Kanta-Häme

Yhden miehen hullu päähänpisto

Kesällä Parolannummella pääsee näkemään sota-ajan tykkejä tarkasti entisöityinä, kun Suomi 100 -tykkinäytös järjestetään 28. kesäkuuta. Näytöksessä esitellään vuonna 1941 perustetun Raskas patteristo 1:n toimintaa jatkosodan aikana.

Idea isosta näytöksestä on ollut vireillä seitsemän vuoden ajan. Ajatuksen isä on Tuomo Aho, jonka isoisä Juhani Aho toimi patteristossa tulenjohtueen radioryhmän johtajana. Isoisän vaiheet sodassa toimivat Ahon innoittajana, kun hän alkoi suunnitella näytöstä.

Aluksi tarkoitus oli järjestää näytös, jossa olisi vain yksi tykki, 10 miestä ja yksi kuorma-auto. Kesäkuussa Parolannummella mukana on kuitenkin 4 tykkiä ja 12 kuorma-autoa ja yli 100 miestä.

– Ei tämä ihan käsistä lähtenyt, mutta aika paljon isommaksi tämä perinnetykkitoiminta on vuosien saatossa muuttunut. Jos nyt suoraan sanotaan, niin tämä on yhden hullun kaverin päähänpisto, että tällainen pitää saada, Aho naurahtaa.

Tykkinäytös on osa Hattulassa järjestettävän valtakunnallisen kokonaisturvallisuustapahtuman toimintanäytöstä, jossa juhlistetaan myös Panssaridivisioonan perustamisen 75-vuotisjuhlaa.

– Mielestäni tämä on mainio kunnianosoitus myös sodan ajan tykkimiehille ja heidän toiminnalleen, Aho sanoo.

Suurta näytöstä on tähän mennessä ollut valmistelemassa noin 70 ihmistä eri puolilta Suomea. Esimerkiksi itse tykit on pitänyt kunnostaa.

– Nuo tykit olivat vielä viime kesänä ja syksynä aivan täysin romut. Osa niistä on ollut 30 vuotta pihalla. Olemme käyttäneet niihin noin 2 000 tuntia talkootöitä ja nyt ne ovat niin hienoja kuin ne vain ikinä voivat olla, Aho kertoo.

Päivätöikseen lentokoneinsinöörinä työskentelevä Aho halusi, että kaikki tehdään hyvin tarkasti.

– Halusin ehdottomasti, että kun juhlistetaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyden taivalta, tykit pitää olla kaikilta osin niin autenttiset kuin vain voi.

Näytöksen valmistelu on vaatinut paljon selvittelyä siitä, miten raskas patteristo toimi sota-aikana. Myös autoja on hankittu ja niitä on jopa rakennettu perinnetykkitoimintaa varten.

Hankalinta on kuitenkin ollut miehien saaminen mukaan. Tällä hetkellä mukana on jo noin 80 sotahistoriasta kiinnostunutta osallistujaa, joista nuorin on vasta 17-vuotias. Mukaan mahtuu edelleen ja ilmoittautua voi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen nettisivujen kautta.

– Tykit on ja autot on, mutta miehiä vielä vähän uupuu. Ennen näytöstä harjoittelemme vielä toukokuussa, kesäkuun alussa ja näytöstä edeltävänä päivänä on kenraaliharjoitus. On myös sellaisia rooleja, jotka eivät vaadi mitään pitkää koulutusta, Aho sanoo.

Kesäkuun näytökseen on yleisöllä vapaa pääsy.

– Yleisölle on nähtävillä massiivisin Suomessa koskaan järjestetty tykistön perinnetykkinäytös. Enempää en halua vielä paljastaa, Aho kertoo.

Hänen mukaansa näytöksistä on tarkoitus muodostaa myös tulevaisuudessa jatkuva perinne.

– Olemme hirvittävästi nähneet vaivaa. Olemme tehneet talkootöitä monella rintamalla tuhansia tunteja. Olisi sääli jättää nämä hyödyntämättä. Idea on se, että ehkä noin joka toinen vuosi olisi tapahtuma jossain, Aho sanoo. HÄSA

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic