Kanta-Häme

Yhdistysten ryhdistäydyttävä varainhankinnassa

Yhteensä 204 yhdistystä saa tänä vuonna elämänlaatulautakunnan tila-, tapahtuma- tai toiminta-avustusta.

Joukossa on niin satoja lapsia ja nuoria liikuttava Hämeenlinnan Jalkapalloseura kuin pienen piirin toimintaa, kuten (aikuisten) nukketeatteria. Satasia tai tonnin – pari saivat myös metsästäjät, skeittarit, voimailijat ja shakinpelaajat.

Suurimmat yksittäiset avustukset menivät pitkälti samoille yhdistyksille koko 2010-luvun: Hämeenlinnan miniteatterille, Kushin-Kan ry:lle ja MLL:n Hämeen piirille.

Viiden kärjestä ovat kadonneet konkurssin tehnyt Hämeenlinnan kesäteatteri sekä viime vuonna kaupunginhallituksen käyttövaroista 15 000 euroa saanut Hämeenlinnan orkesteriyhdistys.

Uutena yhdeksi suurimmista avustuksensaajista nousi kamppailulajiseura MMA Hämpton.

Haettujen ja myönnettyjen avustusten erotus on huikea. Rahaa anottiin 840 125 euroa, mutta jaossa oli vain 310 000 euroa.

Yhä suuremman osan yhdistysten toiminnasta pitää jatkossa perustua muuhun kuin yhteiskunnan tukeen. Yhdistysten on aktivoiduttava ja opittava hankkimaan rahoitusta, toteaa noin 50 yhdistyksen avustuspäätöksen esittelijänä toiminut juhlavuosien projektipäällikkö Antti Vihinen.

– Rahoitusta on hankittava vaikkapa pääsylipputuloilla. Yhteiskunnassamme asetelma on siten päälaellaan, että parhaitenkin sponsorihankinnassaan ja lipputuloissa menestyvät kulttuurilaitokset, kuten Lahden kaupunginorkesteri, saavat toiminnastaan aivan jättiläismäisen osan yhteiskunnalta.

Suurimpia putoajia olivat Hämeenlinnan orkesteriyhdistys jonka avustuksen elala nosti esitetystä 1500 eurosta 3090 euroon, Kushin-Kan ja HJS. Kylmät kävi myös Kansainväliselle voimalajiliitolle, jonka anoma 19 000 euroa kutistui 900 euroon.

Suurimman avustuksen saaneen Hämeenlinnan miniteatterin toiminnanjohtaja Marja Myllyniemi sanoo avustuksen olevan välttämätön perinteikkään yhdistyksen toiminnalle.

– Rahoitamme suurimman osan toiminnasta oppilasmaksuilla ja Aulangon Graniittilinnan kesäteatterin lipputuloilla. Verkatehtaan tilojen vuokraa olisi mahdoton maksaa ilman avustusta. Oppilasmaksujen nostaminen veisi osalta lapsista mahdollisuuden harrastaa, emmekä voi nykyistä enempää ”rahastaa” lasten kesäteatterissa tekemällä työllä.

Myllyniemi sanoo yhdistyksen tavoitelleen sponsorirahaa aiempina vuosina, huonolla menestyksellä.

– Kulttuuriyhdistysten tilanne on erilainen kuin urheiluseuroilla. Meidän on aika vaikea sijoittaa mainosbanderolleja vaikkapa Graniittilinnaan.

Esittelijänä toiminut tilaajapäällikkö Päivi Joenmäki sanoo, että huolimatta suurista eroista anotuissa ja myönnetyissä summissa, yhdenkään seuran hakemus ei ollut ongenongintaa.

– Kaikki yhdistykset tekevät hyvää työtä, mutta rahoitusta on haettava muualtakin. Kaupungin rahat eivät riitä kaikkeen.

Joenmäki muistuttaa, että merkittävä osa urheiluseurojen saamista avustuksista ei näy euroina seurojen tileillä.

– Mistään liikuntapaikoista ei peritä hintoja, jotka kattaisivat kokonaisuudessaan kustannukset. Päätöksissä on ajateltu seurojen tasavertaista kohtelua. Jos kaupunki ei ole osoittanut seuralle harjoitustilaa, heillä on mahdollisuus vuokrata se yksityiseltä taholta ja kaupunki tukee sitä. HÄSA

Menot