Kanta-Häme

Yhdistys sijoittaa paljon Katumajärven hoitoon

 

Katumajärvi on hämeenlinnalaisten sekä mökkiasukkaiden kannalta merkittävä virkistyskohde. Järvi kuitenkin rehevöityi merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana. 
 
– Nyt järven kunnon heikentyminen on ainakin pysähtynyt, jos ei vielä kohentunut. Järven kunto on tyydyttävän ja hyvän väliltä, suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Laaksonen sanoo.
 
Suurimmat rehevöitymisen aiheuttajat löytyvät laskuvesistä. Etenkin  Ruununmyllynjoen laskuvedet vaikuttavat järven kuntoon. 
 
Veden laatuun vaikuttaa myös ranta-asutus.
 
– Ranta-asutus pitäisi saada mahdollisimman pian viemäröinnin piiriin. Valitettavasti asuntomessujen aikana ei laajennettu kunnallista jäteverkkoa laajemmalle, Laaksonen harmittelee viemäröinnin pysähtymistä messualueen tuntumaan.
 
Suojeluyhdistys toimii erittäin aktiivisesti järven hyvinvoinnin turvaamiseksi. Tämänkin kesän toimiin kuuluivat roskakalan pyynti sekä kaislikkojen leikkaaminen.
 
– Kalastajat saivat kesän aikana noin 4 000 kilon roskakalasaliin, joka pyydettiin yhdistyksen hankkimalla rysällä. Vesikasvuston niittämiseen yhdistyksen varoja upposi 6 000 euroa, Laaksonen kertoo.
 
Kaikille avoin valokuvaskisa
 
Katumajärven suojeluyhdistys järjestää 20-vuotisen toimintansa kunniaksi kaikille avoimen valokuvakilpailun yhteistyössä Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten, Hämeenlinnan kameraseuran ja Suomalaisen kirjakaupan kanssa. 
 
Kilpailu käsittää neljä osakilpailua, jotka on nimetty vuodenaikojan mukaan. Kunkin osakilpailun parhaat kuvat palkitaan. Kuvien on oltava Katumajärveen liittyviä, mutta muuten aihetta ei ole rajattu.
 
Kilpailukuvat lähetetään ja voittajat julkaistaan seuraavan aikataulun mukaisesti: kesäkuvat: lähetetään välillä 20.8. -30.9.2012, voittajien julkistus 15.10. Syksykuvat lähetetään välillä 1.10. -31.12.2012, voittajien julkistus 15.1.2013. Talvikuvat lähetetään välillä 1.1. -31.3.2013, voittajien julkistus 15.4.2013 . Kevätkuvat lähetetään välillä 1.4. -30.6.2013, voittajien julkistus 15.7.2013 .
 
Kaikki kilpailuun lähetetyt kuvat julkaistaan Katumajärven suojeluyhdistys ry:n kuvat.fi -sivustolla: www.kuvat.fi/photos/katumajarvi ja voittajakuvat myös Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset -lehdessä. 
 
Digitaaliset kuvat lähetetään sähköpostilla osoitteeseen valokuvat@katumajarvensuojeluyhdistys.fi. Kuvien tulee olla jpg-muodossa ja maksimikuvakoko on 3 MB. Kuvat tulee merkitä omalla nimellä ja kuvan numerolla esim. matti_meikalainen_01.jpg 
 
Lisätiedot ja palkinnot: www.katumajarvi.fi 
 
Koko perheen vesistöaiheinen tapahtuma Idänpään uimarannalla lauantaina 18. elokuuta klo 13–17.