Kanta-Häme Hattula

Yhdistysaktiivin harrastuksesta tuli myös työ – Elina Sorvali kartoittaa Hattulan kolmatta sektoria

Elina Sorvali viihtyy Frodo-koiransa kanssa Pyhän Ristin kirkon maisemissa. Sorvali kartoittaa parhaillaan hattulalaisten yhdistysten toimintaa ja kehittää yhteistyötä muun muassa kunnan suuntaan. Kuva: Pekka Rautiainen
Elina Sorvali viihtyy Frodo-koiransa kanssa Pyhän Ristin kirkon maisemissa. Sorvali kartoittaa parhaillaan hattulalaisten yhdistysten toimintaa ja kehittää yhteistyötä muun muassa kunnan suuntaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Hattulan Pyhän Ristin kirkon tuntumassa asuva Elina Sorvali henkäisee syvään kirkon pihamaalla.

– Olen asunut monessa pienessä kirkonkylässä ja olen aina viihtynyt tällaisten vanhojen kivikirkkojen lähellä. Niissä on oma tunnelmansa ja keväällä tuoksunsakin, hän sanoo.

Sorvali sanoo rakastavansa maaseutua, ja sellaiseksi hän lukee myös Hurttalan peltoaukeiden laidalla sijaitsevan asuinalueen.

– Tässä on hyvä asua ja hyvä lähteä liikkeelle, hän sanoo.

Haussa oli työ omasta kunnasta

Hyvät yhteydet ovat Sorvalille tällä hetkellä erityisen tärkeitä, sillä hän on juuri aloittanut työn hattulalaisten yhdistysten parissa.

Hänen on tarkoitus tutustua vuoden mittaisen projektin aikana mahdollisimman moneen Hattulassa toimivaan seuraan ja yhdistykseen. Samalla pitäisi miettiä, miten kolmannen sektorin yhteistyötä kunnan ja myös seurakunnan kanssa voisi kehittää.

– Idean äiti on kunnanjohtaja Katariina Koivisto, joka on halunnut lisätä yhdistysten näkyvyyttä kunnassa, Sorvali sanoo.

Hattulassa haettiin talvella työntekijää Yhdistykset yhdessä -hankkeeseen. Sorvali valmistui syksyllä maatalous- ja metsätieteen maisteriksi ja etsi töitä.

– Halusin töitä nimenomaan oman kunnan alueelta, ja innostuin tästä heti, kun huomasin ilmoituksen, Sorvali kertoo.

Töitä myös kodin ulkopuolella

Työ yhdistysten parissa kiinnosti häntä myös, sillä hän toimii itse monessa yhdistyksessä.

Elina Sorvalin 11-vuotias Kalle-poika on kehitysvammainen. Sen takia Sorvali on mukana Hameenlinnan seudun kehitysvammaisten tuki ry:ssä ja lisäksi hän toimii Hattulan vammaisneuvoston puheenjohtajana.

Sorvali toimii poikansa omaishoitajana, mutta hän pitää tärkeänä sitä, että työskentelee myös kodin ulkopuolella.

– Eihän pelkällä omaishoidon tuella tulisi edes toimeen. Haluan samalla toimia mallina sekä pojalleni että muille omaishoitajille, että omaishoitaja voi käydä töissä.

Vesiensuojelu on varsinainen intohimo

Varsinaiseksi intohimokseen Sorvali nimeää vesiensuojelun, ja hän on opintojen ohella tehnyt paljon töitä maatalouden vesiensuojelun parissa.

– Olen laatinut useita kosteikkosuunnitelmia muun muassa Hauholla sijaitsevalle Hahkialan kartanolle. Sitä kautta taas päädyin mukaan perustamaan Pro Hauhonselkä -vesiensuojeluyhdistystä.

Sorvali sanoo olevansa erityisen ylpeä juuri Pro Hauhonselästä, sillä sen toiminta on alkanut ripeästi ja lyhyessä ajassa on saatu aikaan monenlaista.

Hankekoordinaattorin työn Elina Sorvali on aloittanut tutustumalla listaan Hattulassa toimivista yhdistyksistä sekä esimerkiksi Linnaseudun kylähankkeisiin.

– Sain (kunnan yhteyspäällikkö) Launo Haapamäeltä listan, jossa on lueteltu sellaiset yhdistykset, joiden kotipaikka on patentti- ja rekisterihallituksen mukaan Hattula. Niitä on yhteensä 136, Sorvali kertoo.

Lisäksi Hattulassa toimii yhdistyksiä, joiden kotipaikka on jossain muualla. Sorvali sanoo, ettei hän ehdi käydä läpi joka ikistä yhdistystä, eikä niin ollut tarkoituskaan.

Hän on saanut jo yhteydenottoja joiltakin yhdistyksiltä ja aikoo lähettää kaikille esittäytymiskirjeen lähiaikoina.

– Huhtikuun lopulla järjestetään hankkeen aloitustilaisuus yhdistyksille. Toivottavasti viimeistään siellä tapaan mahdollisimman paljon yhdistysten väkeä.

Yhteistyötä kaupungin yhdistysten kanssa

Sorvali sanoo, että yksi hänen omista tavoitteistaan on tiivistää yhteistyötä Hämeenlinnassa toimivien yhdistysten kanssa. Aina ei tarvitse perustaa omaa yhdistystä Hattulaan, kun kaupunki on kuitenkin lähellä.

Toisaalta esimerkiksi Parolan lukion lakkautussuunnitelman herättämä vastustus on Sorvalin mielestä hyvä esimerkki siitä, että hattulalaiset haluavat pitää palvelut “omalla kylällä”.

– Yksi tavoite on saada yhdistyksille esittäytymismahdollisuus Hattula-päiville kesäkuussa, Sorvali suunnittelee. HÄSA

Yhdistykset yhdessä -hankkeen aloitustilaisuus Hattula-pirtillä 24. huhtikuuta kello 18 alkaen. Kahvitarjoilu kello 17.30. Ilmoittautumisia toivotaan 17.4. mennessä joko osoitteeseen elina.sorvali@hattula.fi tai numeroon 050 475 7080.

Elina Sorvali

Syntynyt Hauholla, viettänyt lapsuutensa Sauvossa, asunut sen jälkeen muun muassa Hämeenlinnassa, Espoossa ja Roomassa.

Asunut Hattulassa Pyhän Ristin kirkon lähellä kahdeksan vuotta.

Perheessä 11-vuotias poika Kalle sekä leonberginkoira Frodo ja kissat Kaapo ja Ninni.

Valmistui viime vuoden lopulla Helsingin yliopistosta maatalous- ja metsätieteen maisteriksi.

Hevostyttö

Elina Sorvali on ratsastanut pikkutytöstä lähtien, ja hän yrittää ehtiä ratsastamaan vähintään kerran viikossa.

Hänellä on myös kaksi tutkintoa hevosalalta: hevosenhoitajan perustutkinto Ypäjältä ja ravivalmentajan ammattitutkinto. Työskenteli valmistumisensa jälkeen muutaman vuoden hevosenhoitajana ravitallilla Italiassa.

Yhdistykset yhdessä

Hattulan kunnan käynnistämä, vuoden kestävä hanke.

Pääosa rahoituksesta on saatu Linnaseutu ry:n kautta Leader-ohjelmasta.

Tavoitteena on laatia yhdistysohjelma ja kehittää yhdistysten yhteistyötä kunnan ja myös seurakunnan kanssa.