginjohtajaa, Ilkkala sanoo.

Hän muistuttaa kaupunginjohtajien tehtävien vähenevän kaupunginhallituksen alaisuuteen perustettavan elinkeinojaoston myötä, kun elinkeino- ja yrityspuoli siirtyy kaupunginhallituksen puheenjohtajan alaisuuteen.

Hänen mielestään kaupunginjohtajaksi tulisi hakea ennen kaikkea osaajaa ja muutosjohtajaa puoluetaustasta välittämättä. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuolle Ilkkala ei tehtävää antaisi.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, ettei hän nauti sellaista luottamusta, että hänelle olisi jatkossa tarjolla johtavia tehtäviä. En ole perehtynyt asian juridiseen puoleen, mutta jos kaupunki päättää lopettaa apulaiskaupunginjohtajan viran, siihen kai löytyy normaaleja toimenpiteitä, Ilkkala toteaa.

Kristillisdemokraattien ryhmänjohtaja Teija Arvidsson on niin ikään yhden määräaikaisen kaupunginjohtajan kannalla.

– Apulaiskaupunginjohtajalla olisi siihen varmasti ihan hyvät edellytykset, mutta on kaikkein reiluinta laittaa paikka ihan avoimeen hakuun. Hän saa hakea siihen, jos haluaa, Arvidsson sanoo.

Hänen mukaansa tehtävä jatkuisi esimerkiksi syksyn 2016 kuntavaaleihin saakka, jolloin olisi mahdollisuus harkita pormestarimallin käyttöönottoa.

– Ei tietysti ole mukavaa, jos joku työsuhde heikkenee, mutta kyllä tässä maailmanajassa sellaistakin tapahtuu, Arvidsson sanoo.

Vihreät haluavat pormestarin

Vihreiden luottamuspaikkaneuvottelija Kirsi Ojansuu-Kaunisto kannattaa niin ikään yhden kaupunginjohtajan mallia – tosin sillä erotuksella, että Isosuo siirtyisi kaupunginjohtajaksi ja hänen rinnalleen tulisi valtuuston valitsema pormestari, joka toimisi samalla kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

– Paras-laki edellyttää, ettei virassa olevaa apulaiskaupunginjohtajaa voi lähteä noin vain irtisanomaan ja heittämään tyhjän päälle. Diplomatian ja oikeudenmukaisuuden mukaan lähdettäisiin siitä, että Isosuon nykyiset tehtävät ja palkka säilyisivät nykyisellään, mutta mikä olisi hänen tuleva nimikkeensä, siitä voidaan tottakai neuvotella.

Hänen mukaansa vihreät ei missään nimessä halua panna Hellsténin virkaa avoimeksi, vaan käyttää tilanteen hyväksi ja katsoa kaupunginhallintoa uudesta näkökulmasta. Myöskään ajatus siitä, että Hellsténin nykyiset vastuut siirtyisivät kokonaisuudessaan Isosuolle, ei vihreitä miellytä.

– Neljäksi vuodeksi kerrallaan valittava pormestari olisi kaupungin keulahahmo, jolle siirtyisivät Hellsténin vastuut ja valmisteluvelvollisuus yhdessä virkamiesten kanssa. Koska Isosuo on kokoomuksen mandaatilla, siihen ei voisi valita toista kokoomuslaista, Ojansuu-Kaunisto toteaa. (HäSa)

Päivän lehti

30.3.2020