Kanta-Häme

Yhteinen linja voi löytyä kovanaamojen välillä

Sen piti olla tasainen vääntö yleisön suosiosta, mutta se muuttuikin rauhalliseksi asiakeskusteluksi.

Kokoomuksen puheenjohtajaksi ja samalla pääministeriksi pyrkivä elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sekä valtiovarainministerinä perjantaina aloittanut SDP:n tuore puheenjohtaja Antti Rinne nousivat Verkatehtaalla samalle lavalle väittelemään ensimmäistä kertaa julkisesti.

Kaksi suunnilleen samanikäistä juristia, joilla molemmilla on kovanaaman maine. Kaupungissa, jonka vallasta kokoomus ja sosialidemokraatit ovat vuosien ajan kamppailleet. Poliittisen puheen päivän huipennus ei olisi voinut olla parempi.

Ennen väittelyä kaksikko on kuitenkin ollut neuvotteluissa vastakkain monet kerrat: Rinne ammattiyhdistysjohtajana ja Vapaavuori muun muassa elinkeinoministerinä. Silti molemmat vakuuttivat rauhallisuuttaan.

– Uskon, että väittely tulee olemaan melko sopuisa, Rinne totesi ennen väittelyä, ja samaa vakuutti Vapaavuori.

Vajaan tunnin mittaisen tapahtuman aikana juontaja Jussi Lähde antoi kaksikolle kolme aihetta, joista he saivat aikarajan puitteissa vapaasti väitellä: elvytyksestä, ammattiyhdistysliikkeen merkityksestä sekä yleisön pyyntönä sote-uudistuksesta.

Monisanaisten poliitikkojen keskustelu kävisi kokonaisuudessaan ahtaaksi, mutta ohessa väittelyä kahdesta asiasta, jotka herättävät väittelijöissä tunteita: elvytyspolitiikasta ja ammattiyhdistysliikkeiden asemasta.

Elvytyksestä

– Tuntuu, että tähän mennessä käytetyt (elvytys)keinot eivät ainakaan nopeasti näytä vaikuttavan siihen, että työpaikkoja syntyisi ja talouskasvua saataisiin. Tavalliset suomalaiset alkavat kärsiä jatkuvista leikkauksista. Sen takia olen vannonut talouskasvun ja työpaikkojen luomisen nimeen, Rinne sanoo.

– Tästä olemme varmaankin samaa mieltä, eikä suurempaa kasvun ystävää löydä kuin minua tästä valtakunnasta. Onko elvytys sitä, että eletään koko ajan yli varojen ja tulevien sukupolvien kustannuksella? kysyy Vapaavuori

– Elvytys on sitä, että saadaan talouskasvua syntymään, jolla varmistetaan se, että tavalliset suomalaiset saavat palveluita. Elvytys on veropolitiikkaa, mutta se on myös valtion satsauksia eri suuntiin, joilla voidaan saada uusia töitä, Rinne vastaa.

– Vaikka tämä kuulostaa siltä, että olisimme eri mieltä, niin oikeasti olemme aika paljon samaa mieltä -, aloittaa Vapaavuori.

– Huomaatteko, se tuli lähemmäksi minua? Rinne heittää ja yleisö taputtaa.

AY-liikkeestä

– Mielestäni, jos ajatellaan työttömyysturvan leikkausta, 50 miljoonaa, niin se on asia, jossa hallituksen etuna olisi ollut, että työmarkkinajärjestöt tukisivat hallituksen politiikkaa, toteaa Rinne.

– Puhutaan mieluummin periaatteista eikä yksityiskohdista. Onko näin, että hallitus ja eduskunta eivät saa tehdä päätöksiä, jotka esimerkiksi valtion talouspolitiikan kannalta ovat olennaisia, jos työmarkkinajärjestöt ovat asiasta eri mieltä? Vapaavuori haastaa.

– Yksinkertainen vastaus on, että ilman muuta poliitikot päättävät niissä asioissa, joissa valta kuuluu heille, Rinne vastaa.

– Missä asioissa valta ei kuulu eduskunnalle?

– Valta kuuluu eduskunnalle kaikessa lainsäädännössä, Rinne vastaa.

– Entä budjettivalta?

– Budjettivaltakin kuuluu eduskunnalle.

– Eli oikeastaan kaikki valta kuuluu eduskunnalle, Vapaavuori kiteyttää.

Yleisön aplodit peittävät Rinteen jatkokommentin alun.

Yleisö vakuuttui

Pitkän, moniaiheisen keskustelun vaiheissa juontaja Jussi Lähde keskeyttää kaksikon. Takana on 50 minuuttia pääsääntöisesti talouspolitiikkaa käsitellyttä keskustelua. Tunnelma on silti säilynyt kevyenä, ja Lähde puhuttelee yleisöä.

– Jos kävisi niin, että nämä herrat kohtaisivat minihallitusneuvotteluissa, niin käsi ylös ne, jotka uskovat, että he löytävät yhteisen sävelen, Lähde kysyy.

Valtaosa Verkatehtaan aulaan pakkaantuneesta yleisöstä nostaa kätensä.

– Käsi ylös ne, jotka eivät siihen usko.

Yksi ihminen nostaa molemmat kätensä. Väittely on päättynyt. (HäSa)