Kanta-Häme Hämeenlinna

Yhden nuoren kakkutehdas – Anniina Ahvenharju, 15, tekee näyttäviä kakkuja tilauksesta kotonaan

Kakkutaiturin omia suosikkeja ovat juusto- ja moussekakut.
Anniina Ahvenharju koristelee tekemänsä kakun mansikoilla ja itse tekemillään macaron-leivoksilla. Kuva: Pekka Rautiainen
Anniina Ahvenharju koristelee tekemänsä kakun mansikoilla ja itse tekemillään macaron-leivoksilla. Kuva: Pekka Rautiainen

Anniina Ahvenharju, 15, tulee avaamaan oven essu päällä. Nuoren 4H-yrittäjän päivä on nimittäin vierähtänyt kotona kakkuja tehden.

Keittiön pöydällä odottaakin kaksi toinen toistaan kauniimpaa kakkua, jotka Ahvenharju on valmistanut tilauksesta ylioppilasjuhliin.

– Ja neljä kakkua olisi vielä tekemättä, hän kertoo.

Kakkupaja käyntiin kurssilta

Anniinan pieni kakkupaja -yritys syntyi viime kesänä, kun Ahvenharju kävi 4H-yrittäjyyskurssin.

Pienessä kakkupajassa valmistuu jo nyt toista vuotta makeita ja suolaisia herkkuja. Lisäksi Ahvenharju auttaa asiakkaitaan arjen askareissa kuten lasten hoidossa, juhlien tarjoilussa tai pihatöissä.

Yrittäminen ei ole rajoittunut vain kesäaikaan, vaan Ahvenharju on tehnyt töitä myös koulun ohella.

Leipomispainotteisen yrityksen perustaminen tuntui hänestä luonnolliselta.

– Olen aina tykännyt tehdä asioita käsilläni, ja leipomisessa oman käden jäljen näkee hyvin.

Kultaista elintarvikeväriä ja muita erikoisuuksia Ahvenharju tilaa leivontatarvikeliikkeestä. Lähin kivijalkakauppa sijaitsee Tampereella. Kuva: Pekka Rautiainen
Kultaista elintarvikeväriä ja muita erikoisuuksia Ahvenharju tilaa leivontatarvikeliikkeestä. Lähin kivijalkakauppa sijaitsee Tampereella. Kuva: Pekka Rautiainen

Suunnittelussa saa olla luova

Ahvenharju valmistaa kakkuja tilauksesta. Yleensä asiakkaat antavat vapaat kädet kakun suunnitteluun.

– On kiva, kun saa olla luova, mutta on myös hyvä, jos asiakkaalla on toiveita kakusta.

Luovuutta kakun teossa tarvitaankin, ja tietenkin taitoa. Kakkupohjan leipomisen ja täyttämisen lisäksi useaan kakkuun kuuluu monen kotileipurin mielestä kakun vaativin vaihe eli koristelu.

Ahvenharju koristelee kakkunsa milloin milläkin. Tänään hän käyttää koristelussa itse tekemiään macaron-leivoksia, lehtikultaa ja mansikoita.

Kakkuja ja kirjanpitoa

Yrittäminen on muutakin kuin pelkkää kakkujen leipomista.

4H-yrityksessä Ahvenharju huolehtii itse kirjanpidosta, laskuttamisesta ja verkkosivujen ylläpitämisestä.

Facebook-sivujen perustaminen on tuonut hänelle uusia asiakkaita, ja etenkin vanhemmat asiakkaat ovat ottaneet yhteyttä sitä kautta.

– Parasta markkinointia kuitenkin on se, kun tekemäni kakku on tarjolla juhlissa.

Ahvenharju valmistaa useita kakkuja kerrallaan. Ennen ylioppilasjuhlia hän teki kuusi kakkua yhden päivän aikana. Kuva: Pekka Rautiainen
Ahvenharju valmistaa useita kakkuja kerrallaan. Ennen ylioppilasjuhlia hän teki kuusi kakkua yhden päivän aikana. Kuva: Pekka Rautiainen

Kesän kynnyksellä kelpaa raparperi

Suosituin kakku vaihtelee kausittain. Kesän kynnyksellä yksi halutuimmista kakuista on raparperikakku, jonka raparperitkin löytyvät perheen omasta pihasta.

Nuoren kakkutaiturin omia suosikkeja ovat juusto- ja moussekakut.

– Peilikiillekakku on sitten puolestaan vähän vaikeampi tehdä, Ahvenharju kertoo.

Kerran Ahvenharju on joutunut kieltäytymään tilauksesta. Etenkin juhlapyhät työllistävät nuorta yrittäjää. Nyt ylioppilasjuhlia varten hän leipoi kuusi kakkua, normaalisti kakkutilauksia tulee muutamia viikossa.

– Omaan käyttöön on tullut leivottua vain vähän kakkuja, Ahvenharju kertoo.

4H-yrittäjä

on 13–28-vuotias.

4H-yrittäjä on aina 4H-yhdistyksen jäsen.

Saa kokeilla yrittäjyyttä harrastuksena ja toimii 4H-yrittäjänä itse haluamansa ajan.

Toimii yksin tai ryhmässä.

Oma yritysohjaaja ja saa apua 4H-yhdistykseltä.

Yrityksen myynti on 50–7 000 € vuodessa.

Saat 4H-yrittäjän digitaalisen osaamismerkin

Voit saada opintopisteitä yrittäjänä toimimisesta.

Sitoutuu 4H:n arvoihin.