Kanta-Häme

Yhdistykset ajavat asukaspysäköintiä keskustaan

Hämeenlinnalaisten yhdistysten kannanoton mukaan kaupungissa pitäisi ottaa käyttöön Helsingistä ja Turusta tuttu asukaspysäköintimalli. Helsingissä ja Turussa keskustan asukkaat ja yritykset voivat hankkia asukaspysäköintitunnuksen, joka oikeuttaa pysäköimään liikennemerkein osoitetuilla asukaspysäköintipaikoilla.

Aloitteen takana ovat Kiinteistöliitto Kanta-Häme, Hämeenlinnan Yrittäjät, Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys sekä Hämeenlinnan keskikaupungin asukasyhdistys. Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen hallituksen jäsenen Antero Vartiaisen mukaan asukas- ja yrityspysäköinnin lanseeraaminen edistäisi asuntokauppaa ja helpottaisi yritysten tilannetta. Nämä asiat taas hidastaisivat keskustan tyhjentymistä.

– Asuntokauppoja jää syntymättä, koska autopaikkoja on niin vähän ja yritysten tilanne keskustassa on vaikea, Vartiainen sanoo.

Helsingissä asukaspysäköinti maksaa 22 euroa kuukaudessa ja Turussa 10 euroa kuukaudessa. Aloitteessa ehdotetaan Hämeenlinnan asukaspysäköintimaksuksi 20 euroa kuukaudessa, mikä on puolet vähemmän kuin esimerkiksi Hämeensaaren pysäköintialueen kuukausimaksu. Asukaspysäköintitunnuksia myytäisiin 2-3-kertainen määrä paikkoihin nähden, joten pysäköintitunnus ei takaisi vapaata paikkaa. Ehdotuksen mukaan keskustan asukas voisi saada yhden pysäköintitunnuksen ja keskustassa toimiva yritys kolme tunnusta.

– Helsingissä tätä systeemiä on käytetty menestyksellisesti vuosikymmeniä, Vartiainen sanoo.

Aloitteen mukaan asukaspysäköintipaikoiksi muutettaisiin kaupungin vajaakäytössä olevia pysäköintialueita. Keskustan kadunvarsipaikat varattaisiin edelleen asiointipysäköintiä varten. Vartiaisen mukaan yksi esimerkki vajaakäytöllä olevasta parkkipaikasta on Hämeenkujan pysäköintialue terveysaseman ja hotelli Vaakunan välissä.

– Nykyisellään Hämeenkujan pysäköintialue seisoo tyhjillään. Sieltä saataisiin käyttöön 50 paikkaa asukaspysäköinnille, Vartiainen sanoo.

Myös Hämeensaaren käyttöaste on kannanoton mukaan alhainen. Kannanotossa esitetyn laskelman mukaan kaupunki tienaisi 72 000 euroa vuodessa, jos Hämeensaaren tyhjät parkkipaikat muutettaisiin asukaspaikoiksi. Vartiaisen mukaan puretun urheiluhalli Hämeenkaaren tilalle mahtuisi 100 asukaspaikkaa.

Yhdistykset luovuttivat kannanottonsa kaupungin edustajille tiistaina torilavalla. Kannanoton ottivat vastaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.), yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Pasi Vesala (sd.) ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo (kok.).

Pasi Vesalan mielestä esitetty malli herättää kysymyksiä tasapuolisuuden kannalta. Aloitteen mukaan asukaspaikkaan olisivat oikeutettuja vain keskustassa asuvat ihmiset. Vartiaisen mukaan aloite onkin suunnattu parantamaan keskustan asukkaiden ja siellä toimivien yritysten tilannetta.

– Tämä ehdotus ei ole kokonaisratkaisu Hämeenlinnan pysäköintitilanteeseen. Muitakin uudistuksia tarvitaan, Vartiainen sanoo.

Kaupungin tilaajajohtajan Päivi Salorannan mukaan aloite otetaan huomioon pysäköintiin liittyvässä virkamiesvalmistelussa. Saloranta arvioi, että asia etenee lautakunnan käsittelyyn syksyllä. HÄSA

Päivän lehti

9.8.2020